Share |

LFŠ - tipy na čtvrtek

foto: pořadatel akce

Poslední červencový den lze v Uherském Hradišti na Letní filmové škole zahájit novým barokním opusem Petera Greenawaye, filmem Goltzius a společnost Pelikán, který je tak otevřený co se týče zobrazení lidské nahoty a sexu, až to kolikrát není hezké. A přitom při osobním setkání je to takový milý a distingovaný gentleman.
 
VIDEO: Festivalové minuty, informující o tom nejzajímavějším z LFŠ.
 
Kdo by se chtěl trochu uklidnit a dopřát si exkurzi do dob, kdy se to gentlemany všude jen hemžilo, měl by zajít na projekci filmu Být či nebýt z letošní Inventury zaměřené na tzv. screwballové komedie aneb sexuální komedie bez sexu. Režisér Ernst Lubitsch zde pracuje s poněkud výstředním tématem nacistické okupace Polska, jež se téměř tragicky prolne do života jedné nepříliš úspěšné herecké skupiny. Humor této mistrovské komedie je černý jak mordorské sluje.
 
Hodně veselou záležitostí bude určitě uvedení kultovního filmu Acid House v rámci Pocty Dejvickému divadlu. Jejich představení Ucpanej systém, které se hrálo na LFŠ s úspěchem ve středu, totiž vychází ze stejné povídkové knížky skotského spisovatele Irvina Welshe. Nýmand Boab, obětavec Johnny a feťák Coco, Miroslav Krobot, Ivan Trojan, Martin Myšička – to je vskutku parádní sestava! Po projekci totiž následuje beseda Ucpanej systém versus Acid House s přítomnými zástupci Dejvického divadla.
 
Mezi další filmové osobnosti, které se letos přijely pochlubit se svými novými projekty, je také respektovaný režisér Petr Václav. Jeho sociálně laděný film Cesta ven je nestrannou sondou do života romské komunity, jíž se tvůrce věnoval již ve svém debutu Marian (1996).
 
Mimořádnou a ne zcela doceněnou osobnost českého a posléze amerického režiséra, kameramana a střihače Alexandera Hackenschmieda (Hammida) představí na besedě jeho syn Tino, spolu s nímž bude vzpomínat a hodnotit ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, který Alexandera Hammida osobně znal a který se jeho tvorbě dlouhodobě věnuje.
 
Nesmíme ve výčtu nefilmových aktivit během LFŠ zapomenout i na kavárnu Respekt, kde probíhají odpolední debaty s jednotlivými zástupci tohoto týdeníku. Návštěvníci již měli možnost poslechnout si něco o úskalích filmové kritiky od Kamila Fily, zanořit se do tajů fotografie s Karlem Cudlínem a ve čtvrtek nechá na posluchače proudit tok svých inspirativních myšlenek vedoucí kulturní rubriky a výtvarný kritik Jan Vitvar. Káva z vedlejší Kafekáry patří navíc k těm festivalovým položkám, které vyvolávají silnou závislost, takže celý tento kavárensko-intelektuálský meetingpoint  přitahuje diváky jako Nabokova Lolita.
 
Další dávku vzdělání může poskytnout přednáška kameramana F. A. Brabce, která spadá do série lekcí o jednotlivých filmových řemeslech pod souhrnným názvem Letní filmová akademie. Zatím se letní studenti seznámili s profesí střihače, producenta, filmového architekta a režiséra a ještě je čeká scénárista Marek Epstein.
 
Filmoví fandové, kteří se nedostali na premiéru filmu Díra u Hanušovic během festivalu ve Varech, mají další šanci právě ve středu večer v Hradišti – svoji filmovou prvotinu uvede osobně Miroslav Krobot spolu s dalšími hereckými kolegy z Dejvického divadla.
 
Na hudební scéně tento večer zazní v centru Hradiště kladenský uhelný zen v podání kapely Zrní – pětice mladíčků sklízí úspěchy již od svého založení, v roce 2012 byli vyhlášeni Objevem roku v Cenách Anděl. Jejich osobitý hypnotický styl bude skvěle fungovat právě na tomto festivalu!


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.