Share |

Seznamte se se třemi umělci, které potkáte na párty Komiks

foto: pořadatel akce

Jak už možná tušíte, párty Komiks není jen o hudbě a vjingu. Komiks klade velký důraz na současné umění od pop-artu, pres klasickou malbu, fotografii a graffiti. V tomto duchu se také ponese denní program a s ním spojené výstavy. Představujeme Vám 3 stěžejní umělce, kteří vystaví své osobité práce na Komiksu 25.7. v Praze v Podniku (ex Divus) na Vltavské.
 
MARTIN POŠ (fotografie)
Martin Poš (1970) žije v Praze a pracuje jako grafik. Je znám také svou fotografickou sérií s názvem “Dysfotografie”. Dysfotografie je charakterizována jako specifická porucha fotografického projevu. Postihuje celkovou schopnost pořídit dobrou fotografii. Charakteristické jsou křečovité a neúhledné snímky. Typické příznaky jsou především: špatná kompozice, nedokonalá expozice, nezajímavý výběr témat, absence konceptu atd. Tyto stránky obsahují ukázky dysfotografií. Prohlížení na vlastní nebezpečí. Hrozí poškození vlastního dobrého vkusu. Ale přes to všechno jsou výsledkem jakéhosi "puzení", kdy to člověk musí zkoušet znovu a znovu. Mimo své fotografické aktivity je take tvůrcem knihy Pražský Chrismatograf, která mapuje život v Praze.
martinpos.wix.com/photo-diary
 
TOMÁŠ NĚMEC (malba)
Tomáš Němec
 je absolventem Akademie Výtvarných umění v Praze, ateliéru docenta Michaela Rittsteina. Je současným mladým umělcem s výraznou a zajímavou tvorbou. Tomáš je jedním z mála malířů, který se bude podílet na akci Komiks II, a proto jsme s ním připravili krátký rozhovor:
 
Lumiere: Zajímalo by mě, kdy v tvém životě nastal zlom, že budeš umělcem. Bylo to už od dětství, nebo tě ovlivnilo nějaké umělecké dílo či umělec?
Tomáš Němec:  Od dětství. Prostě jsem to měl v sobě.
 
Lumiere: Jsi jeden z nejplodnějších umělců co znám. Kde bereš inspiraci?
Tomáš Němec: Kolem sebe... Maluju svůj život. V historii umění. Někdy mě inspirují velké osobnosti i mimo svět výtvarného umění. To především z hudby. Dlouho jsem se věnoval malování portrétu Edith Piaf. Zajímala mě celá její osobnost a její život, který zdá se, téměř beze zbytku dokázala přenést do vlastní hudby. Touhle transformací osobního života do „práce“ mě inspirovala snad nejvíc. Taky mě pochopitelně provokuje práce dalších malířu a současných umělců.
 
Lumiere: Posloucháš u malování nějakou hudbu? Nebo potřebuješ mít klid na práci?
Tomáš Němec: Většinou, pokud nemaluju v krajině, poslouchám hudbu. Udrží mě dlouho v kondici. (Jakoukoliv dobrou hudbu. Nezávisle na odvětví. Od klasiky po současnost.) Když maluju přátele, vybírají hudbu oni.
 
Lumiere: S jakým umělcem by ses rád ve svém životě potkal?
Tomáš Němec: Je jich spousta. Rád bych je viděl naživo při práci.  Samozřejmě je to celá řada malířů z historie. V hudbě bych si rád zašel na koncert Edith Piaf.
 
Lumiere: A teď k akci Komiks, která se vyznačuje propojováním hudby s uměním. Myslíš si, že je to dobrý nápad?
Tomáš Němec:  Myslím, že je to naprosto přirozené. Odvětví umění spolu souvisí, navzájem se doplňují a podporují se od počátku.
 
PŘEMEK NOVÁK (fotografie)
Přemysl Novák je fotografem zachycujícím prostý život kolem nás. Ke své tvorbě využívá jak anologovou, tak digitální technologii. Aktuální fotografie byly pořízeny v Rusku, konkrétně na Sibiři, a znázorňují námi tak známý pohled na tuto část země. Nicméně jak autor sám poznamenává, nic není jak vypadá, protože člověk vidí pouze to, co fotograf chce aby viděl. Tímto naznačuje, že vše může být úplně jinak a je jen na Vás, jestli se povezete na vlně fotografově nebo své .


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.