Share |

Sziget festival: Ne pro všechny jsou Blur hvězdy festivalu

foto: David Peltán

Pro početný dav ano Blur, a nelze se o nich nezmínit. Britská rocková čtveřice sázela hity a doprovázel jí tančící a zpívající davcelého prostranství před hlavním pódiem. Ale na Szigetu se tančilo tentokrát na mnoha místech a bylo co poslouchat.
 
Přitom začátek třetího festivalového dne (Na Sziget festivalu začíná den na hlavních pódiích v 16:00 a končí ráno s východem slunce.) byl více než vlažný a areál se zaplňoval jen pomalu, jakoby týdenní horka zcela vyčerpali všechny návštěvníky. Velmi unavený rozjezd třetího dne.
 
Američtí !!! (vyslovujte: čik, čik, čik), měli těžkou pozici, ale během jejich produkce se začali objevovat první mráčky a to znamenalo obrat v celého podvečera. Veteráni elektronické scény, kteří přivedli na svět dance punk s prvky funky, předváděli produkci odkazující na devadesátá léta a dobu rawe parties s prvky aktuálního elektra. !!!, kteří jsou na tour k novému albu THR!!!ER, mají svébytnou nejen hudbu ale i lídra. Celá show tentokrát stála na osobě excentrického lídra a zpěváka Nica Offera, který po pódiu dováděl v pestrých trenýrkách. Byl to mimochodem první zpěvák na této stage, který se nedržel uniformy dlouhých kalhot, což působilo velmi uvolněně a sympaticky.  Po celou dobu koncertu výborně komunikoval s publikem a v závěrečné části koncertu se pustil hluboko mezi fanoušky a nebál se si to pořádně užít. Jako host vystoupila i v Čechách dobře známá indie zpěvačka Emiliana Torrini.
 
Německý dancehall s prvky reggae, to jsou Seeed. Předváděli velkou show pro početné publikum a profesionální výkon. Ale daleko zajímavější německý projekt hrál v Party Areně. Jedna z největších tanečních hvězd pátečního dne, německý projekt Bookashade Live. Duo se evidentně rozhodlo překročit nešťastnou minulost s předposledním albem The Sun & Neon Light a rozhodlo se navrátit od minimalu k původnímu stylu, který jim nejvíce sluší a to dominantní beaty a elektrem inspirované klávesové a synťákové linky. Velice sympatické na dvojici bylo, že svou hudbu pouštěli ze základů úplně minimálně, na pódiu se obestavěli různými perkusemi, klávesami a samplery a hráli většinu linek živě. Tím svému vystoupení dodali na spontánnosti a ukázali, že live vystupování house a elektro stylu velice sluší.  Celé představení doprovázela minimalistická grafická projekce.
 
Současný nekorunovaný král alternativní scény dostal to nejlepší, co si mohl od dramaturgů přát – poslední koncert v A38, který nekolidoval se žádnými koncerty. Stan byl narván k prasknutí, dokonce se spousta diváku dovnitř ani nedostala. Půl hodiny před půlnocí tedy začala invaze z planety Woodkid. Preciznost, s jakou prezentuje své dílo tento malý francouz lze jen těžko popsat, aniž by člověk jeho vystoupení viděl. Výborné nazvučení, kapela i vizuál, frontman v absolutním nadšení nad davem, který jej na Szigetu uvítal. Jestli bychom tento projekt chtěli nějak pojmenovat slovy, tak se pro něj nejlépe hodí majestátnost a perfekcionalismus. Během koncertu zazněly skoro všechny písně z debutu Golden age i píseň Brooklyn z prvního EP a při závěrečné Run boy run by se do Woodkidovy „armády“ přidal úplně každý. Těžko lze v současné době narazit na koncert lepší než je ten Woodkidův.
 
Ač se to bude mnohým zdát jako nesmysl, mnohem raději než se mačkat v upocené atmosféře obřího stanu na Sebastiana Ingrosso rozhodli jsme se zůstat v otevřeném dřevěném Colosseu, kde se po půlnoci vystřídali britští djs Hingh Rankin a Pixel Fist, což je seskupení tří djs a jednoho MC. Po povětšinou rovných beatech byly jejich zlomené dubstepovo – drum and bassové sety velmi příjemnou změnou. Během tří hodin ukázali všichni britští djs, že drum and bass rozhodně není za zenitem a má pořád co ukázat. Není divu, že tanečníci vydrželi až do ranních hodin.  
 
Na festivalu můžete tančit, hrát si a sportovat, prostě vše. Hravost podporují i pořadatelé, na každém kroku se můžete setkat s nějakou dekorací, performancí, koncertem nebo prostě jen s malou DJ stage. Jedna z velký atrakcí se odehrává každý den v 19:00 před hlavním pódiem. Pokaždé něco jiného, balonky, větrníky či barevná party. Na první pohled to vypadá jako totální nesmysl, ale pokud máte hravého ducha jako spousta dalších festivalových Szigeťanů, jeví se to jako skvělý nápad. Záleží prostě jen na vás, jakým způsobem si rozhodnete tenhle festival užít.
 
Nonstop týden plný zábavy se koná od 5. do 12. srpna v Budapešti.
 
www.szigetfestival.cz
http://www.facebook.com/SzigetCZ 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.