Share |

Japonsko očima studentů Ateliéru designu oděvu a obuvi pražské UMPRUM

foto: Agáta Zapotilová

Do země své inspirace se dostává nová kolekce studentů Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM „Japonsko klidná síla“. Modely, které vznikly pod vedením Liběny Rochové, se několikrát objeví v rámci přehlídek a prezentací na módním týdnu Bunka Fashion Graduate University Fashion Week v japonském Tokiu. Svou prezentaci studenti zakončí jednodenní výstavou patnácti vybraných modelů a krátkého videa o projektu v Českém centru Tokio. /www.umprum.cz/uzite-umeni/design-odevu-a-obuvi/ ">WEB/

 
Počátky nové kolekce bychom mohli hledat u pozoruhodného projektu Ikonická recyklace, který iniciovala přední rakouská teoretička módy Elizabeth Längle. Díky němu se studenti měli možnost prezentovat a inspirovat ve světových módních metropolích. Po přehlídkách v  New Yorku a Tokiu byla kolekce Ikonická recyklace představena na prodejní výstavě v prestižní galerii Mario Mauroner ve Vídni, kde i zakončila svou world tour.
 
V Tokiu, kde se ve spolupráci s Českým centrem uskutečnila přehlídka a výstava projektu Ikonická recyklace, práce ateliéru zaujaly profesorku Sanae Kosugi, děkanku věhlasné japonské módní školy Bunka Fashion Graduate University (BFGU vychovala velká jména japonské oděvního designu jako například Yohji Yamamoto, Kenzo Takada, Hiroko Koshino, Chisato Tsumori ad.) a ředitelku Bunka Fashion College. Profesorka Kosugi studenty ateliéru pozvala k účasti na prestižní a médii velmi sledovaný módní týden Bunka Fashion Graduate University Fashion Week (BFGU FW).
 
Právě tato nabídka inspirovala vedoucí ateliéru Liběnu Rochovou k japonskému tématu klauzurních prací. Konečné zadání „Japonsko klidná síla“ dává studentům možnost pracovat se zcela odlišnými náměty než u předchozích kolekcí.

 
Pro vznik každé ucelené módní kolekce je zásadní teoretická příprava. Proto jsme v ateliéru uspořádali přednášky předních japanologů věnované náboženství, umění, literatuře a kultuře země vycházející slunce. Chtěla jsem, aby studenti získali vhled do japonské kultury a identity a kolekce tak byly osobitou reflexí studentů této fascinující a Evropanovi vzdálené kultury,“ říká Rochová.
 
České centrum Tokio uspořádalo přede dvěma roky prezentaci studentských prací „Ikonická recyklace“. Pří této příležitosti jsem oslovila světoznámou módní akademii Bunka Fashion Graduate University a prof. Sanae Kosugi, děkanku  Bunka Fashion College. Studenti měli tak možnost školu navštívit a k mé radosti, došlo k propojení obou škol, což byl náš záměr,“ uvádí Eva Takamine, ředitelka Českého centra Tokio.
 
Konkrétním zadáním klauzurní práce pak bylo vytvořit profesionální módní kolekci včetně názvu, loga a prezentačních materiálů jako jsou lookbooky, ceníky či tisková zpráva. „Kolekce musí být připravená do té míry, aby byla schopná obstát v reálném světě a jít třeba hned po obhajobě do prodeje,“ říká Rochová.
 
Někteří studenti se inspirovali konkrétními tvary japonské architektury a oděvů, ale nejzajímavější práce se od tématu Japonska odrazily z jiných stran. Michaelu Čapkovou zaujalo spojení rapu a buddhistických manter, kterému se věnují mniši Hoodie Monks. Tradičními japonskými bojovými sporty se inspirovala Kateřina Hynková: Vybrala jsem si kendo a iaido, což je vlastně cesta meče. K tomu, abyste tato umění pochopili, je potřeba dělatobě dvě. Oděvní kolekce pak následuje cestu tréninku, kterou jsem si sama vyzkoušela, od studenta až po mistra.“ 
 
Kolekci, kterou studenti ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM tvořili v letním a zimním semestru 2015/2016 bylo dosud možné vidět na výstavách Artsemestr a dále na módní přehlídce v NG – Paláci Kinských a v rámci Mercedes Benz Fashion Week. Nyní mají modely možnost představit se přímo v Japonsku. Jedinečná prezentace české módy se koná v rámci Roku české kultury v Japonsku.

 
30. 1.  – 3. 2. 2017
Bunka Fashion Graduate University Fashion Week

 
3. 2. 2017
Výstava vybraných modelů kolekce Japonsko klidná síla
Česká centrum Tokio

Parterem akce je České centrum Tokio.
Akci podpořilo Ministerstvo školství a tělovýchovy ČR


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.