Share |

Naposledy v České republice zazpívá The Hilliard Ensemble

foto: pořadatel akce

V Praze se představí naposledy ve své kariéře. Letos na podzim se po 40 letech úspěchů a jedinečných projektů se svými fanoušky v londýnské Wigmore Hall definitivně rozloučí. Jsme velmi poctěni, že poslední koncert The Hilliard Ensemble v České republice proběhne právě na Pražském jaru.
 
Na Pražském jaru vystoupili poprvé v roce 1992, a to hned ve dvou projektech. V roce 1995 svou návštěvu zopakovali, rovněž s projektem z oblasti staré hudby. Průlomový byl rok 2011, kdy přijel tento ansámbl na Pražské jaro s jedinečným provedením hudebně-divadelního představení I Went to the House But Did Not Enter Heinera Goebbelse. Zítra spojí jejich poslední koncert dvě oblasti, ve kterých je tento ansámbl nepřekonatelný. Oblast staré hudby a oblast hudby soudobé. Zazpívají vokální kompozice J. S. Bacha a Arvo Pärta.
 
Mnoho inkoustu bylo v posledních letech vypsáno o tom, jak byla Bachova vokální díla ve své době interpretována.  Z pramenů, které se zachránily a které souvisí s motety, vyplývá - jak tomu bývá u barokní hudby často - že jedinou cestou  k autenticitě je pragmatismus. Bachovy rukopisy a dochované provozovací materiály odhalují, že moteta byla prováděna mnoha různými způsoby podle pěvecké a hudební vyspělosti zpěváků. A protože The Hilliard Ensemble je souborem pragmatiků, interpretujeme tato díla způsobem, který nejlépe vyhovuje a sluší právě nám,“ píše The Hilliard Ensemble ve svém komentáři k programu. „S Arvo Pärtem nás pojí skutečně úzké a umělecky plodné přátelství od našeho prvního setkání při nahrávání pro BBC na podzim roku 1985.Od té doby jsme natočili nebo koncertně uvedli stovky Arvových skladeb, např. Miserere nebo Litanie, které napsal přímo pro nás. Nejnovější skladbou psanou pro The Hilliard Ensemble je Most Holy Mother of God, která zazní také na koncertě v Praze.“
 
30. 5. od 20.00, Dvořákova síň Rudolfina
Koncert vyprodán
Více o programu: http://www.festival.cz/cz/detail_programu/11388


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.