Share |

Venerologická poradna: Orální sex s kondomem. Kapavka v krku

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den, pane doktore,
našli mi kapavku v krku. Mám osmiletého syna a mám strach, aby to nechytil ode mne. Je možné udělat mu testy na kapavku bez toho, že ho budu vláčet na orl nebo k dětskému doktorovi. Jde mi o to, kdyby to ode mne chytil, jestli se to někde hlásí atd., třeba otci dítěte. Jsem matka samoživitelka a můj ex, kdyby se to dozvěděl, tak by mi syna sebral. Nikdy jsem moc partnery nestřídala, sex jsem měla vždy s ochranou. Jsem zoufalá a nevím jak dál počínat, děkuji předem za odpověď. Veronika
 
Vážená mladá paní,
pokusím se Vás uklidnit, orální kapavka - tedy kapavka lokalizovaná v krku - je přenosná zase jen a pouze orálním sexem nebo eventuálně hlubokým takzvaným francouzským polibkem. Což jistě ani jedno nepřipadá u Vašeho syna v úvahu. Mikrob, který kapavku vyvolává je velmi citlivý na pokojovou teplotu a kyslík - prostě na pokojové teplotě a na vzduchu velice rychle inaktivuje, tedy hyne. Takže přenos normálním polibkem se nedá brát v potaz. Pokud byste přesto byla na pochybách, tak se domluvte s ošetřujícím lékařem na venerologické ambulanci, kde se léčíte pro kapavku, zda by Vašeho syna nevyšetřil. Hlášení pozitivního nálezu kapavek u dětí je samozřejmě i přes sociální úřad k vyloučení sexuálního zneužívání dětí, ale to jistě není Váš případ, tak žádnou paniku.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den, pane doktore,
měl bych dotaz, týkající se přenosu pohlavní choroby. Předevčírem mi prostitutka dělala orální sex. Měl jsem nasazený kondom a celé to trvalo asi 3 minuty. Úd se mi neztopořil, protože jsem byl opilý. Chci se zeptat jestli je možné, že bych se i přes kondom nějakou nemocí nakazil, případně jaká je inkubační doba možné nákazy, a také kde bych si mohl udělat nějaké testy na konkrétní nemoci. Jak jsem již zmínil byl jsem totálně opilý a teď toho hrozně lituji. Normálně takovéto věci nedělám, žiju s přítelkyní a máme krásný vztah. Nemůžu z toho pořádně spát ani jíst. Bojím se podívat se přítelkyni do očí. Štítím se sám sebe. Jsem z toho úplně zdrcen. Prosím poraďte mi.
Předem Vám děkuji za odpověď.
S pozdravem,
S. R.
 
Vážený pane,
snad budete moci brát mojí odpověď jako uklidňující, když Vám sdělím, že se stejným problémem se setkám ve své ambulanci denně u dvou až třech pacientů a Ti jsou povětšinou v testech na pohlavní choroby negativní. Samozřejmě je nutné si zodpovědět otázku, zda jste po celou dobu orálního styku měl nasazený kondom na celém těle penisu a zda nedošlo k masturbaci rukou prostitutky v době, kdy jste ještě kondom na penisu neměl. Pokud k výše uvedeným věcem nedošlo a ani kondom během aktu neprasknul, nemělo by dojít k nákaze od eventuálně infekční prostitutky. Ta na testy na pohlavní choroby docházet může i nemusí, není to její povinnost, na to se spoléhat nelze. Co se týká inkubačních dob u jednotlivých diagnóz - tak u kapavky a chlamýdií je to 14 dní a u syfilis a HIV či žloutenek je to až doba tří měsíců. V žádném případě své přítelkyni neříkejte co se stalo, berte celou situaci s nadhledem, myslete na jiné věci, jinak na Vás přítelkyně pozná, že není vše v pořádku - ženy mají na tyto situace radar :-). A na testy na chlamýdie a kapavku si pro klid  duše, pokud si nejste jistý s tím neprotrženým kondomem, zajděte s odstupem 14 dní od rizika na venerologickou ambulanci, tam Vám i poradí jak dále postupovat.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.