Share |

Kontroverzní protipirátské zákony SOPA a PIPA: řešení se odkládá

ilustrační foto Adam Fuchs

Zákony, proti kterým se vzbouřil internet, v původní verzi neprojdou.
Dva nové americké zákony, které měly omezit pirátství na internetu, ale panovaly obavy, že budou zneužitelné, budou změněny. Protesty malých i velkých serverů včetně Wikipedie, která na den překryla své stránky černí, byly vyslyšeny. V USA se dnes rozhodlo, že SOPA a PIPA budou dále diskutovány. Lamar Smith, autor zákonů, prohlásil, že jakékoli další aktivity se budou dít až poté, co se dosáhne kompromisu ohledně znění zákona. "Právní výbor odloží úvahy o uvedení zákona do praxe do doby, než bude dosaženo širšího souhlasu," uvedl zde na stránce Bílého domu s tím, že bere vážně připomínky kritiků.
Nové zákony vzbudily velkou nevoli hlavně kvůli možnosti je zneužít. Možnost odstavit celé servery proto, že by podle mínění soudu mohly obsahovat něco, co podporuje pirátství, se kritikům zdála jako vhodná zástěrka pro omezení svobod a případnou perzekuci nepohodlných osob a sdružení.
Dá se ovšem čekat, že na piráty jako takové si rameno spravedlnosti posvítí - koneckonců, po dramatickém zatčení šéfa serveru Megaupload ode dneška dochází k omezování dalších služeb pro sdílení souborů, částečně z vůle samotných majitelů. Dnes přestaly fungovat Filesonic, Fileserve a Upload Station, server Rapishare nadále maže soubory chráněné copyrightem a lze očekávat ještě více omezování podobných služeb. České servery jako Ulož.to, Letecká pošta a podobně zatím běží beze změn.
Causu budeme sledovat i nadále.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.