Share |

Prague City Roller Derby oslaví 7. března narozeniny odvetou proti Němkám

foto Petr Flíček

Před třemi lety do přišel České republiky nový sport. Roller derby.
Uchytilo se zatím jen v hlavním městě, první český tým Prague City Roller Derby si ale tyto začátky připomene ve velkém! Narozeninový odvetný zápas proti německým RocKArollers Karlsruhe odehraje v sobotu 7. března od 16 hodin v TJ Ruzyně na Praze 6, následovat bude večerní oslava v žižkovském klubu Fatal.
 
 
Bruslařky Prague City Roller Derby proti Karlsruhe nastoupí vybaveny novými dresy s novým logem od členky týmu, výtvarnice Ladis Pachmuch. Že týmu roste forma, ukázaly dva poslední výsledky. Češkám se v listopadu a v únoru podařilo porazit Darmstadt a Vídeň, na kterou ještě před rokem nestačily. Věří si i teď proti RocKArollers.
 
 
Lucie Olmrová, která byla u obou vítězných zahraničních zápasů, do třetice nastoupí konečně doma.
Každý zápas je v něčem jiný, takže jsem zvědavá, co si z něj jako hráčka odnesu. Těším se, že si konečně zahraju doma a na zápas tak budou moci přijít i rodiče a kamarádi, kterým jsem s derby už div nevymluvila díru do hlavy,“ říká k březnovému boutu.
 
Lůco, tvoje derby jméno je Mörkö. Co a v jakém jazyce to znamená a jaký význam má pro tebe?

Mörkö je postava z knih o Mumíncích od Tove Jansson. Česky se jí říká Groka a je to taková tragická postava, které se všichni hrozně bojí, protože vypadá jako šedivej amorfní blob, divně chrčí a všechno, čeho se dotkne, okamžitě zmrzne. Přitom ve skutečnosti je hrozně milá a hodná. Už od začátku jsem věděla, že chci svoje derby jméno ve finštině, o Finsku básním už odmalička, strávila jsem tam půl roku a ráda se tam vracím. Postava Mörkö má pro mě spoustu významů, jako malá jsem se jí hrozně bála, teď je mi jí spíš líto, zároveň mě přitahuje ta její ambivalentnost jako stvůry s dobrým srdcem – to přece perfektně shrnuje roller derby, ne?
 
A co myslíš, zasloužíme si k narozeninám vyhrát?
No to je dotaz, jasně že jo!!
 
***
 
Co je roller derby?
 
Roller derby je kontaktní sport na trekových (dvouřadých) kolečkových bruslích, který pochází z USA. Přestože existují i mužské ligy, jedná se z velké většiny o ženský sport. Na plochém oválu proti sobě hrají dva týmy po pěti hráčkách – 4 blockerky a hvězdou na helmě označená jammerka. Cílem hry je sesbírat co nejvíce bodů, které získává právě jammerka tím, že o jedno kolo předjede hráčky ze soupeřícího týmu. Úkolem blockerek je povolenými zásahy nebo vytlačením z trati odstavit protihráčky a zároveň pomoci vlastní jammerce v průjezdu packem bruslařek. Hodinu trvající zápas (bout) je rozdělen do jednotlivých dvouminutových úseků, tzv. jamů.
 
Přestože jde v první řadě o sport, roller derby je také atraktivní show pro diváky a souvisí s ním specifická subkultura. Hráčky si samy vedou vlastní ligy, produkují zápasy i další akce týmu. Do utkání nastupují pod zvláštními přezdívkami, tzv. derby jmény, vybavují se „válečným“ malováním a specifickým oděvem a doplňky, tzv. boutfitem. Na rozdíl od jiných sportů zde platí, že roller derby může hrát každá dospělá žena bez ohledu na věk nebo váhu.
 
 
Zápas:
7. března od 16:00, TJ Ruzyně, Drnovská 43, Praha 6
Vstupné 100 Kč
 
 
After & narozeninová party:
7. března od 21:00, klub Fatal, Rokycanova 29, Praha 3
text: Veronika Kulíková
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.