Share |

LFS - Vím, jak dopadne EURO

8. června začíná v Polsku a na Ukrajině fotbalový svátek
EURO 2012
UEFA

Na Míráku, na blešáku, si Luciáš F. Svoboda koupil věšteckou kouli. Jako vášnivý sázkař se poptal po výsledcích nadcházejícího fotbalového Mistrovství Evropy.
 
NĚMECKÝ PARADOX
 
"Hra, kterou hraje dvaadvacet lidí a vždycky v ní vyhrají Němci," tato definice fotbalu platí i po letošním Euru. K lítosti německých fanoušků a fanynek ovšem zaběhlé pravidlo titul nevyneslo.
 
Přestože byl Manuel Neuer vyhlášen nejlepším brankářem šampionátu, Mesut Özil jeho nejužitečnějším hráčem a Německo potvrdilo svou tradiční turnajovou formu a ani jednou v normální hrací době neprohrálo, nakonec se - opět - neradovalo.
 
Ve finále nestačil sympatický mladý tým na Nizozemce, o jejichž celkovém triumfu rozhodl v prodloužení z penalty Arjen Robben. Po konečném vítězství 2:1 se tak z titulu těší právě Oranjes. 
 
Hlavním hrdinou vyřazovacích bojů se překvapivě nestal nejlepší střelec šampionátu, Robin van Persie, ale potentní střídající žolík, Klaas Jan Huntelaar. Ten se po vynikajícím výkonu ve čtvrtfinálové bitvě s Ruskem dokonce posunul do základní sestavy pozdějšího mistra. Semifinálové drama se Španělskem tak vůbec poprvé na turnaji nezačínal na lavičce náhradníků.
 
CESTA DO (SEMI)FINÁLE
 
Německá cesta do finále byla rozhodně méně komplikovaná. Ze skupiny B postoupil tým vedený Joachimem Löwem z prvního místa, ve čtvrtfinále tak narazil na domácí Polsko. Po očekávaném vítězství dokázali Němci v napínavé semifinálové bitvě porazit Özilovo gólem Francii 1:0.
 
Právě Francie se ziskem bronzové medaile stala pověstným černým koněm šampionátu. I když nescházelo mnoho a její pouť mohla skončit již ve čtvrtfinále na houževnatém Chorvatsku, které zdolala až po penaltách.
 
ČESKO NEVSTŘELILO BRANKU
 
Propadákem skončilo Euro pro český tým - ve skupině A bodoval jen jedinkrát, za bezbrankovou remízu s Řeckem. Po prohrách s Ruskem (3:0) a Polskem (1:0) odjeli naši reprezentanti bez jediné vstřelené branky zlomení domů.
 
Zklamání si počíhalo i na Portugalsko a Itálii, oba týmy také skončily se ziskem jediného bodu poslední ve svých skupinách. Pořadatelská Ukrajina nezískala jako jediná na turnaji ani bod.
 
KONEČNÉ POŘADÍ
 
1. Nizozemsko, 2. Německo, 3. Španělsko a Francie, 5. Anglie, Chorvatsko, Polsko a Rusko


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.