Share |

Xavier Baumaxa natočí novou desku díky fanouškům

foto Hithit.cz

Svérázný písničkář Xavier Baumaxa získal od svých fanoušků peníze na natočení nové desky pojmenované Dawntempo. Stalo se tak prostřednictvím portálu Hithit.cz, nového crowdfundingového webu, který navazuje na fenomeném americké stránky Kickstarter.com. Xavieru Baumaxovi se na novou desku složilo přes 230 fanoušků. Hudebník potřebnou částku získal ještě více než týden před vypršením časového limitu sbírky. Je to nejvyšší částka, která na českých crowdfundingových portálech dosud podařila vybrat.

Xavier Baumaxa je prvním českým muzikantem, kterému se díky Hithit.cz podařilo shromáždit peníze k natočení nového alba. Každému, kdo mu na něj poslal příspěvek prostřednictvím webu Hithit.cz, slíbil odměnu. Kdo poslal 200 korun, tomu Baumaxa slíbil CD a zdarma vstup na koncert, za 500 korun k tomu přidal i originální tričko, za 900 korun slíbil k tomu všemu novou desku také na vinylu. Takto se odměny stupňovaly až k částce 15 tisíc korun, za hudebník slíbil přijet zahrát speciální koncert. Největší zájem byl o odměnu za 200 korun.

Blízko k úspěšnému dokončení je také známý český tatér a malíř Lukáš "Musa" Musil s projektem na první výstavu maleb, hudebník Vladimir 518 s vydáním druhé sólové desky mimo jiné na vinylu nebo provozovatelé alternativního prostoru MeetFactory, kteří chtějí v Praze vybudovat nové letní kino. Slušně nakročeno má i grafik Jan Horčík, který chce pomocí fanoušků vydat zajímavou knihu o sovětských vagonech metra z továrny Metrovagonmash, které jezdily také v Praze.

Pozornost si zaslouží i projekt známé fotografky Alžběty Jungrové, která chce pomocí kalendáře fotek z Indie pomoct rozšířit cvičení zdravotní jógy pro těžce nemocné lidi z pražského IKEMu do dalších nemocnic. Těžce nemocní lidé by zdravotní jógu mohli cvičit zdarma.

Portál Hithit.cz je nová forma financování nezávislé scény. Je to prostor pro hudebníky, výtvarníky, designéry, vývojáře, pro všechny otevřené hlavy, které mají skvělé nápady, mají kolem silné zázemí příznivců, ale chybí jim peníze na realizaci nápadů. Ty můžou získat prostřednictvím webu Hithit.cz. Tvůrci projektů mají na prezentaci a sběr peněz 45 dní. Pokud se jim to v tomto limitu nepovede, všechny peníze se vrací odkud přišly. Naopak když cílovou částku shromáždí už za týden, sbírka pokračuje dál a po měsíci a půl můžou mít na kontě třeba čtyřnásobek požadovaných prostředků.

Crowdfunding, česky bychom řekli hromadné financování, je budoucnost pro kreativce, start-upy. Vzor Hithit.cz ,americký Kickstarter nyní oznámil, že jen v oboru film se mu od dubna 2009 do 1. ledna 2013 podařilo získat 100 milionů dolarů.

Všechny projekty najdete na www.hithit.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.