Share |

První repríza celovečerního představení 420PEOPLE Mirage na Nové scéně už 26. listopadu

foto: Pavel Hejný

První repríza celovečerního představení 420PEOPLE Mirage na Nové scéně už 26. listopadu.
 
Mirage, první celovečerní představení špičkového tanečního souboru 420PEOPLE, má za sebou  mimořádně úspěšnou premiéru. Příležitost vidět inscenaci, která, soudě podle nadšených reakcí premiérového publika i odborné kritiky, aspiruje na událost taneční sezóny, se nabízí 26. listopadu od 20:00 na Nové scéně Národního divadla.  

Mirage je dílem zkušeného tanečníka a choreografa, uměleckého šéfa 420PEOPLE Václava Kuneše. Hlavní inspirací se mu staly oblíbené stand up komedie, zejména Jimmyho Fallona, Davea Chappella, Omida Djalili, Mitche Fatela či Robina Williamse, takže 420PEOPLE na jevišti tentokrát tančí stand-up comedy! Co vězí za vším tím humorem, kterému se tak rádi jako diváci poddáváme? Co se skrývá za zdánlivou ladností a lehkostí tanečníků, kterou divák mnohdy obdivuje? A jsou stand-up komici opravdu tak vtipní a šťastní, jsou tanečníci plní energie, i když reflektory nezáří? Neodbytné otázky i bezprostřední zábava prolínají celým představením Mirage.

Četné pochvalné recenze oceňují mistrovské výkony tanečníků, okouzlující hudbu kanadského skladatele Owena Beltona i krátký filmový dokument Jakuba Jahna uprostřed inscenace a hovoří o fascinujícím díle, které v divácích zanechá hluboký prožitek. Pozornost vzbuzují také kostýmy mladého českého design studia Chatty návrhářek Anny Tuškové a Radky Sirkové.  

Z recenzí:
„…Fascinující dílo, nepokrytě aspirující na událost sezony. Málokdy se stane, aby v člověku představení nějak výrazně doznívalo ještě několik dní po ztišení posledního potlesku, Mirage se to přitom daří vrchovatě.“ (Jakub Novák, aktualne.cz)
„…V bohatém Kunešově pohybovém slovníku jsou sólová vystoupení, dialogy i akce celého souboru. Lze vysledovat precizní choreografickou práci, ve které se Kuneš profiluje ve zcela originálně uvažujícího autora.“ (Marcela Benoniová, Právo)
„…Mirage je přízrak, přelud. Jako zrcadlo, které umělci na pódiu nevrací jeho povrch, ale hloubku. A tohle zrcadlo zobrazuje celý příběh člověka, který se sám před sebou schovává za maskou komika.“ (Dominik Melichar, Divadelní noviny)
„…V Mirage se víc jak hodinu tančí, vyprávějí se vtipy, svěřují se životní situace. Tady a teď můžeme brát Mirage jako hozenou rukavici, abychom v dozvucích představení vyzvali vyzbrojení humorem sami sebe na souboj…“ (Jana Bohutínská, tanecnizona.cz)
Koproducenty představení Mirage jsou Nová scéna Národního divadla a Mezinárodní festival 4+4 dny v pohybu. Dalším partnerem je Institut umění – Divadelní ústav.
 
- - -
 
420PEOPLE – prestižní taneční soubor, který na přelomu let 2006/2007 založili Václav Kuneš a Nataša Novotná – bývalí dlouholetí členové Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána. Ve spolupráci s umělci z různých oborů naplňují svou uměleckou vizi a produkují tvorbu s pomyslnou značkou Made by Czechs. Soubor 420PEOPLE je však zároveň organickou součástí mezinárodní tvůrčí scény. Od roku 2009 těší podpoře ze strany Nadace BNP Paribas.
 
www.420people.org
https://www.facebook.com/420PEOPLE.DANCE.COMPANY
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.