Share |

Psí pisoár: Standard, nebo úplná zbytečnost?

Určitě jste o psím pisoáru již slyšeli... nebo taky ne. Víte, co to vlastně je? Vysvětlili nám to lidi, kteří jejich výrobu rozjeli a mají spoustu zkušeností:
 
"Úplně zjednodušeně se jedná o betonový patník s dírama, který slouží na směrování psí moči na jedno místo. Je určený pouze pro psí kluky/samce, kteří zvedají nožku a označují svojí močí všechno, co je pro ně zajímavé.
A právě o tom to je. Stále se mluví o sběru exkrementů, ale psí občurávání, které je neméně obtěžující, se nijak neřeší. Doteď ani nebyl prostředek, jak psům ukázat, že toto místo JE vyhrazené pro jejich „čurání”.
Psí pisoár se na první pohled může zdát zbytečným luxusem, protože je zaměřený pouze na skupinu pejskařů, která má psího kluka. To ale není tak úplná pravda. Všichni ze své zkušenosti víme, že psí občurávání nás zlobí všechny a myslím tím pejskaře i nepejskaře. Počurané jsou fasády, disky od kol, každý patník či roh, vchody do domů.
Ve městech i obcích najdete škody psího občurávání doslova na každém kroku. Nepejskaři se následně zlobí na pejskaře, že své psí miláčky neumí lépe vychovat. Pejskaři se zlobí, že oni přece dělají maximum, když po svém psu uklidí exkrement a jak mají asi psovi vysvětlit, kde čurat může a kde nesmí…
 
Psí pisoár je svou podstatou dokonalým řešením. Při počurání prvním psem se malé množství moči dostane dovnitř pisoáru a zůstane v záchytné nádržce, umístěné uvnitř. Tím v pisoáru zůstává trvalá pachová stopa, která se neztratí při dešti, v mrazu a stává se nedolatelným lákadlem pro každého další psa – pro jeho přečurání. Nic víc už není potřeba, jen pustit svého psího kluka čurat na tom „správném” místě! Psí pisoár je pro psy pachově tak zajímavý, že svoji pozornost zaměřují na něj, a tím se chrání před občuráváním ostatní místa okolo.

 
A jak vlastně pisoár vznikl?
Při společném venčení psů jsme vedli nekonečné debaty o tom, že sbíráme exkrementy a jako pejskaře nás nejvíc naštve, když při sbírání exkrementu svého psa šlápneme do exkrementu jiného psa. A že by se měli vychovat hlavně lidé k větší odpovědnosti. Od toho byl krok k tomu, že exkrementy se dají nějak řešit, ale že občurávání je problém neřešitelný. Franta Tomeček pak přišel s nápadem, který si vyzkoušel na svém Lumíkovi, a tím byla tyčka s dírama a nádržkou na moč. Vyvíjeli jsme následně psí pisoár dlouho, ať už tvar pisoáru nebo použitý materiál, ale hlavně - psí pisoár byl již na světě. No a když vznikl dobrý nápad, chuť pro realizaci pak přišla sama, společně s touhou přispět aspoň malým dílem k nějaké změně. Protože brblat umí každý, ale zkusit to změnit už ne :-)

 
Vize, která nám dává smysl…
Jsou lidé, kteří jsou odpovědní a stejně tak se chovají ke svému okolí. A jsou lidé, kteří potřebují nějaký prvek, který je k ohleduplnosti dovede. Psí pisoár řeší výchovu jak psů tak i jejich majitelů. Pro psa je psí pisoár pachovým lákadlem k dennímu užívání a pro majitele důvodem, aby psa vedli k ohleduplnosti a dovolili mu čurat na místech, která jsou k tomu určená. Jestliže se moč psů soustřeďuje na předem vyhrazená místa, zvyšuje se tím automaticky čistota našeho okolí. Tím se mají šanci zlepšit i vztahy mezi skupinou pejskařů a nepejskařů. Aspoň taková je naše idealistická představa.

 
No řekněte, není dobré žít s představou, že můžeme lidi okolo sebe třeba trošku změnit k lepšímu?"
 
Více najdete na:
www.psizachody.cz
www.cistamesta.cz
www.dogproduction.eu

 
 
 

 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.