Share |

Fashion Week v Londýně: Givenchy piercing a zima

Raději budu ta v „backstage“, než se někde producírovat.
foto Magda Žůrková a Zdeněk Doležel

Loni v Londýně v půlce února mrzlo. Letos bylo skvělých jarních 8°C. Lidi plesali. Ne, že by účastníky LFW sníh přinutil vzít si na sebe halenku s dlouhým rukávem, nedejbože ponožky! Nicméně, v těch 8°C se ve stínu mrzlo o něco lépe. Ano, nejdůležitější částí Fashion Weeku je projít se v něčem hodně barevném a šokantním po dvoře Somerset House. Pokud jste k tomu ještě hubení, vysocí a krásní, zaručí vám to fotku v online i tištěných magazínech (koho zajímá, že doopravdy nejste student návrhářství, ale pracujete noční na směny ve skladu se zeleninou?). Nejprestižnějším počinem je sedět v první řadě na přehlídkách Burberry (pokud se vám podaří vmáčknout mezi Lanu Del Rey a Alexu Chung) nebo Vivienne Westwood, ale to vyžaduje „být někdo“ doopravdy, s čímž má většina lidí problém.
 
UDÁLOST ROKU
Samozřejmě pro osoby zabývající se módou delší dobu je Fashion Week největší událostí roku (tedy dvakrát, samozřejmě) a mít šanci dostat se do centra dění s visačkou od Christiana Louboutina na krku je prostě „sen se stává skutečností“. Otevřeně se přiznávám, že jsem byla fakt hodně nervózní a týden předem jsem kontrolovala předpověď počasí asi dvacetkrát denně. Britští meteorologové jsou ovšem zcela neschopni cokoli předpovědět den dopředu, natož týden, takže jsem si spíše usilovně přála, aby nepršelo. Jak jsem psala na začátku- nepršelo. Nechala jsem si speciálně udělat vlasy (děkuji mnohokráte šikovné Biance Whisky) a vybrala kreativní oděvy. Nejsem bohužel ani hubená, už vůbec ne vysoká a o kráse by se asi dalo polemizovat, takže i kdybych si na sebe vzala kostýmek od Chanelu, moc „street style“ fotografů o mně ani nezakopne. Až potom jsem zjistila, jak se to dělá. Pokud nezapadáte do aktuálních standardů krásy, musíte na sebe upoutat svou extravagantností. A tím myslím extrémní extrémy. Nebo se teda nenechte vyfotit, no!
 
NUDA V LONDÝNĚ
Všichni kolem vypadají na Fashion Weeku strašně znuděně, důležitě, zaneprázdněně nebo nejlépe všechno dohromady. Občas narazíte i na milou osobu, což je samo o sobě příjemné. Obzvláště šikovné hostesky a hostesové jsou milí a usměvaví. Také lidé v showroomech, ale ti jsou takoví proto, aby nezastrašili potenciální klienty. Já jsem moc dobře viděla, jak se pokaždé snažili nenápadně kouknout, co mám napsané na visačce. Přece by nechtěli propásnout buyery z Net-a-Porter nebo redaktory z Harper´s Bazaar. Vzhledem k tomu, že obrovskou většinu kousků vystavovaných v showroomech bych si nikdy nemohla dovolit koupit, vzala jsem to tam hopem, abych se zbytečně netrýznila. Ale tleskám britským krejčím, šperkařům, ševcům a tak dále. Byla to bezva podívaná.
 
BLOGGEŘI?
Byla jsem akreditována jako blogger (nevím proč, nikdy jsem se o ničem takovém v přihlášce nezmínila) a tak trochu jsem to celou dobu tajila, jelikož na bloggery se každý dívá skrze prsty. Ale stejně jsem měla přístup do Press lounge, kde bylo spousta věcí zadarmo, no ráj pro Čechy. Barevná jedovatá pitíčka od Vitamin Water, kafe od Nespessa… Dokonce služby kosmetického gigantu MAC a vlasových mágů Tony&Guy. Na to člověk ale musel vypadat důležitě (nebo krásně), jinak tam ty slečinky ohrnovaly nosy. Dostala jsem se na pár menších přehlídek, ovšem lístky na ně se řeší přes PR agentury jednotlivých návrhářů, akreditace vám nic nezaručuje (akorát se tak můžete cítit lépe). V přehlídkové „síni“ bylo strašný vedro ze zářivek a reflektorů (které ani nebyly zapnuté) a jak se tam snažili nacpat co nejvíce lidí. Vedle mě seděl pán s umělým Givenchy piercingem v nose a neustále si ho tajně čistil. Ten nos. Po vynětí piercingu. Asi to není úplně zas tak příjemné, jako stylové.
Kolem a kolem- zážitek bezva, ovšem po třech dnech jsem toho pozlátka okolo měla plný zuby. Akorát mě to přesvědčilo o tom, že raději budu ta v „backstage“, než se někde producírovat.
 
WEEK VERSUS WEEKEND
V naší galerii na facebooku najdete i fotky lákající na London Fashion Weekend. Jak se liší od London Fashion Weeku?  Akce London Fashion Weekend je čistě komerční záležiost, kdy více dostupné značky pořádají přehlídky a lidi si na ně mohou koupit lístky. Takže takový umělý Fashion Week pro veřejnost.
Koukněte se na přehršli fotek, které přinášíme na našem FB.
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.