Share |

V Americe se boj proti pirátům táhne, EU má ale ode dneška novou dohodu ACTA. Průšvih?

Co znamená ACTA pro nás?
foto JK

Dnes podepsaly země Evropské unie včetně ČR novou dohodu.
Týká se boje proti pirátství na internetu a umožnit má i odpojování pirátů od sítě.
Zatímco v USA se kvůli rozsáhlým protestům řešení otázky pirátů a nových zákonů SOPA a PIPA odkládá až na dobu, kdy se diskusí dojde ke konsensu, v Evropě je to jiné.
22 států dnes v Tokiu podepsalo dohodu známou pod zkratkou ACTA.
"Dohoda má za cíl globální potlačování plagiátorství, ovšem výrazně zasahuje do problematiky ochrany autorských děl na internetu.
Odpůrci upozorňují, že povede k omezování svobody internetu a cenzuře," uvedl server Živě. Podobně jako u kontoverzních nových zákonů v Americe by mohlo docházet k tomu, že se s vaničkou vyleje i dítě, případně že budeou nové předpisy zneužitelné pro boj s nepohodlnými jedinci.
"Dnešní podpisy ještě zdaleka neznamenají, že dohoda ACTA nabude v brzké době právní účinnosti, otevřela se však cesta k projednávání a schvalování v Evropském parlamentu," dodává. Američané už ACTA signovali dřív.
CENZURA?
Oč vlastně jde? Doteď byl za pirátství postihován ten, kdo nějaké dílo šířil, tedy třeba dal ke stažení film nebo hudbu chráněnou autorskými právy. Podle ACTA je ale zodpovědný také poskytovatel internetového připojení. Otázka je, co všechno to může znamenat do budoucna - dá se tušit, že pokud si budou poskytovatelé nuceni hlídat, co uživatelé dělají, bude se na internetu více šmírovat, případně omezovat - a to se dotkne i zcela nevinných uživatelů.
Komu by bylo příjemné, kdyby někdo číhal na každý bit, který si stáhne nebo někam nahraje, a hlídal ho? Neděláme si iluze, že dnes nejsme vůbec viděni, ale každé další zvýšení dohledu působí jako nesympatické nakukování přes rameno.
Budeme nadále sledovat, jak se tato causa i americká akce vyvinou. 
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) se netýká jen internetu, ale třeba i napodobenin textilních výrobků - zájem si ce mohou víc dovědět česky např. na wikipedii - zde.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.