Share |

Tip na kurz: Káva (s nejlepší českou baristkou a mistrem světa)

Petra Veselá je nejúspěšnější Česka v oboru přípravy kávy. Opakovaně vyhrála mistrovství republiky a soutěžila i v zahraničí, dodnes jezdí na soutěže jako porotce. Měla i vlastní kavárnu (to kvůli ní se začala kávovému řemeslu učit, neměla k tomuto podivuhodnému nápoji do té doby ani vztah). Nyní provozuje školicí středisko - spolu se svým manželem Gwilymem Daviesem, který pochází z Londýna a v kávové oblasti je držitelem titulu mistr světa. Co nás naučí? 
-
Kurz základů je šitý na míru situaci, kdy o kávě nevíte nic moc, ale chcete si získat aspoň nějaký přehled. I pokud už jste o tomto nápoji četli nebo slyšeli víc, dozvíte se ale zaručeně něco nového - pro protišedi to byla třeba existence nevymýtitelných brouků sužujících kávové plantáže a nebo ochutnání káv připravených stejně, jen s různou hrubostí mletí (rozdíl byl obrovský). Školení začne - po šálku skvělé kávy - částí založenou na teorii, ale velice brzy se řejde k praktickému očicháváví a ochutnávání káv z různých oblastí světa. Během něj se dozvíte, kde v Čechách dostanete vynikající výběrovou kávu a taky jak se liší ty lepší, dražší kávy od podřadnějších. Zjistíte, proč je důležité namlít správně hrubou kávu i proč je špatně nechat espresso protékat minutu do obřího hrnku. Všechny varianty špatně i správně připraveného nápoje ochutnáte.
Následuje možnost leccos si zkusit sami - příprava kávy na stroji za 250 000 korun, což je cena u lepších kaárenských mašin obvyklá (tenhle Petřin přístroj je v mstnosti ze dvou aparátů ten levnější, Gwilymův stojí 450 000 - oba vám prý vydrží celý život). Následně ale zjistíte, že stejně dobrý nápoj získáte i na podstatně dostupnějších aparátech - ve středisku je několik kávovarů od běžně prodávané značky Catler, které stojí od 13 000 (a mají zabudovaný mlýnek, což bývá někdy nákladná položka) a na kterých jsme to zažili na vlastní chuťové buňky.
Také si našleháte mléko a můžete si s ním malovat všelijaké tvary do šálku. Je to všechno jednka poučné, jednak zábavné a z manželského páru i jejich fajn asistentky srší radost z předávání zkušeností.
 
Resumé: Možnost zúčastnit se kurzů u úspěšné dvojice je super a určitě doporučujeme takový kurz i jako vánoční dárek - podle stuplně pokročilosti obdarovaného to můžou výt základy pro úplné laiky i kurzy pro profesionály s možností získání světově uznávaného certifikátu. Kurzy se konají v Jílovém u Prahy a trvají půl dne až den.
Vše najdete na kavovekurzy.cz
Další fotky na facebooku.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.