Share |

Letní filmová škola - kam dneska?

foto: pořadatel akce

Letní filmová škola v Uherském Hradišti se řádně rozběhla, hosté a návštěvníci proudí ulicemi ze sálu do sálu, někteří využívají možnosti přesunu pomocí festivalových bicyklů, festivalová trička dámského střihu se prodávají v o poznání vyšším počtu než v pánské variantě, zkrátka vše je, jak má být.
 
Do Hradiště také dorazila paní Myléne Bressonová, manželka a asistentka režiséra Roberta Bressona, aby zde představila jeho vybrané filmy v retrospektivní podsekci letošní Inventury, která se věnuje tomuto těžko zařaditelnému tvůrci. V úterý bude paní Bressonová diskutovat s diváky po skončení projekce filmu Proces Jany z Arku, která je rekonstrukcí soudního líčení s touto známou historickou postavou a na symbolické rovině proti sobě staví morálku a tyranii, dívčí počestnost a úřední násilí.
 
V letošním roce přišel hlavní dramaturg Jan Jílek s nápadem na zcela novou sekci PornArt, která si klade za cíl popsat vývoj pronikání prvků hardcore erotiky a porna do současného uměleckého filmu, zevrubně analyzovat způsob natáčení a následného zobrazování hardcore erotických scén, představit různorodost žánrů a teritorií a v neposlední řadě dát prostor menšinovým sexuálním praktikám. Fantazii podnítí už jen samotné názvy filmů: Chlípné deníky, Sladký život kurev, Vlhká místa či Neznámý od jezera. V úterý se navíc koná tzv. performativní praktická přednáška známé průkopnice porna pro ženy, umělkyně Lenky Klodové, pod názvem Nabíječka. Aktuálně ji prý zajímá energie, kterou generují i pouhé náznaky erotické atmosféry. Nabíječka, akumulátor... erotika a porno jako budoucnost energetiky. Jako by nestačilo horké jihomoravské podnebí, ještě erotické dusno k tomu!
 
Mezi festivalové hosty patří i slovenský režisér Ladislav Kaboš, který přijel představit svůj nový časosběrný dokument Všechny moje děti – nesentimentální příběh o lásce z romských osad.  Film je zařazen mezi Slovenské novinky ze sekce Visegradský horizont.
 
Trochu odreagování nabídne večer v Šapitó Letní poloha Stand´artní kabaret divadla Vosto5 za doprovodu kapely Snaha. Improvizované scénky této prověřené party patří tradičně k oblíbeným kratochvílím festivalových diváků.
 
Hudbymilovní návštěvníci stanou ale večer určitě na Masarykově náměstí před kvalitně ozvučeným pódiem a spolu s místními obyvateli a s příjemně chladivým kelímkem v ruce si vychutnají koncert skupiny DVA. Hudební program již léta sestavuje kapelník skupiny PleasetheTrees, Václav Havelka a musíme uznat, že je vždycky pěkně vymazlený.
 
Také je dobré zdůraznit fakt, že za Letní filmovou školou stojí stejný organizační a dramaturgický tým jako za Projektem 100, navracejícím kultovní filmy v digitalizované verzi do kin a rovněž za řadou kvalitních filmů uvedených do české distribuce. V úterý krátce před půlnocí dojde například na projekci snímku, jehož název umí bez nápovědy napsat málokdo – Koyaanisqatsi, ten měl v restaurované podobě premiéru na začátku letošního roku. Mezi další letošní filmy uvedené v rámci Projektu 100 a promítané zde v Hradišti patří i 2001: Vesmírná odysea, Pulp fiction: Historky z podsvětí a Ostře sledované vlaky.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.