Share |

Think globally, act locally - už jste to někdy slyšeli?

logo

Dnešní svět je sužován řadou problémů: konflikty, finančními krizemi, špatným mživotním prostředím a v neposlední řadě chudobou. Všechny najednou je nevyřešíme, ale alepoň se můžeme snažit udělat jednou za čas dobrý skutek. K tomu vám napomáhej Kiva.

Začalo to všechno zhruba před čtyřiceti lety, kdy si jeden bangladéšský univerzitní profesor uvědomil, že velká většina jeho spoluobčanů nemá vůbec přístup k finančním službám a nejsou tedy součástí ekonomiky vlastní země. Nemají účet v bance, protože nejbližší pobočka je daleko, navíc by tam stejně neměli co dát a vůbec, kdo by věřil bance, když má polštář, že ano. A tak se to Prof. Mohammad Yunus rozhodl změnit. Založil iniciativu, která umožnila drobným (a především chudým) zemědělcům dostat peníze od banky na rozšíření svých aktivit, aby mohli svou půjčku opět vrátit. A tak se zrodilo mikrofinancování, tedy úvěrování bez ručení a za výhodných podmínek pro drobné podnikatele v zemích s velkým procentem obyvatel pod hranicí chudoby.

Dnes je mikrofinancování stále rostoucím a velmi výnosným byznysem. Investorům v něm totiž nejde jen o zisk, ale hlavně o dalekosáhlý sociální a ekonomický dopad. Cílem mikropůjček je naučit lidi nakládat s penězi, půčovat si a splácet půjčky, platit daně a obchodovat, čímž se zákonitě zrychluje a zlepšuje celková ekonomická situace v daném regionu.

Investovat do této bohulibé činnosti mohou nyní nejen velcí investoři, kteří přináší své peníze do místních mikrofinančních institucí, aby je rozumně rozdělili mezi své občany, ale díky globalizaci a internetu tak může učinit každý.

Stačí se přihlásit na web www.kiva.org a otevře se vám celý svět možností jak někomu cíleně pomoct, ale také své peníze získat zpět. Jak to funguje? Na webu si vyhledáte profil člověka, kterému byste rádi půjčili peníze, k dispozici máte informace na co je potřebuje a také za jak dlouho vám je hodlá splatit. Dále už jen zakliknete částku mezi 25 a 500 dolary a je hotovo. Poté můžete sledovat, jak se vašemu dlužníkovi daří, kontrolovat jeho historii splátek a navrácené peníze zas poslat někomu jinému.

Díky Kivě, která veškeré platby zprostředkovává a také hlídá, aby peníze šli ke správným lidem, je nyní možné opravdu a bez nadsázky změnit svět. A tak si třeba matka tří dětí v Mali či Peru, která žije bez manžela a šije oblečení pro lidi z vesnice, může pořídit lepší šicí stroj, vyrobit a prodat více zboží a svým dětem zaplatit školu. Tomu se říká malé kouzlo všedního dne.

Text: Asya Meytuv


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.