Share |

Venerologická poradna: Vzhled kondylomat a sex při chlamýdiích

foto: archiv

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den, nedávno našli u mojí partnerky chlamydie na které dostala antibiotika. Dostal jsem doporučení se nechat vyšetřit jestli je nemám také. Praktický lékař mě sice nevyšetřil, ale napsal mi antibiotika dyxobene s tím, že je musíme brát součastně. Když jsem se ho ale zeptal na to jestli při léčbě můžeme mít sex, tak bylo vidět, že přesně neví jak to je a řekl, že pokud se léčíme společně, tak sex s kondomem by neměl být problém. Na internetu jsem se ale dočetl, že ani to není doporučeno. Chtěl bych se tedy zeptat jak to vlastně ve skutečnosti je? Zatím jsme sex radši neměli a to ani orální, o kterém jsme se dočetli, že ani ten není bezpečný. Dočetl jsem se ale i takové historky, že by u mužů nemělo dojít ke ztopoření penisu, což mi přijde jako nesmysl, protože pokud budu sexuálně zdrženlivý, tak tomu prostě nejde zabránit. Je tedy možné se alespoň uspokojovat vzájemnou mastrubací? Pokud ano, je nutné dezinfikovat ruce nebo část těla zasaženou ejakulací? Možná jsou to hloupé otázky, ale bohužel o této nemoci se toho mezi lidmi moc neví a dokud to člověk nemá, tak se o ní většinou ani nedozví.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem,
Karel W.
 
 
Dobrý den, vážený pane,
urogenitální chlamýdiové infekce patří mezi pohlavně přenosné onemocnění. A jako takové podléhají povinnému hlášení a kontrolám. Tuto povinnost má spádový venerolog, který má v první řadě vyšetřit oba partnery a až dle výsledků má zajistit léčení. V žádném případě se nemají nasazovat antibiotika "naslepo" bez předchozí diagnostiky. Při nálezu urogenitálních chlamýdií mají byt dále vyšetřeny další pohlavně přenosné onemocnění - syfilis, kapavka, HIV. I toto spadá do povinností venerologa, kam má pacientka odeslat praktický lékař. Ten se nemá do řešení chlamýdiové urogenitální infekce vůbec angažovat. Sex během léčby až do zjištění výsledků kontroly po léčbě antibiotiky je zakázán i s kondomem, stejně tak je zakázán orální i anální sex. Při vzájemné masturbaci, pokud se vaginální sekret či ejakulat nedostane do očí či úst partnera nebezpečí nákazy nehrozí. Tedy postačí po ukončení masturbaci si opláchnout ruce vodou. Myslím ale, že by ve Vašem případě bylo nejlepší se po dobrání antibiotik s odstupem 14 dní od ukončení léčby dostavit na specializované venerologické pracoviště k vyšetření.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
 
Dobrý den, vážený pane doktore,
ráda bych se Vás jako odborníka zeptala na kondylomata. Konkrétně by mne zajímalo, jak vlastně vypadají - všude na internetu se mohu dočíst, jaké má či nemá příznaky apod., ale o vzhledu se toho moc nikde nepíše. Jde o to, že jsem minulý týden 2 dny pociťovala mírné svědění v oblasti poševního vchodu - ne po celý den. Protože mi svědění - ač mírné - přišlo divné, neboť se u mne skoro nikdy nevyskytuje, prohlédla jsem se sama pomocí zrcátka a v dolní části poševního vchodu jsem na sliznici nalezla "cosi" - raději posílám fotografii, neboť ta je lepší než popis. Útvar není tvrdý, že bych si nahmatala nějakou "bulku", ale prsty jde cítit, že tam něco zkrátka je - spíše jako tkáň navíc - nebo prostě určité výstupky, ale nejsou vůbec tvrdé ani bolestivé. Na začátku prosince jsem měla pohlavní styk, při kterém kondom selhal, takže v souvislosti s tím mne napadá otázka, zda by toto nemohl být projev např. genitálních bradavic, které jsem mohla chytnout od partnera (dnes již bývalého, který odmítá jít na jakékoliv vyšetření, takže netuším, jestli může být přenašečem - žádnému jinému "rizikovému" styku jsem se nevystavovala). Nález se u mne tedy objevil 3 až 3,5 měsíce po styku - ještě dodávám, že na gynekologickém vyšetření jsem byla 2,5 měsíce po styku (běžná prohlídka + odebrány vzorky) a vše bylo v pořádku. Je tedy možné, že v tu dobu ještě opravdu nebylo nic patrné a nález se mohl objevit až za dalších 14 dní či měsíc? Já se každý den neprohlížím, takže netuším, jak dlouho tam tento "útvar" mám - předpokládám ale, že by si ho snad má lékařka všimla..... Určitě si zajdu příští týden na gynekologii, ráda bych však znala názor i jiného doborníka, ačkoliv vím, že diagnostikovat něco pouze skrze mail je samozřejmě velmi těžké. Velmi Vám děkuji.
Přeji krásný den,
Věra Ž.
 
 
Dobrý den, vážená paní,
děkuji za dotaz i přiložené obrázky. Kondylomata accuminata patří do mezi HPV low risk infekce, tedy ty které nezpůsobují změny na děložním čípku ve smyslu možné dispozice ke vzniku rakovinotvorných buněk na sliznici děložního čípku. Typický pro ně je rychlý růst a rozšiřování do okolí. To znamená, že během několika týdnů se kondylomata několikanásobně zvětšují a jejich počet se minimálně ztrojnásobuje.. Projevují se jako bradavičnaté výrůstky kdekoliv na sliznici pochvy povětšinou při poševním vchodě, ale i na stydcích pyscích či na poštěváčku nebo v oblasti hráze a konečníku. Inkubační doba je až 6 měsíců do nakazy, tedy od rizikového styku s infekčním pacientem, který by však měl mít nález kondylomat v oblasti genitálu. Dle přiložené obrazové přílohy se nález nejeví jako projev HPV infekce, spíše jen jako slizniční výchlipka. Ale více by Vám povědělo samotné gynekologické vyšetření gynekologem nebo venerologem. Diagnoza jen podle obrázku není v žádném případě spolehliva, jak jste i sama uvedla. Proto bych opravdu byl trpělivý, neměl zatím sex a vyčkal až na lékařské vyšetření.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.