Share |

LFŠ - tipy na sobotu

foto: pořadatel akce

A máme tu závěr Letní filmové školy Uherské Hradiště, uteklo to jako voda, která se při častých bouřkách valila městem. I přes to, že nepřijelo dost avizovaných hostů, bylo i tak hodně příležitostí k zasvěceným debatám, filmoví fandové si mohli vyměnit názory například s manželkou režiséra Bressona, Myléne Bressonovou, britským režisérem Peterem Greenawayem, s řadou hostů k sekci Fokus Španělsko – v první řadě s katalánským režisérem Agustím Villarongou, režisérem a fotografem Seanem Ellisem, synem legendárního režiséra Alexandra Hackenschmieda, Tino Hammidem a samozřejmě se spoustou českých filmařů a umělců – s Bohdanem Slámou, Robertem Sedláčkem, Markem Epsteinem nebo Miroslavem Krobotem. A to zdaleka není úplný výčet, takže návštěvníci LFŠ se jistě necítí nijak ochuzeni. Prostě to vyjde příště! Tento optimistický duch je ostatně velmi typický pro akci jako takovou a celý Slovácký region. Proto se dá prorokovat, že letošní jubilejní 40. ročník rozhodně nebude posledním kulatým výročím oblíbené „filmovky“.
 
VIDEO: Festivalové minuty, informující o tom nejzajímavějším z LFŠ.
 
Večer ještě dojde během slavnostního zakončení Letní filmové školy na předání výroční ceny pořádající Asociace českých filmových klubů režisérovi Bertrandu Tavernierovi, kterou za něj v zastoupení převezme filmový kritik a historik Mehdi Abdollahzadeh, blízký Tavernierův přítel.  Poté následuje projekce nejnovějšího režisérského počinu Bertranda Taverniera Quai d´Orsay - politické komedie, která si bere na paškál byrokratický svět diplomacie a je adaptací stejnojmenného komiksu Christopha Blaina a Abela Lanzaca o svérázném ministrovi zahraničí a jeho týmu osobních poradců.
 
Během posledního dne se v Hradišti objeví populární herec Jiří Mádl a uvede svůj nový film Pojedeme k moři, kde si poprvé vyzkoušel roli scénáristy a režiséra a podle dosavadních ohlasů si v tom vedl více než dobře. Film o jedenáctiletém klukovi, který začne natáčet film o sobě a svém kamarádovi a přitom odhalí jedno rodinné tajemství, je výjimečný i tím, že byl celý natočen na digitální fotoaparáty. Jiří Mádl v tento den představí na LFŠ  i loňský film Colette, kde si zahrál jednu z hlavních rolí. Jedná se o adaptaci knihy Arnošta Lustiga, dalším hostem na projekci bude i jeho scénárista Milan Cieslar.
 
Na konci školního roku se obvykle vyrojí nejrůznější besídky a nejinak je tomu i v Hradišti – jednou z možností je večerní flamencová fiesta v rámci Fokusu na Španělsko. Na hlavním podiu diváky čeká olomoucký flamenkový projekt Aires delSur – charismatičtí bratři Kohútkovi zpívají, Stanislav alias Morenito de Triananavíc ostatní doprovází kytarou a Matuš vulgo Mateo Gallito tančí. Michael Cába rozezní  cajón a v roli španělských seňoritas vystoupí Petra Pšenicová a Denisa Pavelová.
 
Na flamencovou veselici navazuje koncert Yvonne Sanchez, zpěvačky polsko-kubánského původu, usídlené od roku 1994 v Praze. Její medově sametový hlas okouzlil obecenstvo po celém světě. Jestlipak bude Yvonne bossa nova…
 
Pro nenasytné tanečníky a vychutnávače letních pulsů je tu party v Šapitó Kabinetu Múz, kde bude čarovat DJ Floex , Pajináč , JoshekaIbe. Konkurentem jim bude Dj Liquid A v Šapitó Letní poloha. V jeho setu jistě dojde na  brazilskou hudbu, latino, vintage reggae, acid jazz, jazzy breaks nebo liquid funk. Tequíla!
 
Jako stručné shrnutí celého festivalu by mohl posloužit Twitterovský výkřik jednoho z fanoušků: Kam se hrabou Vary, to se nedá srovnat!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.