Share |

Scrape Sound a Potrvá uvádějí: Pete Ross & The Sapphire (aus/nz/ita)

Pete Ross & The Sapphire
foto: pořadatel akce

Scrape Sound a Potrvá uvádějí

PETE ROSS & THE SAPPHIRE(AUS/NZ/ITA)
special guests: Rány těla(CZ)

úterý 16. dubna 2013 v 19:30
kavárna Potrvá
Srbská 2, Praha 6
Tohle o koncertě říkají pořadatelé:
Kde se to v těch Australanech bere? Snad každý muzikant z tohohle kontinentu má takový šmrnc a charisma, že jim díky tomu odpustíte téměř cokoliv. Pete Ross & The Sapphirenejsou nejlepší kapelou na světě, ale jejich hudba má silné a zřejmé kouzlo, které působí naprosto bezprostředně. Hodně Nicka Cavea, trocha Lee Hazlewooda, daleko nejsou ani The Beasts of Bourbon nebo Johnny Cash. Vzory jsou jasně definované a přiznané, ale to nejdůležitější jsou písně a láska k rock’n’rollu. Pete Ross vlastní jeden z těch hluboce uhrančivých hlasů a nebojí se ho naplno použít. Pocit z jeho písní je natolik známý a důvěrný, jako bychom ho znali celý život. Pete Ross & The Sapphire zahrají v úterý 16. dubna v pražské kavárně Potrvá, jako speciální host vystoupí legendární pražští ‘space cowboys’ Rány těla.

Vstupenky v hodnotě 150,- Kč jsou v předprodejní síti Ticketstream (+ obvyklé poplatky) a v kavárně Potrvá, na místě pak budou vstupenky k dispozici za 200,- Kč.

Pete Ross & The Sapphiresídlí v italském Miláně, právě tady se v roce 2010 potkali Australan Pete Ross a Suzy Sapphire z Nového Zélandu, kteří od té doby tvoří nerozlučnou dvojici. Pete Ross vydal svoje první album Six String Suicideještě v Austrálii spolu se skupinou The Paesanos, už tehdy se v recenzích psalo hodně o jeho ‘autoritativním’ vokálu. Pete Ross & The Sapphire se v roce 2010 představili na prestižním festivalu SXSW a první společné album Midnight Showpak vyšlo začátkem roku 2011 na francouzském labelu Beast Records. Ústřední duo doplňují ještě dva italští hudebníci, Pete Ross & The Sapphire produkují melodramatický rock’n’roll s ozvěnami gospelu, country a americany, v Rhythms magazine je dokonce popisují coby soundtrack k temnému a psychedelickému spaghetti westernu.

Na novém albu Rollin On Down The Lane, které vyšlo na sklonku loňského roku jsou v rovnováze temná rozervaná dramata a melancholické balady. Najdeme zde také dvě coververze, Rake od Townese Van Zandta a Jesus Gonna Be Here Toma Waitse. Možná právě na území ležícím někde mezi tvorbou těchto dvou osobností jsou Pete Ross & The Sapphire jako doma; silné refrény doplňují gospelově odpovídající sbory, výrazné klávesy občas posouvají zvuk skupiny hodně hluboko do šedesátých let. Klasický australský rock’n’roll se tu ale rozhodně nepopírá, Nick Cave je pořád výrazným vzorem, stejně jako The Cruel Sea a další kapely okolo Texe Perkinse, ale například také klasičtí The Doors. Album Rollin On Down The Lane produkoval aktivní francouzský všeuměl Dimi Dero, který často spolupracuje s The Drones a dalšími australskými kapelami, u nás jsme ho mohli několikrát vidět spolu s Texem Napalmem.

Kultovní pražská postpunková formace Rány těla ovlivněná australsko berlínským blues, country, či psychedelickým discem se před časem vrátila v takřka původní sestavě. Dekadentní fantomové pražské klubové scény devadesátých let určily osudy mnohých, ve své době byli na české scéně naprosto ojedinělí. Všichni členové dnes sice působí v dalších kapelách a projektech (Kill the Dandies!, Stargazer, Green Monster atd.), nicméně čas od času se scházejí na pověstných destruktivních sessions, kde pozvolna připravují materiál na nové album. Po letech opatrných návratů, nedořečených náznaků a vodítek jsou Rány těla konečně naplno zpět.

http://peterossandthesapphire.com

https://www.facebook.com/rany.tela

www.scrapesound.org

www.potrva.cz
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.