Share |

Vyšlo 2CD Big Beat Line najdete na něm i skladby kapely The Beatmen

foto: Supraphon

The Beatmen byli čtyři zpěváci a hudebníci z Bratislavy, zpívající hlavně anglicky. Skupina působila pouhé 3 roky - v letech 1964-1966.  Za krátkou dobu ale značně ovlivnila československou populární hudbu. Byla považována za nejlepší československou beatovou skupinu. Nyní šest jejich písní vyšlo na 2CD Big Beat Line.
 
Pod vedením Petera Tuschera  byla kapela složená z osmnáctiletého posluchače III. ročníku elektrotechnické průmyslovky Deža Ursinyho, sedmnáctiletého studenta II. ročníku konzervatoře (hlavní nástroj pozoun, vedlejší klavír) Mariana Bednára, osmnáctiletého absolventa dvanáctiletky a prodavače v knihkupectví Petera Petra a sedmnáctiletého učně v kombinátu na zpracování ropy Miroslava Bedrika.
Rok 1966 byl pro skupinu konečným: kromě Deža Ursinyho a Petera Petra členové kapely emigrovali do SRN a brzy přišel konec kapely, která chtěla nahradit Beatles…
 
Jiří Černý v roce 1965 napsal v časopise Mladý svět s titulkem „LEPŠÍ NEŽ OLYMPIC?“ mimo jiné i toto:

"V Praze vystupovali v prvních májových dnech v PKOJF, v divadle S &H a v Rokoku a byli bigbeatovou senzací v tom nejlepším slova smyslu.
…předvedli dokonalejší a přesnější výkon než kterákoli česká skupina včetně Olympiku; zejména v písničkách Beatles jsou hlasově lepší. Bratislavští především neztrácejí na pódiu ani vteřinu: skladba střídá skladbu a mezi tím jen pár informativních slov bubeníka, autora anglických textů a zpěváka Petera Petra…
…Výkon, za kterým tušíte mnoho práce. Všichni většinu skladeb společné zpívají. Zpívali s vervou a s čistou intonací. Vysokým, avšak příjemným falsetovým hlasem vyniká baskytarista a aranžér Marian Bednár, výrazovým elánem doprovodný kytarista a autor řady skladeb Miroslav Bedrik, mimochodem jediný samouk, kytarista „z ulice"; jinak všichni mají hudební vzdělání. Polovina repertoáru je z autorské dílny sólového kytaristy Ursinyho a Bedrika, ostatní skladby jsou převzaty od skupin Beatles, Hollies, Merseybeats aj. U obecenstva měly největší úspěch právě dvě vlastní skladby. K profesionálnímu hudebnímu projevu všech chlapců připočtěme ještě skromné a sympatické vystupování. Je toho zkrátka hodně, co může pražské kytarové hnutí Bratislavě závidět."
 
Na 2CD BIG BEAT LINE 1965 -1968 je skupina The Beatmen zastoupena šesti písněmi (dva supraphonské singly doplňují záznamy z bratislavského rozhlasu):
Break It; Let´s Make a Summer; Safely Arrived; The Enchanted Lie; Walkin´Home; Schôdzka


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.