Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky, tentokrát o sexuálním apetitu

foto: Jana Kománková

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
Dobrý den, pane doktore,
asi před půl rokem se mi objevily na žaludu takové 3 malé kruhové puchýřky a něco jakoby "síťovina" na těle penisu. Za tu dobu se trochu zvětšila a stejný kruhový puchýřek se objevil i na těle penisu. Někdy to svědí. Prosím o radu co by to mohlo být a co s tím. Děkuji.
 
Vážený mladý pane,
mojí diagnostiku z poslané fotografie berte, prosím, jako orientační, doporučuji Vám osobní prohlídku... Nicméně nález by mohl odpovídat diagnóze lichen anularis, což je neinfekční onemocnění kůže, typické pro oblast genitálu. Někdy bývá spojené s oslabenou imunitou, léčí se slabými kortikoidními krémy. Ideální by však bylo samotné vyšetření v ambulanci venerologa nebo dermatologa, takto je tato diagnóza opravdu bez záruky :-).
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den, pane doktore,
obracím se na Vás s dotazem a prosbou o radu. Je mi 23 let a mám velký sexuální apetit. S přítelkyní jsem již 5 let a jsem ve vztahu velmi spokojený. Nicméně jako mladý kluk mám potřebu zkoušet nové věci. Vždycky jsem chtěl zkusit sex s prostitutkou, slovo dalo slovo a rozhodl jsem se vyrazit do Brna. Prostředí u slečny bylo velmi pěkné a udržované.
Slečna mi začala provádět orální styk bez ochrany, asi 15 vteřin. Slečna nejevila žádné známky choroby, byla čistá a upravená. Poněvač nechci ohrozit přítelkyni nějakou pohlavní chorobou, zajímalo by mne, zda se mám něčeho obávat a jestli mám účinit nějaké opatření. Předem děkuji za odpověď.
 
Vážený mladý pane,
je hezké, že máte obavy z nechráněného orálního pasivního styku s prostitukou. To, že vypadá čistě a upraveně je sice fajn, ale nesnižuej to možnost rizika nákazy. I 15 sekund orálního styku bez ochrany může vést k nákaze. Tím Vás ale nechci hned strašit, neznamená to, že jste se musel bezpodmínečně nakazit. Přesto by bylo dobré, se doma vymluvit na nějakou močovou infekci léčenou u urologa a tím pádem i zdůvodnit přechodný nezájem o sex se svojí drahou polovičkou a vyrazit s odstupem 14 dní od rizikového sexu k vyšetření na venerologii. Právě taková je inkubační doba kapavky a urogenitálních chlamýdií. Vyloučení syfilis a HIV však trvá až tři měsíce, bohužel tak dlouhá je plná inkubační doba těchto chorob. Na druhou stranu výskyt těchto chorob je v našich končinách třeba oproti Rusku nebo i Německu podstatně nižší. Přesto se pozorujte a v případě nálezu něčeho podezřelého na genitálu, napřiklad vřídku, vyrážky nebo zvětšených zlin ve tříslech (což jsou příznaky syfilis) se ihned vydejte na vyšetření k
venerologovi.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
Dobrý den...  chtěla bych poprosit o pár informací ohledně kapavky v krku. Mám pár otázek.
1) Pokud se nakazím kapavkou v krku, jak se projeví?
2) Může se jevit jako angína? A pokud ano a beru na angínu antibiotika, zaberou? Nebo jen zmírní příznaky a posléze se zánět objeví znovu? Nebo by se příznaky vůbec nezmírnili?
3) Dá se kapavka, pokud ji už někdo má v krku, chytnout líbáním?
4) Pokud je kapavka v krku, přechází samovolně tělem na pohlavní orgány toho samého jedince? Nebo zůstávají pouze v krku?
5) Jaké procento výskytu kapavky v krku je u nás? Je to častý nález?
6) Pokud mám kapavku v krku, mohu ji z krku přenést na jinou osobu orálním sexem?
Prosím moc o odpověď. Děkuji.
 
Vážená mladá paní,
budu se snažit postupně odpovědět na všechny otázky k jednomu tématu. Specifická pharyngitis kapavčitého původu se přenáší orogenitálním kontaktem, to jest z infekčního genitálu se přenáší felací, ale též je možné nakazit jiného muže nebo ženu aktivním orálním sexem. Samotným líbáním se přenáší vyjímečně, ale nelze to vyloučit. Projevuje se jako chronická angína, která nereaguje na běžně podávaná antibiotika. To znamená, že pacient se dostaví k svému praktickému lékaři pro bolesti v krku, ten mu provede výtěr z krku na kultivaci a podle výsledku jsou mu nasazena antibiotika, která však nezaberou. To proto, že k nálezu kapavky je nutné provést specifické kultivační vyšetření, které praktika a ani většinou krčaře nenapadne provést a také proto, že běžně nasazovaná antibiotika nejsou citlivá na kmen bakterií, kteý způsobuje kapavku. Kapavka se z oblasti nosohltanu v žádném případě nepřesune na genitálie toho samého pacienta, ale vyjímečně při oslabené imunitě a neléčeném procesu se rozšíří krví a dochází tak k postižení kloubů a parenchymatozních orgánu (jater, ledvin). Kapavaka v krku zcela jistě je méně častá než genitální kapavka, ale v žádném případě to není vyjímečný nález a netýká se jen gayů. Proto asi jedna rada nakonec, v případě, že máte pochybnosti o svém zdravotním stavu, vyražte bez prodlení k venerologovi, který Vám jistě poradí a vyloučí tento možný nález nebo eventuálně v opačném případě zcela jistě Vás vyléčí...
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
Dobrý den,
mám dotaz, jaká je rizikovost nákazy, když má žena některý z virusů v ústech nebo na rtu a bude muže líbat po těle, mimo jeho úst a genitálu. A jaká je rizikovost na pohlavní choroby při provádění orálního sexu ženě, nechráněně bez vaginální roušky. Děkuji za Vaši odpověď.
 
Vážený pane,
opravdu zajímavé otázky... Co k ním napsat... Přenos jakékoliv pohlavní choroby je možný pouze pohlavní cestou to jest orogenitálně, vaginálně nebo genitoanálně a HIV, syfilis a žloutenky typu B a C se mohou přenést i krevní cestou. To znamená, že teoreticky, pokud Vás infekční žena líbá na poraněnou kůži, možno mluvit o riziku přenosu těchto nemocí. Ale ta pravděpodobnost není velká. A aktivním orálním sexem od ženy je možno přenést kteroukoliv pohlavní chorobu - kapavku, syfilis, HIV i žloutenky typu B a C. Snad jsem Vás uklidnil. Pokud ne, bude nejlépe, když absolvujete vyšetření u specialisty, venerologa.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.