Share |

Venerologická poradna: Odpovědi na vaše otázky

foto: Adam Fuchs

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE.

Dobrý den,
rád bych se u Vás po mé léčbě objednal k přetestování. Předem děkuji za odpovědi. Loni mi byla zjištěna pozdní forma syfilis - neurčená. Vzhledem k mé alergii na penicilin jsem byl přeléčen doxycyklinem. Nyní na základě dalších výsledků kontrolních testů mi nasadil lékař 200 mg / den po dobu 30 dnů. Je to dostatečné? Kdy a za jakou dobu po ukončení léčby se mohu objednat na přetestování. Děkuji, Václav

Dobrý den, vážený pane,
při udávané alergii na penicilín je Doxycyklin prvním lékem volby na primární, sekundární i neurčené stadium syfilis. Doba léčby by měla být minimálně 21 dní a sice v dávce 200mg denně. Takže Váš ošetřující lékař zvolil antibiotickou léčbu naprosto správně. Můžete mu důvěřovat a nechat kontrolní vyšetření na tomto lékaři, který Vás má v evidenci-dispenzární péči. Pokud je pacient se syfilis veden již v nějaké venerologické ambulanci, ošetřující lékař doporučuje kontroly i eventuální léčbu, a tento pacient spadá do jeho kompetence a odbornosti.
S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
Dobrý den, pane doktore,
obracím se na Vás se zcela konkrétním dotazem. Před měsícem jsem se léčila na kožním oddělení FN Olomouc. Mému bývalému příteli zjistili, že má syfilis, byla jsem pozvána na odběr krve a tam jsem se dozvěděla, že jsem nemocná i já. Prodělala jsem léčbu na infekčním oddělení, diagnóza syfilis latens v časném stádiu. Celou dobu léčby jsem byla izolována, což moc nepřidalo mému již tak špatnému psychickému stavu. Poslední tři roky jsem žila s jedním přítelem a ačkoliv jsme měli dlouhodobě problémy, nikdy jsem jej nepodvedla. On mi navíc tvrdil, že se nikdy s nikým nevyspal a že tuto nemoc musel chytit někde na bazéně. Smála se tomu i paní doktorka na venerologické poradně. Strávila jsem v nemocnici 14 dní, léčena jsem byla injekčně prokain penicilinem. Před měsícem mě propustili a příštý týden bych měla dorazit na odběr krve. Celou dobu léčby mi však nikdo pořádně nevysvětlil, jak to bude s mým životem dál. Vím, že syfilis je nemoc na celý život a že je problémem zvláště pro ženy, co by chtěly děti. V nemocnici mi nebyl nikdo schopný říct, jak to se mnou bude dál, zda-li můžu nakazit ještě někoho dál, nebo už nejsem infekční. Při léčbě mi pouze neopomněli sdělit, že to můžu klidně chytit znova a to tím stylem, jako bych byla poslední z E55. Pokud bych si našla nějakého chápavého přítele, můžu s ním začít sexuálně žít? Nebo dostanu z nemocnice nějaké potvrzení, že už nejsem infekční? Nerozumím tomu, nikdo mi nic pořádně nevysvětlil a nikde nejsou pořádně žádné informace. Může mít člověk, který by řádně přeléčen, pohlavní styk? Pokud ano, tak pouze s ochranou? Dostanu nějaké potvrzení, že už můžu mít pohlavní styk? Pokud ano, tak kdy? Je pro mne velmi těžké se s touto nemocí smířit, je mi 24 let, díky této nemoci se mi zhroutil svět a ta nejistota je strašná. Předem děkuji za odpověď.
 
Vážená milá paní,
úvodem něco o této nemoci. Syfilis je systémová chronická infekce, která při neléčení může po letech napadat orgány a způsobovat trvalé zdravotní následky. Přenos je pohlavní stykem včetně orálního styku, eventuálně krevní cestou, to znamená infikovanou injekční jehlou nebo škrábnutím o osobou s otevřenou ránou, která je infekční. Sama ale uznáte, že tento způsob přenosu je velmi málo pravděpodobný. Léčba probíhá na kožním nebo infekční oddělení a lékem volby je penicilín v injekční formě. Na primární první stadium se doporučuje 7 až 10denní terapie, takže Vámi uváděná 14 denní terapie je naprosto dostačující a můžete si být jistá svou neinfekčností. I po úspěšné léčbě však v krvi přetrvávají typy protilátek, které ukazují na to, že pacientka prodělala infekci syfilis, ale je již zdravá a neinfekční. Hladina těchto protilátek se musí pravidelně kontrolovat odběrem krve a tím vlastně i kontrolovat stav pacienta po léčbě. Tuto povinnost má na starost venerologická ambulance podle místa trvalého bydliště pacientky. Takže již po propuštění z infekčního oddělení by jste měla být objednána do příslušné venerologciké ambulance, kam by jste měla se dostavit s propouštěcí zprávou, která obsahuje důležité informace ohledně Vaší léčby. Zároveň by Vám měl Váš ošetřující lékař při propuštění oznámit, že pokud je ukončena antibiotická léčba, tak jste neinfekční a tedy máte ukončen zákaz sexu, tedy nemusíte ani používat kondom.Ale samozřejmě je velmi důležité si vybrat spolehlivého partnera, protože prodělaná infekce syfilis nezanechává imunitu, tedy se klidně můžete opět nakazit. Co se týká gravidity, můžete bez obav otěhotnět, jen při zjištěné graviditě musí Vám Váš venerolog (lékař, který bude Vás mít na starost ve venerologické ambulanci) zajistit takzvanou zajišťovací léčbu na kožním lůžkovém oddělení, která stoprocentně deklaruje, že dítě bude zdravé. Snad jsem vás trochu uklidnil.

S pozdravem,
MUDr. Přemysl Procházka
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.