Share |

Víte co je to Letní zážitková škola přírodního stavitelství?

foto: pořadatel akce

Spolek Ekovesnice a Eko-osada o.z srdečně zvou jednotlivce i rodiny s dětmi na Letní zážitkovou školu přírodního stavitelství v Bílých Karpatech, která proběhne ve dvou týdenních turnusech od 15.-22.7. 2017 a od 19.-26.8.2017 na letním táboře Polana v obci Vrbovce, na pomezí České a Slovenské republiky.
 
Chcete si postavit vlastní slaměno hliněný dům nebo rekonstruovat v přírodním duchu? Nebo postavit zadarmo kvalitní a velmi odolný dům z hlíny? Zajímá vás přírodní stavitelství, udržitelné hospodaření, šetrná výroba energie, bydlení na venkově, zdravá strava a kultivace ducha i těla? Chcete pobýt v kouzelné přírodě, něco nového se naučit a vytvořit, poznat zajímavé lidi, přiložit ruku k dílu? Právě pro vás je připravená Letní zážitková škola přírodního stavitelství 2017. Program letní školy je vlastně spojením praktického zážitkového workshopu "Sláma to je hlína" s teoretickým seminářem "Přírodní stavitelství", které pořádá spolek Ekovesnice a lektor Petr Skořepa. Pro děti od 4 let je připraven samostatný program v lesní školce.  Děti si užijí poznávání přírody i zvířat, hodně muziky, táborové hry, tvořivé aktivity a další.
 
Výuka probíhá zážitkovou formou, kdy se teorie prolíná s praktickými ukázkami či menší praxí. Program je vždy přizpůsoben dle počasí a účastníci si vybírají dle svého zájmu, co chtějí naučit v praxi. V praktické části se letos bude stavět přírodní hobití domek, se stavbou bude pomáhat také 12 dobrovolníků z programu EDS - Mládež v akci. Účastníci si vyzkouší výrobu a stavění z hliněných cihel, přípravu, barvení i aplikaci hliněné omítky, povrchové úpravy hliněných omítek i různé dekorační techniky, správné skládání balíků slámy, výrobu izolací z ovčí vlny a další činnosti dle aktuální potřeby.  Na stavbě budou zkušení řemeslníci, kterým budou účastníci pomáhat a tak se od nich učit. Seznámíme se také s dalšími užitečnými zařízeními, technologiemi a způsoby života směřujícímu k soběstačnosti. Večery pak patří společnému posezení u ohně, sdílení, povídání, zpěvu, bubnování apod..
 
Školu přírodního stavitelství založil Petr Skořepa. Vizionář, stavitel, vynálezce, starosta ekoosady, místopředseda Ekovesnice o.s. a Eko-osada o.z. , autor knihy „Jak na soběstačný dům“ a průvodce pobytů ve tmě. Navrhl několik ojedinělých vylepšení domů a nových stavebních i urbanistických postupů. Spoluzakladatel řady zajímavých projektů (aktuálně např. projekt Živá škola, dluhopisy na Ekomuzeum řemesel, sdílené veřejné dílny a komunitní továrna na SLAMAFLEX). Žije v Bílých Karpatech, kde na polosamotě v horách buduje soběstačnou osadu. Jeho domy jsou z místních, přírodních nebo recyklovaných materiálů. Při stavbě využívá jak starých řemesel, tak nových technologií, a spojuje informace z vícero zdrojů (přírodní stavitelství, baubiologie, bioarchitektura, feng-šuej, aktivní soběstačné domy, posvátná geometrie, léčitelství, řád přírody…).
Dejte mi trochu hlíny, dřeva a slámy a já vám postavím kvalitní léčivý dům, který předčí svou užitnou hodnotou a životností dnešní moderní výstavbu, přitom neničí životní prostředí, dává lidem svobodu a ze stavby navíc společně uděláme slavnost!"
/o lektorovi/
 
Letní školu pořádá spolek Ekovesnice, který nabízí celoročně výukové programy přírodního stavitelství (přednášky i praktické dílny v Čechách i na Slovensku), akce pro rodiny s dětmi, ubytování v slaměno hliněné jurtě a pobyt ve tmě. Spolek se zapojuje také do života v obci a pořádá společenské aktivity veřejně prospěšného charakteru, pomáhá organizovat akci Upracme Slovensko. Připravuje projekt Naturhotel (přírodní domky na vyzkoušení) nebo sociální charitativní program hliněných ekostaveb pro bezdomovce. Ekovesnice propaguje zdravý životní styl, spolupráci, přírodní bydlení, návrat k řemeslům a k tradici učňů. Ekovesnice příjímá dobrovolníky, studenty na kratší i delší pobyt v novém projektu Živé školy. „Děláme dobrovolně a společně to, co nás baví a tím se zároveň učíme a pomáháme jiným.
 
Detailní programy letní školy, praktické informace a přihlášky.
Nemáte dostatek financí a rádi byste se zúčastnili letní školy? Můžete si to odpracovat a pomoci nám vybudovat krásné přírodní centrum.
 
Navštivte naši oázu v Bílých Karpatech, přijeďte načerpat inspiraci a něco nového se naučit, vyzkoušejte ubytování v zajímavých ekostavbách, užijte si aktivní dovolenou s celou rodinou.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.