Share |

Vyzkoušeli jsme: Tablet Prestigio Multipad 9.7 Ultra

Používat tenhle přístroj versus iPad je úplně to samé jako používat levnější androidí mobily versus iPhone.
foto JK

Opravdu se vyplatí vrážet prachy do iPadu?
Má smysl kupovat si drahá jablka? Není dobrý nápad zvolit levnější alternativu? Vyzkoušeli jsme nový, dostupný androidí tablet Prestigio Multipad 9.7 Ultra.
 
PRVNÍ DOJEM
Prestigio je balen v nepřekvapivé krabici spolu se seriosně vyhlížejícím koženkovým obalem a návodem. Náš kus byl červený, docela těžký, tenký a vypadal dobře.
 
OVLÁDÁNÍ
Na rozdíl od dalších tabletů nemá home tlačítko vepředu, ale po straně. Jím se zapíná, budí a prudí, vše ostatní se řeší přes dotykový displej.
Celkově je zacházení podobné jako se Samsungy nebo iPady - nic epochálního jsme ale ani nečekali a není to účelem. Displej (9,7palcový, jsou i menší varianty) není vůbec špatný, ale dlužno dodat, že jeho odezva, vzhled a povrch jsou o něco horší než iPad, a to i při porovnání s předposledním modelem. Nic nepoužitelného, ale prostě to není špička.
Aplikace se dají stejně jako u obdobných přístrojů stahovat od třetích stran, samozřejmě tu jsou i vestavěné - internetový prohlížeč, fotoaparát atakdále.
 
RYCHLOST
Používat tenhle přístroj versus iPad je úplně to samé jako používat levnější androidí mobily versus iPhone. Všechno funguje a nepotřebujete na to návod, protože jste se to už naučili jinde. Jen je všechno o chloupek pomalejší, těžkopádnější a natvrdlejší (časy, kdy to bylo i ošklivější, pomalu mizí, ios6 je mor).
Pokud je to váš první tablet nebo jste jen příležitostný uživatel, nebude vám to vadit a oceníte nižší cenu, případně šíři spektra dostupných aplikací. Pokud jste zvyklí na jiný standard, bude vás stroj iritovat. I když bude fungovat přesně tak, jak má, a sem tam najdete třeba něco navíc nebo vás potěší slušná výdrž baterie.
 
Rozhodujícím argumentem hovořícím pro Prestigio je cena: Tenhle typ stojí kolem 5 a půl tisíce. Samsung Galaxy ve srovnatelné velikosti je za 8900 a ipad za 9500 a víc (malý Galaxy je za 6400, menší Prestigio ale najdete už za dva tisíce). Poloviční cena oproti konkurenci se samozřejmě musela někde projevit - to jsou přesně ty o kapku horší odezvy, o kapku pomalejší internet a další "drobnosti". Pro mnohé z nás zásadní, pro leckoho nedůležité.
 
VERDIKT
Prestigio Multipad 9.7 není špatný. Během používání se nevyskytly žádné děsivé situace, vypadá slušně, funguje. Pokud máte napjatý rozpočet, toužíte po tabletu a nevyžadujete špičku, je důvod se nad tímhle strojem nebo někteýrm z jeho bratříčků vážně zamyslet.
 
Za zápůjčku děkujeme firmě Asbis, http://www.asbis.cz/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.