Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.
 
 
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda mohu považovat za spolehlivé krevní testy na pohlavní nemoci, pokud budu týden předtím užívat antibiotikovou mast Fucidin předepsanou na absces? Nemůže to ovlivnit výsledek? 
Děkuji.
 
Dobrý den, vážená paní,
krevní testy na pohlavní choroby nebývají ovlivněné používáním lokálních antibiotických krémů či mastí. Výsledky mohou ovlivnit pouze antibiotika užívaná vnitřně, tedy ústy či aplikací intravenozních či nitrosvalových injekcí v posledních 14 dnech před testováním. Důležité však je, abyste byla testována minimálně tři měsíce od posledního rizikového styku, neboť inkubační doby na syfilis, HIV i hepatitis B a C jsou tři měsíce.
S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den,
může žlutonazelenalý povlak uprostřed a vzadu jazyka signalizovat hltanovou kapavku nebo zánět hltanu? Děkuji za odpověď a hezký zbytek dne.
 
Dobrý den, vážený pane,
vše se samozřejmě odvíjí od toho, zda jste měl v minulosti rizikový aktivní orální styk bez ochrany. Kapavka se může projevit i povlakem na jazyku, ale většinou jsou nálezem spíše zarudlé patrové oblouky, zvětšené krční mízní uzliny a bolesti v krku. A často je kapavka v dutině ústní zcela bezpříznaková.... Takže Vám doporučuji zajít si na testy na kapavku, s odstupem minimálně 14dní od posledního rizikového styku, před výtěrem si nečistit zuby, nepít, nejíst a nekouřit. A pro jistotu provést i výtěr z močové trubice, před kterým se doporučuje minimálně 6 hodin nemočit.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
Dobrý den, pane doktore,
četl jsem takový článek o pohlavních chorobách. Byly tam ty pohlavní choroby vyjmenovaný, jako je aids, kapavka, chlamýdie a byla tam taky vyjmenovaná choroba syfilis aasijský syfilis.Bylo tam napsáno, že to jsou dvě rozdílné choroby a liší se od sebe tím, že pohlavní choroba asijský syfilis má lehčí průběh. Proto si myslím, že opravdu existuje pohlavní choroba asijský syfilis. Nemyslím nemoce jako je bejel, pinta nebo yaws. Prosím vás o pomoc. Pan K.
 
Dobrý den, vážený pane,
navážu na již Vámi položenou otázku před měsícem. V seriozní odborné literatuře, která se zabývá venerologickou tématikou, není zmínek o onemocnění typu asijské syfilis. Skutečně existuje nevenerické typy treponematoz, které mají stejné morfologické znaky jako Treponema pallidum způsobující venerický syfilis, ale tyto typy se opravdu nepřenášejí pohlavním stykem. Průběh infekce syfilis není daný typem, nýbrž imunologickou reakcí organismu k dané infekci, neboli různým rozsahem odezvy organismu k dané infekci a samozřejmě také antibiotiky, které se v době infekce užívají. Myslím, že máte opravdu zbytečné obavy, tím spíše, že jste již byl vyšetřen a sám jste uváděl, že výsledky pro syfilis nesvědčí.
S pozdravem,

MUDr. Přemysl Procházka
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.