Share |

LFŠ - tipy na pondělí

Tipy na pondělí 28. 7. – Letní filmová škola
Zahajovací víkend Letní filmové školy je za námi a začíná běžná všednodenní školní docházka.  Hned od rána je nutné zajít na pásmo filmů Alexandera Hackenschmieda Léta s Mayou Derenovou. S touto choreografkou a tanečnicí Hackenschmieda pojilo nejen pětileté manželství, ale především pětice filmů, z nichž hned ten první - Odpolední osidla - je pionýrským titulem americké filmové avantgardy. 
Letní filmová škola tím splácí dluh mimořádné osobnosti českého filmu, která svým typicky neokázalým způsobem dokázala ovlivnit film jak v Čechách, tak po odchodu z vlasti i ve Spojených státech. Hackenschmied byl ve 30. letech nejen jedním z režisérů Baťových ateliérů, fotografem, novinářem a spolupracovníkem např. Gustava Machatého či Elmara Klose, ale také, a to především, jednou z klíčových osobností českého avantgardního filmu (nejen jako režisér, ale i propagátor a organizátor). Avantgardnímu filmu se věnoval i ve Spojených státech, kam odešel v roce 1938, kde spolupracoval právě s Mayou Deren. Tematický záběr jeho činnosti v USA byl ale daleko širší - za zmínku stojí zejména jeho pionýrský přínos formátu IMAX. Sekce uvádějící Hackenschmiedovu tvorbu spadá pod Visegrádský horizont: Češi v zahraničí.
Tradiční a tradičně populární sekce Němé filmy s živou hudbou letos nabídne objevnou kolekci němých filmů s osudovými ženami. O hudební doprovod se postarají progresivní kapely jako DVA, Bratři Orffové, Zrní či jedna skupina s nepěkným názvem (Píča z hoven). V pondělí to bude příběh ženy vampa z prostředí luxusních londýnských klubů s názvem Piccadilly a hudebně jej doprovodí tajemný kuchař Kittchen, skrytý za černou maskou, což bude jistě hezky ladit s dějem na plátně.
Další lekci dějepisu si diváci mohou dopřát v rámci sekce Zvláštní uvedení: Výročí 1. světové války. V pondělí to bude La grande illusion – Velká iluze s Jeanem Gabinem. Tento válečný film bez jediné bojové scény dodnes hovoří o nesmyslnosti jakéhokoliv válečného konfliktu silněji než většina nákladných akčních velkoprodukcí. Joseph Goebbels ho označil za filmového nepřítele číslo 1. Must see! Mussen sehen!
Abychom pokračovali v této pěkné retro vlně, upozorňujeme také na sekci Visegrádský horizont: Téma sci-fi, kde bude v pondělí uveden například Vávrův Krakatit s Karlem Högerem v roli inženýra Prokopa nebo polská kultovní Sexmise, kterou uvede osobně herec Olgierd Łukaszewicz.  Pro mladší ročníky bude jistě zajímavé a poučné seznámení s touto satirou o sexu, na níž ujížděli ve zlatých osmdesátých jejich vlastní rodiče.
V Letním kině se pak diváci mohou zamyslet nad organizací svého osobního života inspirováni Františkem Koudelkou a jeho kondiciogramem z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! Růže k lásce schůdeček, s úctou Béda Hudeček!
Závěr tohoto dne patří půlnočním projekcím filmu Wese Andersona Až vyjde měsíc a španělskému hororu Kanibalský sex s dovětkem Ochotnický surrealismus – věru pěkné dilema pro filmového fajnšmekra v Uherském Hradišti!
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.