Share |

Pražský Festival swingové hudby se blíží mílovými kroky

foto: pořadatel akce

"Mládí vpřed!" - i tak by se dal charakterizovat letošní 17. ročník Festivalu swingové hudby (13. - 14. listopadu), který dnes otevírá své brány v Národním domě na Vinohradech. Představí nejen mladou krev, jejíž neustálý příval lze jistě připsat atraktivitě a nadčasovosti tohoto hudebního žánru, ale i plejádu stálic swingových pódií.
 
Interpreti z několika zemí světa, od České republiky, přes Nizozemí, po Spojené státy, vystoupí po oba dva festivalové dny od 19 hodin. Ve čtvrtek se blýskne Američanka Grace Kelly, hrající i funky a která se nebojí interpretovat i současné popové hity, nebo Bohemia Big Band se svými hosty. Jako speciální host, který byl vedením festivalu potvrzen teprve nedávno, vystoupí prvotřídní holandský křídlovkář Ack van Rooyen, patřící k největším evropským jazzovým legendám.
 
Druhý den v pátek se mohou návštěvníci nechat unést o několik dekád zpět do víru 30. a 40. let s elitou české swingové scény – Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers nebo Swing Quintetem Praha, jejímž hostem bude královna českého swingu, nezaměnitelná Eva Pilarová.
 
Vstupenky na Festival swingové hudby jsou v prodeji od začátku června v síti Ticketpro a v pokladně Národního domu na Vinohradech. Více informací na www.nardum.cz.
 
V rámci prvního festivalového koncertu se 13. listopadu jako host Bohemia Big Bandu představí například Jan Smigmator, reprezentant nastupující české swingové generace, společně s mladými zpěvačkami Dashou a Lucií Černíkovou. Početnou skupinu hostů doplní věhlasný jazzový trumpetista Ack van Rooyen, jenž spolupracoval s takovými velikány jako je Charlie Parker, Dizzie Gillespie nebo Maynard Fergusson. Hlavní hvězdou večera bude teprve dvaadvacetiletá Grace Kelly – nadaná hudebnice, která nadchne nejen po vizuální stránce, ale zejména po té akustické. Tuto alt saxofonistku, kapelnici a zpěvačku, ověnčenou několika prestižními hudebními cenami pro mladé talenty oprávněně se deroucí na výsluní, doprovodí pětice hudebníků.
 
Pódium pátečního večera, nesoucí se ryze v české režii, zahájí koncert založený na spojení vynikajících hudebníků a výrazné osobnosti českého swingového nebe, kdy si Swing Quintet Praha jako svého hosta přizval šarmantní Evu Pilarovou. Závěrečnou tečku za letošním ročníkem Festivalu swingové hudby napíše zpěvák a kapelník, jenž se stal symbolem galantnosti a vybraného chování, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers – a autentický hudební obraz vířících 30. let na sebe nenechá dlouho čekat.
 
V tuto chvíli je možné zakoupit vstupenky v pokladně Národního domu nebo v síti Ticketpro pouze na čtvrteční koncert Grace Kelly a Bohemia Big Bandu, páteční večer je beznadějně vyprodaný.
 
Hudební ukázky: Grace Kelly, Jan Smigmator & Dasha, Ack van Rooyen, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.