Share |

Aktualizováno: Knír se vrací do ulic a dnes je velká kníratá party

V listopadu budou ulicemi plout muži s knírem. Důvodem pro tento svébytný  trend je charitativní kampaň MOVEMBER, která se po roce opět vrací.
Aktualizováno: Dnes je v SaSaZu velká party na oslavu Movemberu. Na večírku zahraje anglická parta Audio Bullys, kterou jste měli možnost vidět na United Islands, rakouští beatboxeři Bauchklang a česká kapela Eddie Stoilow.
Kampaň si klade za cíl šířit povědomí v boji proti rakovině prostaty a knír je jejím symbolem. Důvod této symboliky spočívá v názvu kampaně, která se skládá ze slová Mo, což je anglicky knír a November, tedy listopad, kdy se akce realizuje. Sympatizanti projektu si během celého měsíce pěstují zajímavé variace na téma knír a šíří takto efektivně informovanost o závažnosti této choroby, učiní z ní veřejně diskutované téma a upozorní na důležitost prevence. Zároveň se vybírají prostředky na podporu globálního výzkumu rakoviny prostaty. Mnoho českých celebrit podpoří i letos charitativní projekt, který se jako jeden z mála zabývá mužským zdravím.
 
Jak funguje Movember
 
Prvního listopadu/Movemberu se jakýkoliv muž může zaregistrovat s čistě vyholenou tváří na webové stránce Movember.com a pak si po zbytek měsíce tito muži, známí jako Mo bráchové, pečlivě pěstují svůj knír jako symbol Movemberu. Každá odpověď na neodvratnou otázku („Co ho to s tím knírem napadlo?“) znamená rozšíření informace o Movemberu, a tedy i rizikách rakoviny prostaty. Podporu nalézají Mo bráchové u svých ženských protějšků, tedy u tzv. Mo sester. Mo bráchové se prakticky během 30ti listopadových dnů stanou chodícími a mluvícími billboardy a přes jejich aktivity a slova se bude iniciovat soukromá či veřejná diskuze, která zvýší povědomí o často zanedbané tématice, což je mužské zdraví. Rakovinu prostaty nelze podceňovat. V České republice je rakovina prostaty nejčastější formou rakoviny u mužů. V průběhu posledních 38 let se počet nakažených touto nemocí 6x zvýšil a počet úmrtí zdvojnásobil. Počet nových pacientů se každým rokem zvyšuje v průměru o 5000. Na rakovinu prostaty zemře ročně 1 600 mužů. Do projektu se i letos zapojili mnohé známé osobnosti, jako například Lukáš Vrtílek, Ondřej Brzobohatý, Jiří Hudler, Roman Holý, Matěj Ruppert, David Ondříček, Michal Tretter, Vlasta Korec, Yemi A.D., Ota Klempíř, Jakub Kohák, Jan P. Muchow, Orion, Jan Čapek, Michael Viktořík, Luboš Svoboda, Miki Křen, Bedřich Šindelář, Tomáš Třeštík, Dan Gonzales, Michal Froněk, Aleš Najbrt, Goran Tacevski, Eddie Stoilow, Niceland, Wohnout a za MO sestry Dara Rolins, Lejla Abbasová, Renata Langmannová, Diana Kobzanová a Lucie Váchová-Křížková, Nikol Moravcová a další.
 
Kromě významných osobností se Movemberu stejně jako minulý rok účastní také česká internetová jednička Seznam.cz. Partnerstvím v tomto projektu chce, díky svému silnému uživatelskému zázemí, informovat veřejnost o závažnosti choroby a podpořit sbírku na její léčbu. Kromě toho se z některých zaměstnaců stanou v listopadu také MO bráchové a MO ségry. 
 
Růst slavných knírů bude možné sledovat na webových stránkách Movember.com a v médiích. Na konci měsíce pak pro MO bráchy a MO ségry uspořádá sociální síť Lidé.cz velkolepu party v pražském klubu SaSaZu 26.listopadu, kde se kromě jiného bude volit i letošní král Movemberu. Bude to nejen přehlídka navoskovaných, ostříhaných, učesaných a trimovaných knírů, ale rovněž se na party ukáže, kdo sesadí loňského krále Movemberu, choreografa a tanečníka Yemiho A.D. Na tuto párty, která bude mít i zajímavý hudební program, lze zakoupit vstupenky.
 
 
Kam putují vybrané prostředky?
 
V případě České republiky, letošní rok, stejně jako v roce 2010 poputují všechny prostředky na konto ONKOLOGIE 21.století. Nicméně v letech budoucích by mělo vše být legislativně nastaveno tak, aby  Český Movember byl nedílnou součástí celosvětové kampaně Movember. Prostředky, které budou vybrány pomocí kampaně v několika evropských zemích, putují pak vesměs do programu s názvem „Movember Global Action Plan“, (Globální Akční Plán), který si klade za cíl zrychlit výsledky výzkumu rakoviny prostaty formou globální vědecké spolupráce. Jen globální vědecká spolupráce dokáže eliminovat zbytečně se dublující výzkumy a umožní sdílení převratných výzkumných objevů v různých koutech světa. Podobně jako Linkedin, dokáže Movember spojit vědce z celého světa za účelem sdílet své poznání. Do vytyčených projektů, které se celosvětově považují za klíčové v rámci výzkumu rakoviny prostaty, pak poputují i prostředky vybrané v Čechách.
 
Každý registrovaný MO brácha se svým knírem může vyzvat ostatní sympatizanty, kteří ho budou podporovat na stránkách www.movember.com svými hlasy. Jeho kníru budou posílat finanční prostředky, které poputují na konto nadace.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.