Share |

Palác Akropolis uvede premiéru oratoria Konec Klementajn

foto: Michal Ureš

Inscenace Konec Klementajn je třetím společným projektem platformy Kolonie, kde vzniká spolupráce performerky a tanečnice Jindřišky Křivánkové, performerky a hudebnice Jany Kozubkové, režisérky Lucie Ferenzové a scénografky Jany Hauskrechtové. Prvním společným dílem byla inscenace Lovci, inspirovaná životem a dílem výtvarnic Jitky a Květy Válových. Následoval projekt The Body Present, který se zabýval soudobým ikonismem. Konec Klementajn je třetím, zatím posledním dílem, kdy na počátku tvorby je vždy téma a v průběhu práce vzniká a výsledný tvar ovlivňuje dialog mezi hudbou, výtvarnem, fyzickým divadlem a textem. Autorské divadlo, překračují hranice forem, respektující existenciální otázky současnosti. Tématem Konce Klementajn je manipulace.
 
KONEC KLEMENTAJN
oratorium
premiéra 24. 11. 2014 20h Palác Akropolis
„Pravda je krásná, o tom není pochyb. Stejně jako lež.“
 
Od rituálu k technoparty. Osamocen mezi všemi. Tematická skladba o tom, že existuje spoustu návodů, jak se ve světě vyznat, chovat se v něm a žít spolu s lidmi. A taky o tom, že většina z těch návodů potřebuje revizi. Kdo ty návody vytváří a pro koho? Jen málo z nich lze následovat. A nikdy ne slepě. A taky proč tolik potřebujeme vzory chování, metody a rady, jak žít v dnešním světě. Nejsou ty rady čím dál tím banálnější? Komu, čemu a v co věříme, jakým obrazům, zprávám, novinám. Jakým slovům dnes dáváme zapravdu a co vůbec za pravdu považujeme? Nestal se nám náš svět cizím? Nejsme ztracení, hloupí, bezmezně bezradní? A co když to tak někdo chce? Nestali jsme se sami sobě nepřáteli? O tom, že nejistota nikdy nezmizí, a přesto nejsme povinni žít podle návodu. Oratorium o strachu, manipulaci a obrazech dnešní doby.
 
Inscenace vznikla díky grantu hl. města Prahy a Státního fondu kultury ČR.
Hrají, hudba: Jindřiška Křivánková, Jana Kozubková, Head in body
Scéna: Jana Hauskrechtová
Foto: Michal Ureš
Grafický design: Mariana Dvořáková
Režie: Lucie Ferenzová
Lighting design: Martin Bitala
Produkce: Magda Juránková
 
Kolonie vznikla jako platforma intenzivní spolupráce, která stále rozšiřuje svou působnost a volně se prolíná s platformou Kartel (Jan Kačena, Michal Hába, Lucie Ferenzová). V současnosti Kolonie zahrnuje ještě inscenace Stíny podle Elfriede Jelinek v Meetfactory, site specific projekt Orient bar (například v pražské kavárně Lucerna) či pohádku pro děti Velký uši.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.