Share |

Exkluzivně z Malajsie: Kuala Lumpur Stylo Fashion Week

Malajsie. Necelých 30 milionů obyvatel, polovina malajské a čtvrtina čínské národnosti. V podstatě tedy jedno větší čínské město. Každý etnický malajský občan je sice podle ústavy považován za muslima, ale s Čínou má místní prostředí mnoho společného. Byť je zde oficiálně demokratické zřízení, u vlády je přes 55 let stále stejná koalice politických stran (Barisan Nasional) v čele s králem bez reálných pravomocí. Od státní ropné společnosti Petronas se vybere cca 40% všech daní. Čili ráj pro korupci, excesy a neefektivní správu věcí veřejných. Také hlavní metropole Kuala Lumpur s ikonickými Petronas Towers atmosférou velmi věrně připomíná kontinentální Čínu.
 
Kromě těchto věží zde však jinou smysluplnou architekturu nenajdete. Urbanistický koncept v hlavním městě v principu neexistuje, nové stavby vznikají nárazově a chaoticky. Město se přesto snaží zařadit mezi významné světové metropole a vrcholní politici mají díky Petronas ohromné finanční možnosti. V roce 1999 například nechali za $120 mil. zbudovat okruh F1 (Sepang Circuit).
 
Návrh pochází od německého designera Hermanna Tilka, který se osvědčil. Následně proto navrhl F1 okruhy také pro Shanghai, Bahrain, Turecko, Singapore, Abu Dhabi, Koreu a Indii.
Tímto tahem se dostalo Kuala Lumpur mezinárodní pozornosti. Obdobné ambice má i Mercedes-Benz Stylo fashion week. Akce probíhá v době konání závodů F1 a díky mezinárodní síti Mercedes, která zaštiťuje přes deset světových fashion weeků, se zde v tomto roce předvedli rovněž čeští designeři, kteří zazářili na Prague Fashion Weekend 2012.
 
Oficiální fotografie české La Formela na Stylo 2013 (listovat doprava):
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=499578596769639&set=a.499572400103592.1073741837.112737198787116&type=1&theater
 
Praze se dokonce dostalo ohlasu v tisku:
"The night's showcase included designs by celebrated fashion brand from Prague, LaFormela, and opening the show was Czech supermodel Vanda Knapkova."
 
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2013/3/22/nation/12873948&sec=nation
 
MÓDA? SHOW!
Asijské fashion weeky však mají svá specifika a zdejší obzvláště. Spíše než o módu zde jde o show a parties. Každý večer se na jednom místě sejdou modelky, designéři, byznysmeni a média, aby si po oficiálním programu společně zaskákali na ohlušující reprodukci Gangnam Style.
Přestože z Malajsie pochází například milovaný Jimmy Choo, místo nositelných modelů vládne na molu hlavně kostýmní scénografie.
Vše je zkrátka show a organizátoři nemají problém závěrečnou přehlídku zakomponovat ani do open air koncertu pro 20.000 lidí. 
Sofistikovanost zde zkrátka nepřežije. Oslava první signální. Ať žije party!
Další fotky najdete na našem facebooku.
text a foto Václav Dejčmar, vaclav.com

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.