Share |

Projekt Winds Of Sorrow připomene osud dvou vesnic

foto: PR

Ve čtvrtek 26. února se na Staroměstském náměstí odehraje audiovizuální projekce, která připomene osud dvou vesnic, které nemají na první pohled nic společného. Nebo ano? Představení s názvem Winds of Sorrow mohou diváci zhlédnout hned několikrát. Dvanáctiminutová sekvence se bude promítat celé 3 hodiny, začátek je v 19.00. Jako plátno, na kterém se divákům představí audiovizuální projekce na architekturu neboli videomapping, tvůrcům poslouží Dům U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze.
 
Tvůrci představí různé historické události, ústředním motivem však budou příběhy dvou vypálených vesnic. Projekt je unikátní nejen tematikou a místem realizace, ale také svým mezinárodním přesahem. Na projektu Winds of Sorrow se kromě českého uskupení BLACK / DIVISION podílí také ázerbájdžánská skupina HYPNOTICA.
 
Stručné informace o projektu
Název: Audiovizuální projekce Winds of Sorrow
Místo konání: Dům U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze, mapa
Datum konání: 26. února 2015
Čas: 19.00 – 22.00, oficiální zahájení v 19.00
Kompletní prezentace trvá přibližně 12 minut, celé představení se bude cyklicky opakovat. Představení je veřejně přístupné.
 
O BLACK / DIVISON
BLACK / DIVISION je audiovizuální uskupení, které se na české scéně pohybuje již od roku 2011. Jádro skupiny tvoří duo František Pecháček (student Time-Based Media na FUD UJEP) a Josef Kortan (absolvent ČVUT v oboru Počítačová grafika a Interakce), kteří se potkali v rámci předmětu v Institutu intermédií na ČVUT v Praze. Na tvorbě videomappingových projekcí se podílí také hudebník Ondřej Mikula (Aid Kid). O tom, že skupina programátorů, umělců a hudebníků patří k české videomappingové špičce, svědčí i loňské vítězství na studentském festivalu videomappingu Maska ve Zlíně, jehož projekce patří mezi největší svého druhu v Evropě. BLACK / DIVISION dlouhodobě spolupracuje s divadelními uskupeními a hudebníky u nás i v zahraničí.  Vybrané prezentace projektů si prohlédněte na www.blackdivision.cz nebo na Facebooku: facebook.com/blackdivisioncz
 
O HYPNOTICA
Hypnotica je ázerbájdžánská audiovizuální skupina, která s mappingem a videoartem začala koketovat již v roce 2009. Skupina nadšenců zpočátku improvizovala s videem během hudebních představení, postupem času začala spolupracovat s DJs a hudebníky, mimo jiné s Parov Stelar Band či Davidem Vendettou. Hypnotica je synonymem rozsáhlých videomappingových projekcí, stojí například za vznikem projektu White Sign v Heydar Aliev Center, který navrhla světoznámá architektka Zaha Hadid v ázerbajdžánské metropoli Baku. Více o projektech a zaměření skupiny čtěte na www.hypnotica.az nebo na Facebooku: facebook.com/hypnotica.visual.performance
 
CO JE TO VIDEOMAPPING
Videomapping neboli audiovizuální projekce na architektuře se stává fenoménem i v České republice. Vizuální umění, které využívá projekce na fasádách domů, ale také v interiérech nebo objektech, se stává nedílnou součástí různých aspektů kultury. Mezi nejznámější tuzemské akce, které představují umění videomappingu široké veřejnosti, patří bezesporu pražský Signal festival. Zájem o výchovu nových videomapperů však začínají mít i menší města, jako například Zlín, který pořádá studentský festival Maska, nebo olomoucký festival Vzáří. To, že je videomapping přitažlivý a rychle si najde diváckou základnu, dokládají i dva evropské festivaly. Jen pro představu – festival světla ve francouzském Lyonu každoročně navštíví přes čtyři miliony lidí, v holandském Eindhovenu se obdobné akce konají již od roku 2006.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.