Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.

Dobrý den,
chtěla byh Vás poprosit o více informací ke chlamýdiím. Před rokem mi byla zjištěna chlamýdie pneumoniae (jak ze stěru z děložního čípku, tak i z krve - již víckrát jsem dostala od lékaře antibiotika, které bohužel nezabraly. Po dobrání antibiotik jsem šla opět na odběry, které vyšly s těmito výsledky:
anti-C.pneumoniae/IgA EIA 1,756 - pozitivní
anti-C.pneum. /IgG EIA 3,683 - pozitivní
anti-C.pneum. /IgM EIA 0,058 - negativní
anti-C.trachom. IgA(0,345) + IgG EIA(0,129) - negativní

Poté byly vyhodnocené testy na antigenní determinanty - IgA:
35kDa - neg.
MOMP 39kDA - neg.
48kD - pozitivní
54kD - pozitvní
HsP 60KDa - hraniční
90kD - neg.
92kD - neg.
98kD - pozitivní
LPS - hraniční

Prosím Vás o radu, zda-li by bylo pro mne lepší, kdybych navštívila venerologickou ambulanci?

Předem mockrát děkuji za Vaši odpověď.
S pozdravem, M.

 
Vážená paní,
otázka chlamýdiových infekcí je velmi složitá a často pro pacienty zavádějící. Chlamydia trachomatis a chlamydia pneumoniae jsou naprosto rozdílné typy kmene intracelulárně uložené bakterie, které způsobují chronické infekce. Ovšem na rozdíl od chlamydie trachomatis, která způsobuje urogenitální infekce s postižením pohlavních orgánů i konečníku, chlamyda pneumoniae vede k postižení respiračního traktu, to znamená, že se projevuje chronickým zánětem průdušek či chronickýmvzápalem plic spojeným s únavovým syndromem.

Otázka sérologických pozitivit kmenů chlamydia pneumonie. Touto problematikou se zabývá specialista na plicní infekce eventuálně internista. Z níže uvedených laboratorních vyšetřeních možno soudit na chornickou infekci chlamydia pneumoniae, ale určitě to neukazuje na venerologické onemocnění. Proto si nemyslím, že byste se měla obracet na venerologa, spíše na pneumologa, odborníka přes plicní lékařství.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka

MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.