Share |

Wikipedia se bojí cenzury na internetu, na protest blokuje celý obsah

Jak obejít blokaci, pokud wiki nutně potřebujete?
titlní stránka WIkipedie 18.1. 2012 ve 13 hodin středoevropského času / foto jk

Nejviditelnějším ze současných hlasů volajících po změně v novém zákoně je hlas největší encyklopedie světa.
Internetová komunita, především komunita kulturní, alternativní a svobodymilovná, má strach. V USA má vějít v platnost dvojice zákonů, u kterých se leckdo bojí zneužitelnosti. Zjednodušeně řečeno, mnozí uživatelé vyjadřují obavu, že pod pláštíkem boje proti pirátství bude docházet k cenzuře.
 
Spornými zákony jsou SOPA ("Stop Online Piracy Act") a PIPA  ("Protect IP Act", IP zde znamená duševní vlastnictví).  "Má jít o zákony, které zakročí proti porušování autorských práv, ale podle nás to činí způsobem, který poškozuje svobodné vyjádření a ubližuje internetu," píší autoři článku na Wikipedii. Český server diit uvádí: "Hlavním cílem obou zákonů (jsou si velmi podobné, s tím rozdílem, že jeden navrhuje senát a druhý sněmovna reprezentantů) je zavést mechanizmy, které umožní tvrdou státní represi v prostředí Internetu. V jejich důsledku by ovšem zanikla řada principů, které dodnes umožňovaly poskytování internetových služeb." V podobném duchu hovoří řada dalších uživatelů internetu. Stručně řečeno, zákon by umožňoval blokovat celé weby a zabavovat domény, pokud by u držitelů moci panovala obava, že by mohly být použity pro účely pirátství. Na řadě webů se spekuluje, že s takto vágní formulací by to znamenalo, že se dá blokovat jakýkoli "nepohodlný" web, protože by třeba někdy možná mohl... atakdále.
Na protest proti zákonům jsou dnes na 24 hodin mimo provoz četné americké stránka - kromě anglického obsahu Wikipedie například zpravodajský server Reddit a ve 14 hodin našeho času se připojí také Mozilla (její centrála leží v jiném časovém pásmu, u nich bude 8 ráno). Tím se celý protest velmi zviditelňuje a nabývá na vážnosti - hlasy křičících bloggerů a členů Pirátských stran lze neslyšet, ale Wikipedia a Mozilla jsou giganti, se kterými je třeba chtě nechtě počítat.
Causu budeme sledovat.
PS: Pokud dnes Wikipedii nutně potřebujete třeba ke studiu, můžete blokaci obejít některým z těchto 3 způsobů:
1) V prohlížeči Opera si vypněte podporu javascriptu
2) Zkuste jít na konkrétní stránku a ne přes stránku titulní
3) Použijte archivovanou verzi ve vyhledávání Googlu.
 
Více o celé věci najdete na americancensorship.org
V Čechách je aktivní petice, jejíž signatáři se dožadují zákona, který by navždy garantoval internet bez cenzury - stránku projektu najdete na www.internetbezcenzury.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.