Share |

Zánět močového měchýře, nebezpečná nepříjemnost nejen v létě.

Léto je v plném proudu a s ním i neodmyslitelné koupání, mokré plavky a krátké sukýnky.
foto: GUIDELINE

Pro mnohé dámy a dívky velmi příjemné období. Ale stejně tak pro mnohé z nich strašák. Začíná sezóna nepříjemných zánětů močových cest.
 
Zná to každá druhá žena
Podle studií v České republice někdy prodělala zánět močových cest zhruba každá druhá žena. Některé údaje uvádí dokonce až 70% žen. Z toho přibližně patnácti procentům se záněty vrací opakovaně. U mužů se záněty močových cest objevují častěji až po 60. roce života v souvislosti s problémy s prostatou.
 
Urologické obtíže patří, bohužel, stále mezi témata, o kterých se lidé stydí otevřeně hovořit. Často proto záněty přechází a to rozhodně není správné.  Může dojít až k závažným komplikacím, jako je například poškození ledvin. Proto je důležité o tomto tématu hovořit, což platí hlavně teď, v podzimním studeném počasí,“ varuje Prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., přednosta urologické kliniky FN Motol a vedoucí lékař kliniky Uroklinikum.
 
Co způsobuje zánět močového měchýře?
Záněty močových cest postihují častěji ženy než muže z důvodu odlišné anatomické stavby močového ústrojí. Ženy mají kratší močovou trubici a její vyústění se nachází blízko konečníku, který je zdrojem bakterií způsobujících zánět. Většina infekcí močových cest je vyvolána bakteriemi, které se dostanou z okolí konečníku do močové trubice a odtud do močového měchýře,“ vysvětluje prof. Babjuk.
 
Jak poznám zánět močového měchýře?
Při diagnostice zánětu mohou pomoci následující indicie:

  • Pocit nutnosti močení, i když je močový měchýř prázdný
  • Pálení a bolesti při močení
  • Příliš časté močení
  • Bolest v podbřišku, pocit plnosti a tlaku
  • Někdy krev v moči.

Zánět močových cest a měchýře je velmi nepříjemný, ale pokud je včas a dobře léčen, nemusí být nebezpečný. „Akutní forma zánětu vzniká jako okamžitá a náhlá reakce na infekci v močových cestách. Jeho léčba pomocí antibiotik trvá obvykle 3 až 5 dní. Současně je nutný pobyt v teple a dostatečný přísun tekutin. Důležitá je ale i prevence vzniku zánětu. Zvláště ženy, u kterých se objevují záněty opakovaně, by měly dbát na dostatečný přísun tekutin a některá další opatření - například močení ihned po pohlavním styku, dodržování hygieny zevního genitálu a podobně,“ vysvětluje prof. Babjuk.

Jak proti zánětu bojovat?

  • Hodně pijte! Zvýšený přísun tekutin zabezpečí pravidelné vyprazdňování, díky němuž se vyplavují choroboplodné zárodky a neudržují se na stěnách močového měchýře.
  • Teple se oblékejte! Je nutné nosit teplé oblečení především na spodní části těla. Nezůstávejte dlouho v mokrých plavkách!
  • Jezte brusinky! Po dobu léčby zánětu močového měchýře se doporučují brusinky a probiotika. Brusinky brání běžným bakteriím držet se na stěnách močového měchýře a zamezují vzniku infekci.
  • Po sexu na záchod! Močení bezprostředně po pohlavním styku pomáhá odplavit většinu bakterií z močové trubice.
  • Choďte na záchod často! Je vhodné močit nejméně jednou za tři hodiny. Ženy, které zadržují moč na dlouhou dobu, trpí infekcemi močového ústrojí častěji.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.