Share |

Z pláten pražských kin bude opět znít němčina – přehlídka DAS FILMFEST se blíží

Lollipop Monster / foto pořadatel akce

 
Počínaje 19. říjnem na pět dní obsadí pražská kina Lucerna a Evald festival Das Filmfest. Úspěšné debuty, historické velkofilmy, komediální snímky, niterná dramata, investigativní dokumenty a na Oscary pomýšlející spektákly – taková je nabídka ze současné německé, rakouské a švýcarské filmové produkce letošního šestého ročníku Festivalu německy mluvených filmů. Dramaturgie snímky opět rozdělila do několika tematických sekcí: DIE REBELLEN/REBELOVÉ, DIE SCHWELLE/NA PRAHU, DIE DOKU a DIE MAUER/ZEĎ. Na šestadvacet divácky úspěšných a cenami ověnčených filmů bude k vidění v Praze až do 23. října. Poté se přehlídka přesune do brněnského kina Art, kde se vybrané tituly budou promítat od 24. do 28. října. 
 
DAS FILMFEST zahájí kritikou a odbornými porotami vyzdvihovaný hraný debut německého režiséra Andrese Veiela Kdo, když ne my (Wer wenn nicht wir). Snímek získal v letošním roce kromě jiného bronzovou Německou filmovou cenou a nabízí pohled na západní část Německa šedesátých let minulého století. Na pozadí milostného vztahu dvou hlavních hrdinů se otevírají palčivé problémy tehdejší mladé generace jako vyrovnání se s nacistickou minulostí nebo boj proti konformitě. Tvůrci se zaměřili na historické události i celkovou atmosféru ve společnosti před prvními útoky teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF). Film, který pár týdnů po uvedení na přehlídce DAS FILMFEST vstoupí do tuzemské filmové distribuce, v Praze osobně uvede režisér Andres Veiel a kameramanka Judith Kaufmann.
 
Třem vlnám Frakce Rudé armády jsme se prostřednictvím hraných i dokumentárních filmů intenzivně věnovali v předešlých ročnících festivalu. Chtěli jsme ukázat na příkladnou snahu o reflexi vlastní minulosti, která v Německu probíhá,“ vysvětluje volbu Angelika Eder z pražského Goethe-Institutu. „Alespoň mezi německými filmaři zájem o tuto látku neopadá, což lze možná vysvětlit i panující nejistotou ve společnosti a hledání alternativ v liberálním světě, alespoň u podstatné části mladých lidí.“
 
Programovou nabídku festivalu zpestří i další hosté z řad filmových režisérů, producentů, herců a dalších umělců. Do Prahy zavítá mimo jiné populární rakouský herec Karl Markovics, debutující režisérka Ziska Riemann či herec  Edgar Selge a filmař Michael Steiner. Vstupenky na festivalové snímky jsou v prodeji v  kinech Lucerna a Evald v ceně 90 Kč, na 3D filmy v ceně 120 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethe-Institut  s Rakouským kulturním fórem v Praze a Švýcarským velvyslanectvím v Praze.  www.dasfilmfest.cz a www.facebook.com/dasfilmfest.

Film Kdo, když ne my patří do pravděpodobně divácky nejatraktivnější festivalové sekce DIE REBELLEN/REBELOVÉ, která - jak název napovídá - představí rebelující hrdiny, osobnosti, které se rozhodly vzepřít společnosti nebo spletité životní situaci. Diváci v této sekci mohou zhlédnout i svěží pop-drama Lollipop Monster, které osobně na festivalu uvede jeho debutující režisérka Ziska Riemann a představitelka jedné z hlavních rolí Sarah Horváth. Film byl již s úspěchem uvedený v soutěži na karlovarském festivalu a líčí příběh dvou nonkonformních lolitek v městské džungli, jež pojí podivné přátelství. Mezi rebelujícími hrdiny nemůže chybět Goethe! Film režiséra Philippa Stölzla představuje klasika světové literatury jako mladého a zapáleného představitele preromantického německého hnutí Sturm und Drang, jenž se bouří proti úzkoprsým představám svého otce a své doby.
 
Mnoho mezinárodních cen si odnesl další z uváděných snímků Poll režiséra Chrise Krause. Jde o historické drama o velkých zvratech v Evropě odehrávající se v létě roku 1914 v Estonsku. Projekce se osobně zúčastní představitel jedné z hlavních rolí Edgar Selge. Do sekce patří i splašená komedie Andrease Prochasky Neúmyslný únos Elfriede Ott (Die unabsichtliche Entführung der Frau Elfriede Ott), která získala při udělování vůbec první Rakouské filmové ceny 2011 hned tři ocenění: cenu za nejlepší scénář, nejlepší hudbu a nejlepší hraný film. Další snímek režisérky Marie Kreutzer nese název Bez otce (Die Vaterlosen) a pátrá po minulosti jedné rodiny spojené s rakouskou komunitou hippies. Projekcí filmů Bez otce a Neúmyslný únos Elfriede Ott se zúčastní herec Andreas Kiendl.  
 
Sekce NA PRAHU/DIE SCHWELLE otevírá nepříliš populární témata. Zaměřuje se na lidi, kteří se ocitají „na prahu“, balancují mezi štěstím a tragédií, mezi realitou a fantazií, mezi životem a smrtí. To je také případ hlavních hrdinů švýcarského dramatu Nemocniční piráti (Stationspiraten) od režiséra Michaela Schaerera vyprávějícím o skupině teenagerů, kteří se setkávají v dětské nemocnici s diagnózou rakoviny. Ve snímku Smrt podle plánu – André, psychicky nemocný a životem unavený (Tod nach Plan – André, psychisch krank und Lebensmüde) se zase renomovaný švýcarský lékař rozhodne dát přednost smrti před životem s psychickou nemocí. Film režiséra Hanspetera Bäniho doplní diskuse s prof. Helenou Haškovcovou na téma dobrovolného odchodu ze života.
 
Ve Švýcarsku vznikl i další ze snímků, divácky úspěšná a kritikou ceněná Pastýřova panenka (Sennentuntschi). Chtíč, šílenství a vraždy jsou hlavními „protagonisty“ tohoto strhujícího alpského thrilleru. Projekce se osobně zúčastní režisér snímku Michael Steiner. Rakousko zastoupí film Dýchat (Atmen), režijní debut známého herce Karla Markovicse. Příběh devatenáctiletého chlapce, jenž si odpykává trest za zabití a ocitá se na prahu svého dalšího života, byl vybrán, aby se za Rakousko utkal v boji o Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Film na festivalu osobně uvede Karl Markovics, kterého u nás známe především jako herce a představitele seriálu Komisař Rex.
 
Můj nejlepší nepřítel (Mein bester Feind) úspěšného režiséra Wolfganga Murnbergera je mistrně natočené komediální drama o vztahu dvou přátel během druhé světové války s vynikající herci Moritzem Bleibtreu a Georgem Friedrichem. Prvně jmenovaný ztvárnil syna vlivného židovského galeristy, druhý jeho přítele – člena SS. Ideální půdorys pro hru na kočku a na myš… Až do daleké Afriky zavede diváky snímek Spavá nemoc (Schlafkrankheit) Ulricha Köhlera, přinášející příběh lékaře, který nalezl na černém kontinentu druhý domov a není schopen návratu do rodného Německa. Do divočiny mrakodrapů a současného světa businessu pozve návštěvníky festivalu thriller Christopha Hochhäuslera Město pod tebou (Unter dir die Stadt). Sekci odlehčí moderní pohádka se špetkou černého humoru Písečný muž (Der Sandmann) režiséra Petera Luisiho s mottem „nikdy není pozdě uskutečnit své tajné sny.“
 
Další z festivalových sekcí ZEĎ/DIE MAUER připomene 50. výročí stavby Berlínské zdi. Filmy v ní ovšem nepřinášejí zjednodušující či pro Němce úlevné pohledy do minulosti, ba právě naopak. K nejstarším snímkům patří unikátní necenzurovaná filmová reportáž belgického dokumentaristy Franse Buyense z roku 1964 Německo – konečná stanice Východ (Deutschland – Endstation Ost). Ve stejném roce natočil režisér Konrad Wolf snímek Rozdělené nebe (Der geteilte Himmel) – elegickou filmovou adaptaci stejnojmenného románu Christy Wolf. Ještě o rok dříve vznikla satirická road-movie režiséra Gerharda Kleina Sváteční řidiči (Sonntagsfahrer), jejíž tragikomický podtón čekal desetiletí na přijetí ze strany německých diváků. Všechny tři snímky do Prahy putují z archivu DEFA.
 
O dekádu později pak vznikl další z uváděných filmů režiséra Rolanda Gräfa s výmluvným názvem Útěk (Die Flucht), který kriticky zobrazuje poměry v někdejší NDR. Po tomto filmu, jenž velice kriticky zobrazuje poměry v NDR, následoval hlavní představitel Armin Müller-Stahl svého hrdinu a také emigroval do západního Německa. V jedné z rolí se objeví  HYPERLINK "http://www.sms.cz/osoba/leos_sucharipa" Leoš Suchařípa a záběry z Prahy. Novějším snímkem je pak kultovní Sluneční ulice (Sonnenallee) režiséra Leandera Haußmanna, který reflektuje dospívání ve východním Berlíně v 70. letech.  
 
Již tradičně představuje DAS FILMFEST divákům ty nejzajímavější dokumentární snímky poslední doby. V sekci DIE DOKU bude možné zhlédnout německý koprodukční film slavného filmaře Wernera Herzoga Jeskyně zapomenutých snů (Cave of forgotten dreams). Dokument o jednom z přelomových objevů lidských dějin bude na festivalu uveden ve formátu 3D. Dalším filmem ve 3D bude pocta Wima Wenderse tanečnici a choreografce Pině Bausch s jednoduchým názvem PINA. Režisérka Annekatrin Hendel osobně představí svůj dokumentární film Vlastizrádci (Vaterlandsverräter) o oslavovaném spisovateli z NDR, jenž po dvacet let působil jako neoficiální spolupracovník německé státní bezpečnosti (Stasi).
 
Rakouskou dokumentární tvorbu budou reprezentovat Bock for President, snímek o ženě starající se bez jakékoli podpory státu ve Vídni o uprchlíky, a film Země půlnoční, který vypráví bez komentáře příběhy z noční Evropy. Za svůj výjimečný dokumentární film získal Nikolaus Geyrhalter letos ve Varšavě cenu Millenium Award 2011. Švýcarsko pak přestaví snímek  HYPERLINK "http://www.goethe.de/ins/cz/prj/fdf/flm/doku/ting/csindex.htm" Tinguely, jenž očima režiséra Thomase Thümena zachycuje strhující životní příběh velkého švýcarského umělce Jeana Tinguely. V nekonvenčním filmu Naše rajská zahrádka nahlíží se satirickým pohledem režisér Mano Khalil do multikulturního soužití ve švýcarské zahrádkářské kolonii, kde žijí se starousedlíky přistěhovalci z dvaceti různých koutů světa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DAS FILMFEST 2011 – HOSTÉ
 
Helena Haškovcová
Absolvovala Přírodovědeckou a Filozofickou fakultu UK Praha. Profesně se věnovala transplantační a klinické imunologii, dále hematoonkologii, potom geriatrii. V roce 1990 iniciovala vznik lékařské etiky jako samostatného oboru a jako první se v něm habilitovala. Zabývá se zejména psychologickými a etickými problémy vážně a nevyléčitelně nemocných, umíráním a smrtí, pravdou na nemocničním lůžku a problematice práv nemocných. Je mimo jiné autorkou 16 samostatných monografií na téma
lékařská etika, thanatologie a fenomén stáří. Po švýcarském dokumentárním filmu Smrt podle plánu budou mít diváci možnost zúčastnit se diskuse s prof. Helenou Haškovcovou.

Annekatrin Hendel
Annekatrin Hendel se narodila v Berlíně. Po ukončení studia designu začala na volné noze s navrhováním kostýmů a scény. V lednu roku 1989 se stala spoluzakladatelkou berlínského divadla Theater 89. Na filmovém plátně debutovala roku 1999 krátkým filmem Chiquita for ever. V roce 2004 založila mediální společnost IT WORKS! Již její první produkce Zur Zeit verstorben vyhrála nemálo festivalových cen a byla roku 2004 nominována na cenu Německých krátkých filmů. Od té doby pod jejím vedením vznikaly hrané, krátké i dokumentární filmy pro náročné diváky. Na festivalu představí svůj dokumentární film Vlastizrádci.

Sarah Horváth
Sarah Horváth se narodila v roce 1993 a již ve čtrnácti letech debutovala na filmovém plátně snímkem Die wilden Kerle 5 – Hinter dem Horizont. V divokém pop dramatu režisérky Zisky Riemann Lollipop Monster ztvárnila mladá herečka velmi přesvědčivě záhadnou Oonu. Za roli Lilli ve švýcarském dramatu Songs of Love and Hate byla Sarah Horváth vyznamenána cenou Maxe Ophülse za nejlepší herecký výkon v kategorii mladých hereček za rok 2011.

Judith Kaufmann
Kameramanka Judith Kaufmann se narodila roku 1962 ve Stuttgartu. Po studiu na Státní odborné škole optiky a fototechniky v Berlíně nejdříve pracovala od roku 1982 jako asistentka kameramana a nakonec se roku 1991 sama stala vedoucí kameramankou. Od té doby spolupracovala na mnoha filmových a televizních produkcích a získala řadu ocenění, naposledy obdržela v Německu roku 2010 Cenu za nejlepší kameru a také byla vyznamenána Cenou německé filmové kritiky za film Fei Aladagse Cizinka. Roku 2007 byla za film Čtyři minuty nominována na Cenu německého filmu. Na festivalu uvede film Kdo, když ne my.

Andreas Kiendl
Andreas Kiendl se narodil v roce 1975 v Grazu. Po studiu několika semestrů technické chemie absolvoval studium herectví na Univerzitě hudby a dramatických umění v Grazu. Od roku 1996 vystupoval v divadlech Grazer Theater im Bahnhof, Landestheater Linz a na festivalu Steirischer Herbst. V letech 2006 až 2009 ztvárnil roli komisaře Lechnera v televizním seriálu SO KO Kitzbühel. Hrál mimo jiné ve filmech Slimáci, Antares, Kotsch a Za tři dny umřeš 1&2. V Praze představí filmy Neúmyslný únos Elfriede Ott a Bez otce.

Karl Markovics
Režisér, scenárista a herec Karl Markovics se narodil v roce 1963 ve Vídni. Poté, co dvakrát neuspěl při přijímacích zkouškách na herecké školy, vystupoval v produkcích vídeňských divadel Wiener Volkstheater a Theater in der Josefstadt. Televizním divákům je znám díky seriálu Komisař Rex a následnému spin-off-seriálu Stockinger. V oscarovém snímku Ďáblova dílna (2007) hrál hlavní roli. V roce 2009 byl jedním ze zakladatelů Akademie rakouského filmu a spolu s Barbarou Albert je jejím prezidentem. Režijně debutoval filmem Dýchat (2011).
 
Helmut Morsbach
Helmut Morsbach se narodil roku 1946. Na Humboldtově univerzitě v Berlíně vystudoval dějiny a archivnictví, z politických důvodů byl exmatrikulován a od roku 1972 pracoval ve Státním filmovém archivu NDR. V letech 1973 až 1990 se v rámci své činnosti v Archivu specializoval na filmy s církevní tematikou a pod pseudonymem zveřejňoval filmové kritiky v západním Německu. V roce 1998 byla založena nadace DEFA, která vzešla ze Státního filmového archivu NDR. Zde byl Morsbach nejdříve v dozorčí radě a od roku 2003 stojí v jejím čele.

Ziska Riemann
Komiksová kreslířka, scenáristka a režisérka Ziska Riemann se narodila v roce 1973 v Mnichově a poté vyrůstala v Berlíně. Spolu se svým učitelem, karikaturistou a komiksovým kreslířem Gerhardem Seyfriedem, pracovala na mnoha komiksech a komiksových antologiích. Na přelomu let 1999/2000 získala stipendium Scenáristické dílny v Mnichově a napsala scénáře k několika krátkým i hraným filmům, např. ke komedii Andrease Prochasky Die Hunde sind schuld. Roku 2004 založila vydavatelství desek Mer-Mer. Jejím prvním režijnímpočinem je film Lollipop Monster, ke kterému napsala i scénář.

Gabriele Röthemeyer
Po studiu germanistiky, divadelní vědy a žurnalistiky v Mnichově absolvovala Gabriele Röthemeyer praxi v Bavorském rozhlasu a poté pracovala v televizních stanicích NDR a ZDF jako redaktorka a reportérka. Poté se jako dramaturgyně, producentka a autorka na volné noze podílela na nejrůznějších filmových a televizních produkcích. Od roku 1995 je jednatelkou Mediální a filmové společnosti Bádenska-Würtenberska (MFG) v oblasti podpory filmu a také je členkou představenstva několika evropských programů stejného zaměření.

Edgar Selge
Edgar Selge se narodil roku 1948 ve městě Brilon v regionu Sauerland v Severním Porýní-Vestfálsku. Nejprve studoval filozofii a germanistiku v Dublinu a Mnichově, poté následovalo herecké vzdělání. Roku 1975 debutoval ve Státních činoherních divadlech v Berlíně. Během let 1978 až 1991 byl Selge členem uměleckého souboru Münchner Kammerspiele. Od té doby hrál na prknech velkých německojazyčných divadel, jako např. Schillertheater Berlin nebo Deutsches Schauspielhaus Hamburg. Širokému publiku je také znám z mnohých filmových a televizních produkcí. Na festivalu představí film Poll.

Michael Steiner
Samouk Michael Steiner patří i v evropském měřítku k velkým talentům. Jeho poslední dva filmy Mein Name ist Eugen a Grounding (uveden na festivalu v roce 2007) se zařadily mezi nejvíce navštěvované švýcarské filmy posledních desetiletí a Michael Steiner se u švýcarských diváků rázem stal nejúspěšnějším režisérem. Narodil se roku 1969 v Hergiswilu. Studoval etnologii, dějiny umění a filmovou vědu na Univerzitě v Curychu. Poté byl činný jako novinář, tiskový fotograf a režisér pro Condor Films, Curych. Je autorem různých zakázkových filmů a více než 40 reklamních spotů. Na Das FilmFestu osobně uvede film Pastýřova panenka.

Andres Veiel
Dokumentární a filmový režisér Andres Veiel se narodil roku 1959 ve Stuttgartu. V letech 1985 až 1989 navštěvoval výuku režie a dramaturgie v Künstlerhaus Bethanien v rámci mezinárodních seminářů o režii, mimo jiné i pod vedením Krzysztofa Kieślowského. Širšímu publiku je Veiel znám především díky oceněným dokumentárním filmům Black Box BRD a Die Spielwütigen. Veil přednáší na mnoha filmových vysokých školách a univerzitách v Německu i ve světě. Česká premiéra jeho oceněného prvního hraného filmu Kdo, když ne my se bude konat za jeho osobní účasti.

 
 
 
 
 
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.