Share |

Před 100 lety se narodil cestovatel Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl / foto je public domain

Thor Heyerdahl (6. 10. 1914 - 18. 4. 2002) byl jedním z nejslavnějších Norů.
Jeho expedice do exotických zemí budí respekt daleko za hranicemi jeho vlasti a i v ČR byl a je velice obdivovaný.
Kromě objevování vzdálených míst proslul důmyslem, s jakým konstruoval plavidla - jeho nejslavnější počin, vor Kon-Tiki, nebyl zdaleka jediný. Mimochodem, pokud se někdy dostanete do Osla, vřele doporučuji jít se podívat do jeho muzea. Vypadá poněkud fórově, na ty tiíce mil, které ujel... Kousek vedle má své muzeum taky polární loď Fram, fascinující stístěností svých kajut. Ale zpátky k exotice...
Heyerdahl se snažil dokázat, že dávné národy uměly plout tisíce mil po moři a dostávat se tak do kontaktu s dalšími kulturami. Jakoby mimochodem ale objevil pro lidstvo spoustu dalších zajímavých věcí.
Ze svých expedic přivezl řadu cenných předmětů, které jsou neocenitelným zdrojem poznání, a norská úřední místa si ho za to dodnes velice považují. Byl velice vzdělaný i v biologii a botanice, takže "věděl, co sbírat." Jeho záběr sahá od archeologii přesetnografii po zoologii a botaniku.
 
Proslul také cestami na Velikonoční ostrov. Kdysi jsem měla možnost setkat se s jeho asistentkou, která tam s ním jela, a údajně to nebyla zrovna jednoduchá akce - už proto, že Velikonoční ostrov se pootýká se spoustou problémů, jako je alkoholismus a deprese obyvatel a to, že na něm mladší generace prostě nechce žít, což prý ztěžuje aktivity vědců, kteří nějakou interakci s místními potřebují.
 
Heyerdahl je autoremřady knih, čtenáři budou ais znát Ve znamení Kon-tiki i Aku Aku. Dostal řadu ocenění a platí za osobnost zcela mimořádného formátu.
Zemřel ve věku 87 na nádor v mozku - když se dozvěděl diagnózu, odmítl přijímat potravu a jakkoli s eléčit a krátce nato zemřel. 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.