Share |

Otevřená výzva umělcům: Syntax residencies 2015 v Lisabonu

foto: pořadatel akce

Centrum pro současné umění Praha ve spolupráci se SYNTAX Associação Cultural vyhlašuje otevřenou výzvu pro projekt SYNTAX residencies 2015 v Lisabonu. Termín odevzdání žádosti je do 31. ledna 2015.
 
SYNTAX je nově vzniklá platforma pro současné umění zaměřující se na produkci, prezentaci a stimulaci mezinárodní výtvarné praxe v Lisabonu. Jedním z hlavních cílů projektu je snaha o vytvoření funkčního prostředí – úrodné půdy pro uměleckou tvorbu, generujíc další příležitosti pro nová setkávání, jejichž cílem je střet, výměna myšlenek a konfrontace uměleckých přístupů.
 
Rezidence SYNTAX zaměřené na tvorbu současných umělců jsou nedílnou součástí platformy SYNTAX a jejích aktivit. Rezidence se soustřeďují zejména na produkci a prezentaci umělecké tvorby. Program vychází z úzké spolupráce s umělci a jejich spolupráce s místní uměleckou komunitou, jejími představiteli a institucemi.
 
Co rezidence nabízí
Rezidence SYNTAX nabízí umělci dvouměsíční pobyt v portugalském Lisabonu. Součástí pobytu je ubytování i cesta (zpáteční letenka Praha – Lisabon).  Vybraný umělec obdrží také příspěvek na pokrytí existenčních nákladů, tvorbu uměleckého díla a příspěvek na produkci výstavy v celkové výši 1500 Euro.
 
Součástí rezidenčního pobytu je výstava děl umělce (tou bude rezidence zahájena) a série prezentací / veřejnosti přístupných akcí, jejichž povaha bude zvolena dle charakteru tvorby autora po začátku rezidence.
 
Termín rezidence
Termín rezidence je ustanoven na 1. 3. – 30. 4. 2015. Tento termín nelze měnit. Z tohoto důvodu žádáme kandidáty, aby termín pobytu vzali v potaz před podáním přihlášky.
 
Kdo se může přihlásit
Hledáme mladé umělce a představitele střední generace současných umělců působících v oblasti výtvarného umění, kteří mají zájem tvořit a blíže se seznámit s kontextem portugalské a jihoevropské výtvarné scény a vytvořit zde nový, či dokončit již existující projekt. Umělci musí být české národnosti, či působit v kontextu české výtvarné scény pět let a více.
 
Termín pro podání přihlášky: 31. ledna 2015
 
Jak se přihlásit
Zašlete své aktualizované portfolio a CV společně s rezidenčním projektem – tématem - koncepcí v anglickém jazyce na syntax@syntaxproject.org. Termín pro podání přihlášky je 31. ledna 2015.
 
Proces výběru
Vybraný rezident bude zvolen odbornou komisí sestavenou z partnerů SYNTAXe – profesionálů z oblasti výtvarného umění z České Republiky, Maďarska, Polska, Portugalska a Slovenska. Výběr bude uzavřen do 15. února 2015. Vybraný rezident bude o výsledcích informován emailem či telefonicky a to do data uzavření výběru. Výsledky otevřené výzvy budou dále zveřejněny na webových stránkách Centra pro současné umění Praha (www.fcca.cz) a webových stránkách SYNTAXe.
 
Kompletní text výzvy je na www.fcca.cz. Projekt SYNTAX residencies 2015 je realizován za laskavé podpory Mezinárodního Visegradského Fondu.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.