Share |

Nejzajímavější německy mluvené filmy opět v kinech - Festival Das Filmfest startuje už tento týden

foto: pořadatel

Německy mluvené filmy míří do českých kin a opět nabídnou pestrou paletu témat i uměleckých přístupů. Přehlídku DAS FILMFEST, která přináší nejúspěšnější a nejaktuálnější snímky uplynulé sezóny, budou hostit od 17. do 21. října pražská kina Lucerna a Atlas a brněnské kino Art. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na osvědčená režisérská jména i pozoruhodné debuty. Tematické spektrum se rozpíná od punkové skejťácké pohádky, přes neotřelý pohled na život turecké komunity, neonacismus v současném Německu, sondy do doby nedávno minulé, rodinná dramata, thriller až po komedie a hudebně atraktivní snímky. Letošní sedmý ročník DAS FILMFESTu nabízí na čtyřiadvacet hraných a dokumentárních filmů ve čtyřech tematických sekcích FOKUS FRAU, BERLÍN VE FILMU, DAS FILMFEST SPEZIAL a DIE DOKU.

Festival zahájí snímek Co zbývá (Was bleibt) německého režiséra Hanse-Christiana Schmida, který byl uveden v soutěži na letošním Berlinale. Tvůrce v něm opět prokázal svůj cit pro přesné vystižení sociálního prostředí a složitých rodinných vztahů. Tentokrát se mu podařil plastický portrét rodiny, balancující navzdory své liberálnosti a kultivovanému blahobytu nad propastí. Hostem festivalového zahajovacího večera bude vynikající představitelka hlavní ženské role Corinna Harfouch známá českému publiku například z filmů Klepání na nebeskou bránu, Parfém či Pád třetí říše. Film mimo jiné získal hlavní cenu na festivalu Filmkunstfest Mecklenburg-Vorpommern.

Programovou nabídku festivalu obohatí další hosté - režiséři, herci a umělci. Do Prahy přijede režisér Christian Petzold, držitel letošního Stříbrného medvěda za nejlepší režii na Berlinale. 20. října v kině Lucerna představí svůj film Barbara, který byl navržen na Oscara v kategorii neanglicky mluvených celovečerních filmů.
 Psychologickou road movie Na sklonku dne (Am Ende des Tages) osobní účastí doprovodí rakouský filmař Peter Payer, který za svůj snímek získal na Mezinárodním festivalu kriminálních filmů v Liège cenu diváků.

Vstupenky na festivalové snímky jsou v prodeji ve festivalových kinech v ceně 90 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky. Součástí festivalu jsou již tradičně oblíbená dopolední promítání pro školy. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethe-Institut s Rakouským kulturním fórem v Praze a Švýcarským velvyslanectvím v Praze. Více na www.dasfilmfest.cz či www.facebook.com/dasfilmfest.

Hlavní festivalová sekce s názvem FOKUS FRAU se zaměřuje na výjimečné ženské protagonistky, ženskou identitu, na ženy jako takové. Kromě Petzoldovy Barbary, zachycující dramatický příběh lékařky těsně před pádem Berlínské zdi, to bude například rakouský film Zeď (Die Wand) - psychologicky laděný snímek podle stejnojmenného knižního bestselleru Marlen Haushofer. Režisér Julian Roman Pölsler se striktně držel předlohy, která se svými otázkami přístupu k přírodě i sobě samým zůstává i dnes aktuální. Na Berlinale 2012 byl film Zeď promítán v sekci Panorama a obdržel Cenu ekumenické poroty.

Celovečerní debut režiséra Davida Wnendta Bojovnice (Die Kämpferin) nás zavádí do prostředí mladých neonacistů a líčí jej z ženské perspektivy. Rakouský režisér kurdského původu Umut Dağ nabízí ve svém prvním celovečerním filmu Kuma neotřelý pohled na život turecké komunity v rakouské metropoli. Radikální a nebezpečnou vnitřní katarzi pak prožívá hlavní hrdinka filmu Neviditelná (Die Unsichtbare), její představitelka Stine Fischer Christensen získala v roce 2011 ocenění za nejlepší ženský výkon v hlavní roli na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Do sekce patří i dva dokumenty. Publikum se může těšit například na snímek režisérky Marie Müller Zahalené (Hüllen), které se podařilo s filmovou kamerou proniknout do muslimské rodiny žijící ve Švýcarsku a vytvořit nesmírně intimní a citlivý portrét tří generací žen. Druhým dokumentem je Man for a Day režisérky Katariny Peters, jež zachytila práci gender-aktivistky a umělecké performerky Diane Torr. Obě autorky své filmy osobně v Praze uvedou.

Sekce DAS FILMFEST SPEZIAL představí festivalovému publiku tematické a estetické tendence ve filmové tvorbě německojazyčných zemí. Leitmotivem je tentokrát rozmanitost mezilidských vztahů. Řetězec nenadálých událostí zasáhne do života protagonistů snímku 180° - Tvůj svět je náhle vzhůru nohama (Wenn deine Welt plötzlich Kopf steht) ze současného Curychu, který před dvěma lety obdržel cenu za nejlepší filmovou hudbu na festivalu v Locarnu. Nejnovější milostný příběh Štěstí (Glück) úspěšné „vztahové“ režisérky par excellence Doris Dörrie vypráví o dvou mladých lidech na okraji společnosti a jejich touze po naplněném životě. Výraznou stránkou filmu je hudba pianisty a zvukového umělce Volkera Bertellmanna alias Hauschky, který v rámci festivalu vystoupí na samostatném koncertě v Goethe- Institutu. Dojemný snímek o výjimečném páru Na prahu osmdesátky (Anfang 80) zase dokazuje, že láska kvete v každém věku.

Komedie Hotel Lux v režii Leandera Haußmanna o komikovi Hansi Zeisigovi (Michael Herbig) a jeho životních patáliích spojených s nástupem Hitlera k moci se při zpracování této kapitoly německých dějin vyznačuje velkou dávkou nadhledu a černého humoru. Zajímavým snímkem je poetické drama TABU – Jest duše cizinkou na zemi (Es ist die Seele ein Fremdes auf Erden) o údajně incestním vztahu mezi rakouským básníkem Georgem Traklem a jeho sestrou Grete. V hlavních rolích excelují Lars Eidinger a Peri Baumeister, která na festivalu Maxe Ophülse obdržela Cenu pro nejlepší začínající herečku. Festivalovým návštěvníkům se představí také nejúspěšnější švýcarský film loňského roku – Otloukánek (Der Verdingbub) líčící syrový obraz chudého švýcarského venkova po druhé světové válce.

Sekce BERLÍN VE FILMU vznikla opět ve spolupráci s nadací DEFA a přináší snímky natočené mezi lety 1966 až 1989 ve více i méně známých částech Berlína, které jej představují jako dějiště mnoha pohnutých příběhů. Coming Out v režii Heinera Carowa, autora slavné Legendy o Paule a Paulovi, je citlivým milostným příběhem mladého homosexuála Phillipa o uvědomění si vlastní sexuality, který byl v roce 1990 oceněn na Berlinale Stříbrným medvědem a cenou Teddy Award. Film Hosteska (Hostess) Rolfa Römera láká na populární hudbu a atmosférické obrazy velkoměsta. Ve filmu mimo jiné účinkuje Nina Hagen. Ročník 45 (Jahrgang 45) režiséra Jürgena Böttchera je naopak sondou do nitra mladého člověka hledajícího ten pravý život bez společenských konvencí.

Sekce DIE DOKU představuje již tradičně výběr nejúspěšnějších dokumentárních filmů Rakouska, Švýcarska a Německa. This Ain’t California Martena Persiela je vzrušujícím příběhem o historii skejtování v NDR kombinujícím archivní záběry s animovanými pasážemi. Důležitou roli hraje i propojení s obdobnou scénou v tehdejším Československu. Film posbíral řadu prestižních ocenění na mezinárodních filmových festivalech. Do Prahy na DAS FILMFEST zavítají protagonisté filmu a představitelé skejťácké scény v NDR Mirko Mielke a Marco Sladek.

Dokument rakouského režiséra Othmara Schmiderera Z čeho se šije vlast (Stoff der Heimat) je jako pestrá pouť regiony, prostředími i dějinami a vede přes Rakousko, Bavorsko, Švýcarsko až do Jižních Tyrol. O často nevybíravé proměně alpské krajiny a životního stylu tamních obyvatel vypráví snímek Peak režiséra Hannese Langa, který na Festivalu dokumentárních filmů DOK v Lipsku získal v roce 2011 cenu Goethe-Institutu za nejlepší dokument. 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.