Share |

Erotikou jiskřící drama Láska a modřiny vstupuje do českých kin - dnes je premiéra, přijďte

foto: distributor

Do kin vstupuje francouzské milostné drama Láska a modřiny. Přední hvězda dnešní francouzské filmové scény Tahar Rahim a křehká asijská kráska Corinne Yam excelují v intimním příběhu podle autobiografické knihy čínské autorky Jie Liu-Falin. Cenzurou zakázaná předloha spolu s režií čínského tvůrce Lou Ye, který pro své postoje a zálibu v nahé erotice nesmí v Číně točit, daly vzniknout nezvykle intenzivní studii intimity jednoho vztahu. 4. dubna mohou diváci navštívit veřejnou premiéru v pražském Světozoru.

„Lou Ye mě viděl na nějaké fotce těsně před premiérou filmu Prorok,“ vzpomíná Tahar Rahim na první kontakt s režisérem a vysvětluje, proč dal přednost nezávislému filmu před nabídkami z Hollywoodu. „Natáčení s Lou Yeem bylo úžasné a hodně fyzické. Tento film je především milostná romance. Až na to, že na počátku téhle lásky je něco, co vypadá jako znásilnění, ačkoli se to děje s tichým souhlasem. Jako diváka mě ta výchozí situace natolik zaujala, že jsem chtěl ty postavy sledovat dále, až do samého konce, ať už bylo jejich jednání jakékoliv. Láska je jako víra. Neexistují pro ni žádná pravidla. V tomto smyslu je Láska a modřiny blíže holému životu než filmové fikci. Lou Ye rád erotizuje mužské tělo. V tom filmu vibruje opravdové erotické napětí.“(z rozhovoru Tahara Rahima pro francouzské vydání Premiere, listopad 2011).

Film Láska a modřiny měl mezinárodní premiéru na festivalu v Benátkách a byl vybrán rovněž do sekce Vanguard na festival v Torontu. Čínský tvůrce Lou Ye má za sebou již osm celovečerních filmů, které v Číně vždy vyvolaly ostrou polemiku a nevoli oficiálních míst, jež mu zakázala natáčet. Tvoří tedy ve Francii a vysvětluje, proč se rozhodl zpracovat právě tuto látku: „Ten román je silně autobiografický a je z pera ženské autorky. Je o konečnosti lásky. O samotné podstatě lásky. Mám pocit, že Jie Liu-Falin se podařilo posunout hranice tématu, které se v mé práci vždy objevovalo a objevuje dodnes. Zaujal mě ženský pohled, který je navíc autobiografickou výpovědí. Její upřímnost a otevřenost. Její vlastní odžitá zkušenost.“

O režisérovi
Čínský režisér Lou Ye (narozen 1965 v Šanghaji) zažil ve své zemi původu cenzuru a ocitl se na černé listině, což mu na pět let znemožnilo natáčet. Oficiální místa nejvíce pobouřil jeho film Une jeune chinoise (Mladá Číňanka, 2007), v němž se vrací ke krvavému potlačení demonstrace na náměstí Nebeského klidu v Pekingu a zároveň ve filmu dává do popředí velmi explicitní erotickou linii. Ve svých 45 letech má Lou Ye za sebou 8 filmů, kromě Mladé Číňanky například Purple butterfly (Purpurový motýl, 2003) a Nuits d’ivresse printanière (Noci jarního opojení, 2010), natočené rovněž ve francouzské koprodukci. Všechny jeho filmy vyvolaly v Číně ostrou polemiku kvůli nepokryté erotice a kritickému postoji vůči režimu.

V hlavní roli Tahar Rahim
Po filmových studiích v Montpellier zahájil Tahar Rahim svou hereckou kariéru v roce 2005 v hraném dokumentu o sobě samém: Tahar l‘étudiant Cyrila Menneguna. V roce 2007 se objevil v roli policisty ve filmu A l‘intérieur. Jistou popularitu získal až s účinkováním v seriálu televize Canal+ La Commune, kde si ho v roli mizery všiml i režisér Jacques Audiard a svěřil mu titulní roli Malika El Djebeny ve svém filmu Prorok (distribuce Aerofilms 2009), který znamenal zlom v jeho kariéře. Film byl oceněn Velkou cenou v Cannes a získal devět filmových ocenění César, z toho dva pro Tahara Rahima za nejlepší mužský herecký výkon a objev roku – poprvé v historii Césarů měly tyto dvě kategorie společného nositele. Herecké příležitosti se znásobily. V roce 2011 účinkoval v historickém válečném dramatu Orel deváté legie Kevina Macdonalda, po boku Michaela Lonsdala si zahrál hlavní roli nechtěného špióna v dramatu z druhé světové války Svobodní (Les Hommes libres), následovala spolupráce s Lou Yeem na Lásce a modřinách a konečně historická freska Jeana-Jacquese Annauda Or noir, kde si zahrál vedle Antonia Banderase.

Synopse
Čínská studentka Chua (Corinne Yam) žije v Paříži teprve krátce. Jednoho dne náhodou potká mladého dělníka Mathieua (charismatický Tahar Rahim), který se do ní zamiluje. Vznikne mezi nimi intenzivní vztah plný vášně, který Huu natolik vyvede z rovnováhy, že se rozhodne vrátit se do Číny. Až tam zjistí, jak důležitou roli Mathieu v jejím životě získal...

Původní název: Love and Bruises
Formát: 1:85
Délka: 105 min. (1 h 45)
Režie: Lou Ye
Hrají: Tahar Rahim, Corinne Yam, Jalil Lespert, Vincent Rottiers, Sifan Shao, Zhang Songwen
Scénář: Jie Liu-Falin a Lou Ye
Produkce: Isabelle Tillou
Kamera: Yu Lik Wai

www.loveandbruises.fr
www.aerofilms.cz/laskaamodriny

www.youtube.com/watch?v=psV6DiBg4uY


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.