Share |

Kina od středy nabídnou hitparádu německy mluvených filmů

foto: pořadatel

Už ve středu 17. října přejde po červeném koberci kina Lucerna slavná německá herečka Corinna Harfouch, aby na zahájení sedmého ročníku festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST osobně představila jeden ze svých nejnovějších filmů Co zbývá. Snímek režiséra Hanse-Christiana Schmida byl uveden v soutěži na letošním Berlinale a získal hlavní cenu na Filmkunstfest Mecklenburg-Vorpommern. Hans-Christian Schmid je jedním z nenápadných mistrů německé kinematografie a i v případě komorního rodinného dramatu Co zbývá pracuje kamera s přesností vymykající se  i tradičně precizní německé kinematografii.

Festival DAS FILMFEST opanuje až do 21. října pražská kina Lucerna a Atlas a brněnské kino Art. Pro milovníky filmu je připravená pestrá paleta nejaktuálnějších a nejúspěšnějších hraných i dokumentárních snímků německé, rakouské a švýcarské provenience. Tematické spektrum se rozpíná od punkové skejťácké pohádky, přes neotřelý pohled na život turecké komunity, neonacismus v současném Německu, sondy do doby nedávno minulé, rodinná dramata, thriller až po komedie a hudebně atraktivní snímky. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví. Více informací a rezervace vstupenek na www.dasfilmfest.cz či www.facebook.com/dasfilmfest.

Komorní psychologické sondy do rodinného prostředí zůstávají oblíbenou doménou evropského filmu a německý režisér, scénárista, kameraman, herec a producent Hans-Christian Schmid je v tomto oboru uznávaným mistrem. Jeho styl je velmi precizní, nikdy nepropadá samoúčelné pompéznosti a neustále si udržuje nejvyšší laťku.

„V Co zbývá jsme se zaměřili na téma, které se týká mnohých z nás. Daří se nám dobře, máme více méně dobré vztahy s rodiči, ale společně strávený víkend je takřka předurčen k tomu, aby ukázal, že ve skutečnosti je všechno trochu jinak. Tentokrát to není žádná existenciální událost, která vyjde najevo, ale kámen úrazu nastává díky nahromadění řady drobností,“ popisuje Hans-Christian Schmid, který je známý také jako objevitel nových hereckých talentů (např. Franky Potente). Ve filmu Co zbývá ztvárnila hlavní ženskou roli hvězda německé kinematografie Corinna Harfouch, známá i českému publiku mj. z filmů Pád Třetí říše, Parfém nebo A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu, kde ztělesnila Boženu Němcovou.

Po slavnostním zahajovacím večeru se festivalová čtyřdenní nabídka rozběhne naplno. Ve čtvrtek ráno to bude oblíbené promítání pro školy a posléze přijdou na řadu další filmy jednotlivých sekcí, např. FOKUS FRAU představí snímky dotýkající se z mnoha různých pohledů tématu ženské identity a ženy jako takové. Zřejmě největším lákadlem bude film německého režiséra Christiana Petzolda Barbara oceněný na letošním Berlinale Stříbrným medvědem či podmanivý psychologický snímek Juliana Romana Pölslera Zeď, který plní již dlouhé měsíce kina v Německu i Rakousku.

Sekce DAS FILMFEST SPEZIAL se tentokrát zaměří na mezilidské vztahy v nejrůznějších podobách a podmínkách, jaké s sebou moderní společnost přináší. Slibná pověst předchází zejména svéráznému milostnému příběhu Doris Dörrie Štěstí či rakouskému poetickému dramatu TABU o vztahu mezi rakouským básníkem Georgem Traklem a jeho sestrou Grete. Mezi dokumenty si na své přijdou mimo jiné milovníci alpské krajiny, dobrého jídla, výtvarného umění nebo skejtování. Výjimečnou nabídkou letošního festivalu je koncert pianisty, skladatele a velkého hudebního experimentátora Volkera Bertelmanna alias Hauschky, který je autorem hudby k filmu Štěstí a vystoupí 18. října v Goethe-Institutu na samostatném koncertu.

Sekce BERLÍN VE FILMU vznikla ve spolupráci s nadací DEFA a přináší snímky natočené ve více i méně známých částech Berlína a představuje jej jako dějiště mnoha pohnutých příběhů. DAS FILMFEST je reprezentativní přehlídkou toho nejpozoruhodnějšího, co se v německy mluvené filmové produkci urodilo a vzhledem k tomu, že jen několik málo snímků se dostane do distribuce, nabízí jedinečnou možnost tyto filmy zhlédnout.

Vstupenky na festivalové snímky jsou v prodeji na všechny projekce v ceně 90 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina je opatřena i anglickými titulky.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.