Share |

Jo Hamilton: Malba mi neseděla, s vlnou to jde lépe

foto Jo Hamilton

Jo Hamilton je skotská výtvarnice. Portréty a krajiny nemaluje, ale háčkuje.
Mohla byste se krátce představit? Pocházíte ze Skotska a přestěhovala jste se do Spojených států, je to tak?
 
Ano, přestěhovala jsem se do Portlandu v Oregonu po tom, co jsem dokončila studie na Glasgowské umělecké škole v polovině devadesátých let.
 
Jak dlouho už jste textilní umělkyní? Vím, že dříve jste malovala obrazy. Jaký byl přechod na háčkování?
 
Začala jsem experimentovat s háčkováním až po tom, co jsem se přestěhovala do Spojených států. V roce 2006 jsem začala pracovat na velkém panorámatu města Portland a nepoužila jsem nic jiného, než háček a vlákno. Tehdy jsem si uvědomila, že to je to, čemu se chci věnovat. Na tom panorámatu jsem pracovala přes dva roky. Tou dobou jsem také začala pracovat na několika háčkovaných portrétech mých přátel a spolupracovníků. Do dnešního dne jsem dokončila 32 háčkovaných děl, včetně městských panoramat, portrétů místních lidí, policejních fotografií z krajské věznice v Multnomah a několik prací, které si u mě lidé objednali.
 
Ze spodu vašich háčkovaných portrétu a dalších děl vždy visí konce vláken – proč?
 
Konce vláken upoutávají pozornost na materiál a proces vytváření díla- můžete spatřit každý pramen vlákna, který jsem použila.
 
Jak pracujete s přízemi při zobrazení určitých barev – děláte si nejdříve náčrtky, nebo poznámky, nebo je zkrátka rovnou použijete?
 
Pracuji pouze se svými vlastními fotografiemi. Nedělám si náčrtky, grafy. Nepoužívám žádné počítačové programy. Každá práce je instinktivně sestavená. Nikdy není naplánovaná dopředu. Strávím hodně času pozorováním, rozmotáváním a přepracováváním, dokud to není správně.
 
Jak máte setříděná vlákna a kde je nakupujete? Používáte vlnu, nebo jiné materiály?
 
Vlákna mám setříděná podle barev a odstínů ve svém studiu. Většinu vláken z mé sbírky jsem koupila z druhé ruky z charitativních obchůdků a jsou vyrobena ze všech možných materiálů - vlna, bavlna, akryl, hedvábí. Teď, když dělám hodně portrétů, musím občas dokoupit nová vlákna na vybarvení obličeje, jelikož vyčerpám své zásoby. Zajímám se více o barvu a odstín vláken, než o to, z jakého jsou materiálu, ale pokud to jde, používám co nejvíce různých a zajímavých materiálů. Například, ráda dělám střapaté oči a zuby.
 
Co vás donutilo přejít z malování na háčkování?
 
Malování mě nikdy nenaplňovalo a často jsem byla nespokojená se svými výtvory. Pak jsem se nechala před pěti lety inspirovat v místním muzeu řemesel a vyzkoušela háčkování. Byla jsem tak nadšená, když jsem dokončila první kus, že už jsem nikdy nedělala nic jiného než háčkování. Používám tradiční háčkovací metodu, kterou mě naučila babička, když jsem byla malá. Pracuji uzlík po uzlíku, od prostřed do stran, řadu po řadě. Jen pro představu, když dělám portréty, vždy začnu pracovat uprostřed na očích a postupně pracuji dál do stran, dokud není dílo hotové.
 
Nedávno jsem viděla obrázek o hudebnících, který někdo sdílel na Facebooku. Stálo na něm, že dříve byli hudebníci jen hudebníci. Dnes je hudebník také blogger/manager/atd. – je to tak i u umělců, jako jste vy?
 
V určitém směru ano. Starám se o svou webovou stránku, vkládám na ní fotografie, různé články atd. Nebloguji skoro vůbec, má práce je tak velký pojídač času, že se snažím trávit čas na internetu co nejméně.
 
Prodáváte také svá díla a je možné se uživit pouze háčkováním?
 
Nějaké výtvory jsem prodala a během posledních pár let jsem také dokončila několik soukromých zakázek. Nějak vyžiji, což si myslím, že je úspěch vzhledem k současné ekonomické situaci.
 
Děláte také oblečení a doplňky (šály, čepice, atd.)?
 
Za posledních pár let jsem udělala mnoho čepic, ale jen jako dárky známým. Dnes se plně soustředím na uměleckou práci.
 
Co máte v plánu na rok 2012?
 
Momentálně pracuji na obrázkové animaci, která ukazuje proces vytváření jednoho z mých portrétů. Mnoho lidí by chtělo pochopit, jak pracuji a tohle je podle mě dobrý způsob jak to ukázat. Také pracuji na dvou obřích mužských aktech, které plánuji vystavit příští rok. Dále na novém městském panoramatu mého rodného města Glasgow a nadále budu rozšiřovat své sbírky portrétů.
 
johamiltonart.com
 
 
překlad Kristian Smith


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.