Share |

V kníru je síla!

repro k akci

Letošní ročník charitativního projektu MOVEMBER je opět za dveřmi. V kníru je síla, která nejenže mění během měsíce listopad mnoho mužských tváří, ale především mění mužské zdraví. Celosvětový projekt MOVEMBER se do České republiky vrací již po čtvrté a opět se stejným cílem - šířit informovanost o závažnosti rakoviny prostaty, učinit z ní veřejně diskutované téma a upozornit na důležitost prevence. Symbolem letošní kampaně je opět knír. Tato symbolika logicky vyplívá z názvu kampaně, která se skládá ze slova Mo, což je anglicky knír a November, tedy listopad, kdy se akce realizuje. Movember má již mnoho sympatizantů a získal na svou stranu i řadu významných českých tváří.

Jak funguje Movember

Prvního listopadu/Movemberu se jakýkoliv muž může zaregistrovat s čistě oholenou tváří na webové stránce Movember.com a pak si po zbytek měsíce tito muži, známí jako Mo bráchové, pečlivě pěstují svůj knír jako symbol Movemberu. Každá odpověď na neodvratnou otázku („Co ho to s tím knírem napadlo?“) znamená rozšíření informace o Movemberu, a tedy i rizikách rakoviny prostaty. Podporu nalézají Mo bráchové u svých ženských protějšků, tedy u tzv. Mo sester. Mo bráchové se prakticky během 30ti listopadových dnů stanou chodícími a mluvícími billboardy a přes jejich aktivity a slova se bude iniciovat soukromá či veřejná diskuze, která zvýší povědomí o často zanedbané tématice, což je mužské zdraví. Rakovinu prostaty nelze podceňovat. V České republice je rakovina prostaty nejčastější formou rakoviny u mužů. V průběhu posledních 38 let se počet nakažených touto nemocí 6x zvýšil a počet úmrtí zdvojnásobil. Počet nových pacientů se každým rokem zvyšuje v průměru o 5000. Na rakovinu prostaty zemře ročně 1 600 mužů.

Do projektu se stejně jako loni i letos zapojí řada hudebníků (Matěj Ruppert; Ondřej Brzobohatý; Jan P. Muchow; Eddie Stoillow; skupina Wohnout; skupina Tata Boys; rapper Orion); fotografů (Goran Tačevski; Martin Tiso; Tomáš Třešník), režisérů (David Ondříček; Jakub Kohák), designérů (Michal Froněk; Roman Vrtiška; Ladislav Žák; Jan Čapek; Dan Gonzales), sportovců (Martin Černík; Ondřej Bank), tanečník YEMI; moderátor Vlasta Korec či Miki Křen, Bedřich Šindelář a za MO sestry Dara Rolins, Leila Abbasová, Renata Langmannová, Diana Kobzanová; Kateřina Sokolová a Lucie Váchová-Křížková, Adéla Pollertová a další. Mnoho nových tváří ale přibude a to především těch sportovních - do letošní kampaně se zapojí celý hokejový team HC Slavia a HC Sparta, řada rugbyových hráčů a fotbalistů z AC Sparta!

Růst slavných knírů bude možné sledovat na webových stránkách www.Movember.com a v médiích. Na konci měsíce pak pro MO bráchy a MO ségry uspořádá server Lidé.cz velkolepu party v pražském klubu SaSaZu 30.listopadu, kde se kromě jiného bude volit i letošní král Movemberu. Bude to nejen přehlídka navoskovaných, ostříhaných, učesaných a trimovaných knírů, ale rovněž se na party ukáže, kdo sesadí loňského krále Movemberu, rapera ORIONA.

Loňský rok více jak 1400 Mo Bratrů vybralo 594 000Kč v rámci podpory boje s rakovinou prostaty. Prostředky vybrané letos v České republice putují na nadační fond MUŽI PROTI RAKOVINĚ, který je zaměřený přímo na podporu boje s rakovinou prostaty a změnu pohledu na zdraví chlapů. Nadační fond MUŽI PROTI RAKOVINĚ poskytuje informace přispívající k podpoře boje proti rakovině prostaty, a vybranými prostředky v rámci kampaně MOVEMBER přímo podporuje tento boj a osvětu v rámci České republiky.

Zábavná fakta o kníru

Měsíční knír dokáže zadržet zhruba 30ml tekutiny nebo zhruba 10% obsahu sklenky piva, než steče jejich obsah po obličeji nositele kníru.

Ženy vice přitahují muži s knírem.

S knírem vypadáte silněji a zastrašíte jakéhokoliv protivníka.

Muž má něco mezi 10.000 a 20.000 vlasů v obličeji.

V roce 1967 rozdávali Beatles papírové kníry ke svému albu Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club.

Ve standardním balíčku karet, je srdcový král jediný král bez kníru.

Čerstvě narozený delfín přichází  na svět s knírem, ale díky přírodnímu depilačnímu systému, knír krátce na to sám opadá.

Nejstarší portrét, který zobrazuje oholeného muže s knírem je jezdec na koni ze Scythie z roku 300 pr.n.l.

Nejdelší zaznamenaný knír patřil Bajansnhu Juwansingovi Gurjarovi z Ahmedabadu v Indii. Nestříhal ho po dobu 22 let a knír měřil v roce 2004 již 12 stop a 6 inchů.

V průměru si muž sáhne na svůj knír 760x každých 24 hodin.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.