Share |

V NK se setkáte s Karlem Hvíždalou i s Ivou Pekárkovou

foto: pořadatel akce

V průběhu jara se mohou návštěvníci Národní knihovny ČR těšit na další podvečerní Setkání s… Ve čtvrtek 24. dubna zavítá do Klementina novinář, spisovatel a dramatik Karel Hvížďala, který představí svou poslední knihu Jak myslet umění. V květnu pak přijede i v Londýně žijící spisovatelka Iva Pekárková, která bude číst ze svých nejnověji vydaných knih a pobeseduje se čtenáři ve čtvrtek 29. 5. 2014.
 
Do Národní knihovny ČR přijde Karel Hvížďala ve čtvrtek 24. dubna pobesedovat se čtenáři a také číst ze své zatím poslední knihy Jak myslet umění. „Kniha, v níž zpovídám šest přátel-umělců, vznikla sama od sebe. Jak a proč, to bych rád návštěvníkům Klementina přečetl, protože se o tom zmiňuji v úvodu, který jsem nazval Interviewer je jako krejčí,“ prohlásil Karel Hvížďala. A dodal: „Taky jsem rád, že se se svými čtenáři mohu setkat právě v Klementinu, kde jsem jako student strávil spousty času a kam nepatří jen knihy, ale i řeči o nich.“
 
Karel Hvížďala se narodil a vyrůstal v Praze, pracoval jako redaktor v časopisu Mladý svět a po začátku normalizace byl redaktorem v nakladatelství Albatros. Posléze odešel do exilu v SRN, kde pracoval v nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem a spolupracoval s rozhlasovými stanicemi, psal rozhlasové hry či přispíval do exilových časopisů. Roku 1990 se stal šéfreportérem MF Dnes, poté byl šéfredaktorem Mladého světa, v letech 1994 až 1999 byl šéfredaktorem a spoluvydavatelem zpravodajského týdeníku Týden. Od té doby je na volné noze jako publicista a spisovatel; spolupracuje mj. s deníky MF Dnes a Lidové noviny, s časopisem Xantypa, s týdeníky Respekt, Reflex, Euro a dalšími periodiky. V České televizi moderoval týdenní rozhovory v pořadech Press a Přesčas, pravidelně komentuje aktuální dění v Českém rozhlase 6. Je autorem dvou až tří desítek knih rozhovorů (např. Tachles, Lustig, České rozhovory ve světě, Opustíš-li mne, nezahyneš, Grušova hlídka na Rýnu…), více než dvou desítek rozhlasových her, ale i románů, novel a knížek pro děti.
 
Další osobností z oblasti literatury, která na jaře dorazí do Národní knihovny ČR, je Iva Pekárková. Spisovatelka studovala mikrobiologii a virologii na přírodovědecké fakultě, ale krátce před dokončením studia v roce 1983 emigrovala. Zakotvila v Americe, kde vystřídala několik zaměstnání, včetně povolání barmanky, sociální pracovnice a newyorské taxikářky. V roce 1997 se vrátila do Prahy, kde krátce působila v redakci MF DNES. Od roku 2005 žije v Londýně. Literární činnosti se věnuje od začátku 80. let, v zahraničí své prózy uveřejňovala v exilových časopisech, v angličtině publikovala povídky a články v severoamerických a kanadských magazínech (mj. The Idle, The New York Times, Sunday Supplement a Penthouse).
 
Je autorkou mnoha knih (Péra a perutě, Můj život patří mně, Třicet dva chwanů, Do Indie kam jinam, Šest miliard Amerik, Sloni v soumraku, Jaxi taksikařím…), přičemž z posledních dvou bude předčítat v rámci květnového klementinského Setkání. „Budu číst buď z loňského románu Levhartice, anebo ze staronového‘ románu Péra a perutě, který vyšel původně v nakladatelství manželů Škvoreckých 68Publishers, a letos v dubnu vyjde v Mladé frontě. Knihu Péra a perutějsem si v roce 1985 odvezla s sebou do emigrace ve vlastní hlavě, protože jsem neznala jiný způsob, jak ji propašovat na Západ. Okolnosti vzniku Levhartice jsou prozaičtější: nastudovala jsem všechno potřebné v Londýně, kde už osm let žiju, a příběh hlavní hrdinky, to je předělaný a zdžezovaný příběh jedné mé londýnské kamarádky,“ prozradila spisovatelka.
 
 
Setkání s… Karlem Hvížďalou (autorské čtení a beseda) se uskuteční ve čtvrtek 24. dubna 2014 od 17.30 hod. v Zasedacím sále v 1. patře Národní knihovny ČR. Setkání s… Ivou Pekárkovou proběhne na témže místě ve čtvrtek 29. května 2014 od 17.30 hod.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.