Share |

Já za to nemůžu - výstava autorské dvojice Ondřej Brody a Kristofer Paetau

pozvánka

Galerie dvorak sec contemporary oznamuje zahájení výstavy umělecké dvojice Ondřeje Brodyho (1980) a Kristofera Paetau (1972). Speciálně pro vernisáž v dvorak sec contemporary připravuje Ondřej Brody live performanci – reminiscenci na pověstné happeningy Yvese Kleina, u které nebude chybět Brodyho charakteristický silně ironizující humor.

Svérázný umělec Ondřej Brody pracuje s oblibou ve dvojici, v minulosti spolupracoval mimo jiné také s Markem Therem nebo Evženem Šimerou. Nejplodnější spolupráci navázal právě s finským umělcem, se kterým ho pojí záliba v překračování vymezených společenských hranic.

Brody prožil své dětství v Ekvádoru, studoval na univerzitě v Havaně a vzdělání završil na Akademii výtvarných umění v Praze, absolvoval postgraduální program HISK v Antwerpách a Ghentu a DeAteliers v Amsterodamu, v současné době studuje doktorský program na VŠUP. V roce 2008 byl nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého, spolu s Kristoferem získali v roce 2010 Balmoral Art Award, která jim byla udělena za projekt „zahradního trpaslíka“ (Ein lebendiger Gartenzwerg in Bad Ems). Ondřej Brody se prezentoval na mnoha výstavách v České republice i zahraničí, většinou právě ve dvojici s Kristoferem Paetau. Své práce prezentovali v New Yorku, Berlíně, Belgii, Švýcarsku nebo Brazílii. Brody je spoluzakladatelem soukromé výtvarné školy Scholastika.

Umělecká dvojice Ondřej Brody & Kristofer Paetau se vyjadřuje především prostřednictvím videa, performance a fotografie. Jejich práce mají konceptuální základ, který je ale často ukryt pod svrchní vrstvou obsesivních či společensky nežádoucích obrazů. Zaměřují se i na témata manipulace, moci, fungování galerijních institucí nebo na mezilidské vztahy.

Ondřej Brody & Kristofer Paetau: Já za to nemůžu
Výstava otevřena od 21.6.2012 – 15.9.2012
vernisáž: 20. června 19:00

Dlouhá 5
Praha 1
www.dvoraksec.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.