Share |

LFŠ - tipy na neděli

foto lfš

Tipy na neděli 27. 7. – Letní filmová škola
Letní filmová škola úspěšně zahájila svou letošní prázdninovou výuku pod vedením zkušeného lektora  - britského režiséra Petera Greenawaye a rovnou mu předala vysvědčení v podobě porcelánového kornoutu točené zmrzliny – tak totiž vypadá nová výroční cena Asociace českých filmových klubů, kterou LFŠ pořádá.
Letošní 40. ročník navíc přilákal rekordní počet „studentů“, počet prodaných akreditací roste každou minutou, což svědčí o velké popularitě této akce a navíc o zájmu mladých lidí o film – jak potěšující zpráva!
Novinkou je letos rovněž Letní filmová akademie, v rámci které se odehraje série přednášek filmových profesionálů různých řemesel – v neděli to bude seznámení se s profesí střihače prostřednictvím Luďka Hudce, který sestříhal například filmy - Nejasná zpráva o konci světa, Mazaný Filip či Tobruk.
Sekce Fokus se v tomto roce zaměřuje na Španělsko a jeho národní žánr espaňolada, který spoluvytvářel obraz Španělska spojený s řadou stereotypů (flamenco, býčí zápasy a další lidové zvyklosti nebo také furianství, pověry či proslulý iberský machismus). Výběr ostatních programových podsekcí pak směřuje k tomu, aby ukázal tuto rozmanitost španělské produkce a zpochybnil naše vlastní, velmi často zkreslené představy, které si o Španělsku vytváříme.  Jednou ze čtyř podsekcí je i Retrospektiva režiséra, scénáristy a herce Agustí Villarongy, který v neděli osobně uvede svůj film Moře z roku 2000- intimní, stejně jako nemilosrdně brutální portrét hledání svobody, identity a sexuální orientace. 
Mimořádnou exkurzi do historie současnému divákovi, zvyklému konzumovat filmy z digitálních kopií, často i ve 3D, nabídne v neděli projekce nazvaná LP 1914 aneb Do biografu před sto lety. Projekce bude co možná věrně kopírovat jak prostředí, kde se na počátku století promítalo, tak i způsob promítání a dobový program. Němé filmy tedy bude doprovázet nejen živá hudba, ale i "vypravěč", s ukazovátkem v ruce vysvětlující a komentující děj. Chybět nebudou live zvukové efekty a umělecká vystoupení pro zpestření programu, přesně jako v roce 1914. 

V neděli se také uskuteční vernisáž exkluzivní výstavy prací Petera Greenawaye pod názvem Ejzenštejn v Guanajuatu (Kresby k připravovanému filmu), která představuje kolekci režisérových kreseb a črt pořízených během práce na velkém projektu s názvem Greenaway o Ejzenštejnovi, jenž bude obsahovat 2 celovečerní filmy a 100 krátkých multimediálních filmů. 
V rámci multižánrového programu LFŠ Music Stage 2014 se v neděli večer odehraje na Masarykově náměstí koncert kultovní formace Prago Union. Slovácký Hip Hop a zdarma! Yo!
Po něm následuje skutečná delikatesa pro všechny kinofily – akční, romantická a zároveň dobrodružná groteska ze zlatého fondu světové kinematografie Frigo na mašině za živého hudebního doprovodu cimbálovky s názvem RabiGabi a.G. 
A naproti tomu v Letním kině ve Smetanových sadech budou všichni Gogo – promítat se totiž bude příběh Springtownské bestie alias Lubomíra Lipského, "Čtyři vraždy stačí, drahoušku“.  
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.