Share |

Festival světla Signal nabídne videomapping a instalace

Prahu čeká v říjnu největší kulturní akce ve veřejném prostoru.
foto: PR

Venkovní světelné instalace. Architektonické video-mappingy. To nejlepší ze světové i domácí umělecké scény. Workshopy. Noční plavby za světlem po Vltavě. Moderní audiovizuální umění. Tisíce lidí v ulicích Prahy po setmění. Úžasná podívaná v nevšední slavnostní mystické atmosféře. Light art.

To vše čeká na ty, kteří se v období od 17. do 20. října vypraví do Prahy. Zažijí zde totiž na vlastní kůži a smysly první festival světla v České republice. Českou metropoli čeká největší festival ve veřejném prostoru, který představí Prahu jako místo, kde se díky moderním technologiím snoubí historický genius loci se současným uměním. Praha se tak stane vedle Barcelony či Lyonu dalším evropským centrem současného vrcholu audio vizuálního umění a zasáhne tak na čtyři dny chod centra města.

„Festival připravujeme déle než dva roky. Za tu dobu se nám podařilo získat pro první ročník festivalu nejen finanční podporu od partnerů jako je Hlavní město Praha, Czech Tourism nebo Ministerstvo pro místní rozvoj a mnoha dalších, kterým děkujeme. Jsme hrdí, že se nám podařilo získat prostředky na zcela nový kulturní projekt. Jsme přesvědčeni, že je to především známkou neutuchajícího zájmu o kreativní inspiraci, o pokrok v technologiích a o neotřelý a imaginativní přístup k našemu životnímu prostoru,“ sděluje Martin Pošta, ředitel festivalu.

Myšlenka takto rozsáhlého festivalu světla v prostředí centra Prahy vyvolala enormní zájem o tvorbu ve veřejném prostoru ze strany předních českých umělců. Díky tomu festival světla Signal k vytvoření speciálních uměleckých děl a instalací získal taková jména, jako jsou František Skála, Krištof Kintera, Rony Plesl, Milan Cais, Vladimir 518, Michal Cimala nebo například Jakub Nepraš, Prokop Bartoníček, VJ Kolouch a další.

„Z programového hlediska můžeme s uspokojením konstatovat, že se nám podařilo pro hlavní programový pilíř, tedy pro outdoorové světelné instalace a intervence, naplnit ty nejambicióznější plány. V říjnu Prahu navštívínaprostášpička světa architektonických video-mappingových projekcía světelných instalací: AntiVJvisual label (BE/FR), 1024architecture (FR), Telenoika(SP), Sila Sveta (RU) a neskromně sem řadím i tuzemskou skupinu The Macula (CZ),“ dodává programový ředitel festivalu Jan K. Rolník.

Organizátoři festivalu tato zvučná jména doplnili o projekty, které vzešly z otevřené výzvy incoming SIGNAL. Z padesáti přihlášených projektů a dvaceti zemí světa vybírala čtyři vítězné návrhy devítičlenná odborná porota.

Festival světla SIGNAL proběhne v Praze od 17. do 20. října 2013. Pro více informací o festivalovém dění a doprovodném programu sledujte www.signalfestival.com, Facebook http://www.facebook.com/SignalFestival či Twitter https://twitter.com/signalfestival.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.