Share |

Pomoci týraným ženám - to je oč tu běží!

 Nora Barnhart
foto Tereza Jakobová

 
„Čtenáře časopisu kůň a pes by zajímalo,“ opakuji si známou větu z pohádkového filmu Notting Hill a šinu se ulicí Milady Horákové k butiku, kde by za chvilku, rozumějte za tři minuty, mělo začít slavnostní představení charitativního módního projektu Dress for Love 2015.
 
Přede mnou jde dáma na vysokých podpatcích, úzké boky jí obepíná sáčko s mini sukní a v dlani se jí chvěje kabelka. Na klobouček a barevnou dokonalost celého kompletu už mi nezbývají slova. „Ta jde určitě tam kam já,“ zaúpím, zastavím se a kouknu se na sebe. „Conversky dobrý, ne? Jsou jen měsíc starý, ale teda občas by ty špičky potřebovaly umýt, “ bouřím se. „A sukni… to snad ani nemůžou po mně chtít, že ne?  No bude jim muset stačit můj fialovej svetřík a bílý gatě. Fialová a bíla přece k sobě jdou, ne? Tak snad!“ uklidňuji se a vcházím do atria u butiků Aristokrat Vintage a Scoro Coco na Letné.
 
Právě totiž vzniká kolekce šatů devíti předních českých návrhářek upozorňující na fenomén domácího násilí. V podstatě jde o to, že renomované české návrhářky pomohou týraným ženám, což je přinejmenším chvályhodné. Konkrétně Helena Fejková, Ivana Follová, Zuzana Kubíčková, Daniela Pešková, Mirka Talavašková, Tereza Vu, Lada Vyvialová, Veronika Bijok a Zuzana Veselá vytvoří charitativní kolekci, kterou budete i Vy moci shlédnout a především vydražit na festivalu Prague Vintage Fair! Tato přehlídka se bude konat 26. a 27. 9. 2015 na Novoměstské radnici v Praze.
 
„Dress for love – šaty ve kterých by se žena mohla milovat a zároveň v nich být milována anebo milovat sama sebe,“ stojí na pozvánce. „No boží! To mi snad nikdo kvůli mému outfitu nadávat nebude,“ oddechnu si a akce může začít.
 
„V České republice zažívá násilí podle studie FRA (Agentura Evropské unie pro základní práva. Rok 2014) celkem 32% žen. Počet žen, které vyhledávají pomoc, přitom stále roste. Pro ně existuje od roku 1993 organizace ROSA. Obětem domácího násilí poskytuje odborné sociální poradenství, telefonickou krizovou pomoc a azylové ubytování s utajenou adresou. Kromě toho se ROSA zaměřuje i na prevenci násilí na ženách, ve vztazích mladých lidí i násilí na seniorkách.“ Právě z iniciativy zakladatelky festivalu Prague Vintage Fair, Terezy Schmoranz, vznikl projekt Dress for Love, v němž by vysoká móda měla podpořit ženy, jež se staly obětmi domácího násilí. Charitativní kolekce má nálepku „rychlosvlékací“. Jelikož mě toto spojení zaujalo, začala jsem se ihned pídit po odpovědi na otázku: „Proč rychlosvlékací šaty?“ 
 
Je to inspirováno filmem Kuchař zloděj, jeho žena a její milenec. V tomto snímku se kuchařova žena schovává se svým milencem na záchodě, a postupně se snaží vymyslet, jaké šaty by měla mít, aby šly rychle svlíknout a zase oblíknout a ona stihla i nějaké ty hezké chvilky. No uvidíme, jak si s tím návrháři poradí,“ zasvěcuje mě Nora Barnhart, jedna z aktérek projektu.
 
A na co se můžete těšit konkrétně? Zuzana Kubíčková slibuje šaty lehoučké jako vánek, které nebude chtít jejich nositelka svléknout a ani to prý nebude potřeba. Ivana Follová přizvala ke spolupráci své dva stážisty a společně vytvoří tři fáze jednoho modelu. „Vznikne jakási etuda o třech modelkách, třech vrstvách, o vášni, touze, strachu a úkrytu…“ Zuzana Veselá zdůrazní klasický prvek v nové siluetě, Lada Vyvialová chce pracovat s momentem překvapení a rozporuplnosti. Veronika Bijok si klade za cíl odhalit křehkou, něžnou a romantickou duši ženy, která se skrývá v odvážné a silné slupce.
 
Mě upřímně překvapilo s jakou láskou a úctou a to nejen k módě či šatům, ale především k ženám, je tento projekt vytvářen. Nezbývá než popřát všem návrhářkám hodně štěstí a inspirace!  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.