Share |

Představuje se: Oděvní značka Manifesto

foto Pavel Matela

Odĕvní výtvarnice Jana Výborná-Turunen rozjela značku Manifesto.
Oblečení pro ni není jen funkční a estetickou záležitostí či spotřebním výrobkem, ale i prostředkem komunikace s okolím i se sebou samou. „Oblečením něco vyjadřujeme, zpochybňujeme, či podporujeme nebo naopak, proti něčemu demonstrujeme. Pro mě je oděv prostředkem k sebevyjádření, stejně jako je pro sochaře kámen či pro malíře platno," říká.

Jana Výborná-Turunen vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Helsinkách. Od roku 1993 žije a pracuje převážně ve Finsku. Výtvarnice se od počátku své profesní dráhy věnuje vedle své výtvarné tvorby také pedagogické činnosti. V současné dobĕ působí jako lektorka výtvarného umĕní na Vysoké škole HAMK (HAMK University of Applied Sciences) ve Finsku a je autorkou oděvního designu značky Manifesto. Kromě oděvního designu se věnuje i volné prostorové tvorbě a vytváří především oděvní a textilní objekty, které prezentovala na výstavách ve Finsku, v Čechách a na Islandu.

„Ve výtvarné oblasti jsem se vždy snažíla prošlapat si svou vlastní cestu. Dráha návrháře ve velké oděvní firmě mě nikdy príliš nezajímala a nebyla mi také nabízena. V cizích službách jsme, obrazně řečeno, nuceni zpívat píseň toho, jehož chlebem se živíme, a to nemusí být vždy snadné nebo příjemné. Výtvarníci, zabývající se volnou oděvní tvorbou, jsou také nuceni se alespoň částečně podřídit poptávce a pravidlům trhu konzumní společnosti, ve snaze se svou prací uživit. Čím více se oděvní návrhářství blíží světu byznysu, tím méně má cokoliv společného se sebevyjádřením autora či s uměním," říká Jana Výborná-Turunen.

Manifesto se příliš nepodbízí běžnému konzumentovi a proto odĕvní originály této značky na ulici příliš často nepotkáme. Koncept se zakládá na myšlenkách recyklace, etiky a ekologie, na ručním zpracování, symbolice, absurditĕ, kontrastech a na zpochybňování stereotypů a konvencí. Autorka staví svou práci zámĕrnĕ na velmi osobní rovinĕ a vždy s určitou myšlenkou, příbĕhem či filosofií v pozadí. Ať už se jedná o kritiku spotřební společnosti, šovinismu a militarismu či o osobní vzpomínky a pocity. Jana Výborná-Turunen konfrontuje svou tvorbu s neosobním, průmyslovĕ a často neeticky vyrobeným oblečením nadnárodních řetĕzců a s anonymitou produktů odĕvního průmyslu. Zabývá se vĕdomím, svĕdomím a zodpovĕdností tvůrce i spotřebitele. Její pojetí oděvního výtvarnictví se nachází na pomezí mezi užitým a výtvarným uměním.

Nejnovĕjší kolekce Manifesto zahrnuje suknĕ, halenky, saka a šaty. Jsou tam nohavice dĕtských jeans přetvořené v rukávy sak, rukávy pánských košil preměněné v sukni, detaily vytvářené z límců, fragmenty pánských košil i dětské košilky. Pospojováním zdánlivě k sobě nepatřících dílů, autorka tvoří nové a netradiční, ale přesto nositelné kusy dámských odĕvů, které se díky novému zpracování stávají osobními i osobitými, vtipnými, nepodléhají módním trendům a mají nadčasovou, estetickou i etickou hodnotu.

Modely Manifesto je možno zakoupit v současné době v Praze v obchůdku Polopapelo www.polopapelo.cz na Senovážném náměstí či objednat přímo od autorky.
Více na www.janavybornaturunen.com

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.