Share |

Online poradna Prague Pride podrží mladé gaye a lesby

foto: PR

Náš rok starý tip vzbudil nový virální zájem, proto repostujeme:
První seriózní online poradnu pro mladé gaye a lesby, kteří si procházejí složitým obdobím hledání vlastní identity a mnohdy i šikanou okolí, spustil v úterý 17. února LGBT spolek Prague Pride. Impuls tomuto projektu v České republice dal 14letý Filip z Hradce Králové, který právě kvůli nepochopení a homofobii spáchal sebevraždu počátkem minulého roku. Jeho teta, moderátorka Ester Janečková, se na projektu poradny aktivně podílí.  
 
Po Filipově smrti se na mě začala obracet spousta mladých lidí v podobné životní situaci, jako byl Filip. Mají obavy z coming outu, bojí se reakce rodiny i spolužáků. Přemýšlela jsem, jak takovým lidem pomoci. Myslím, že právě možnost sdílení a rozhovoru s někým, kdo prožíval to samé, je tou nejlepší možností. A právě to poradna S barvou ven nabízí,“ řekla Ester Janečková.
 
Smyslem poradny není poskytnout odbornou pomoc, ale spíše přátelské popovídání, jež mnohdy mladým gayům a lesbám chybí. Poradna je přístupná na webové adrese www.sbarvouven.cz a na klienty tu čekají lidé, kteří sami prošli podobnými zkušenostmi. „V současné chvíli máme 25 mentorů různého věku, genderu, povolání, bydliště. Uživatel poradny si bude moci sám zvolit, s kým si chce povídat,“ uvedla koordinátorka projektu Kamila Fröhlichová. Na poradnu se vedle LGBT osob mohou obrátit také rodiče, přátelé, učitelé, prostě kdokoli, kdo se setkal s problémy spojenými se sexuální identitou. Kromě zabezpečené komunikace s mentory má poradna také veřejnou část s články o různých LGBT tématech psané srozumitelnou formou a s přímou zkušeností autora. „Stokrát kopírované a často zastaralé texty psychologů u nás nenajdete,“ dodala K. Fröhlichová.
 
„Spolek Prague Pride jsme založili před čtyřmi lety s cílem uspořádat teplý festival a dostat téma práv LGBT osob na veřejnost. To se nám povedlo a nyní děláme další významný krok, který má usnadnit život mladým LGBT lidem. Z vlastní zkušenosti totiž víme, že když to člověk v sobě řeší, nemá často ve svém okolí na koho se obrátit. Náš web má být tou osobou blízkou, která mu pomůže,“ uvedl zakladatel Prague Pride Czeslaw Walek.
 
Podle výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění z června 2014 si 53 % dotázaných Čechů myslí, že v jejich městě či obci přiznání k homosexualitě způsobí potíže v soužití s ostatními lidmi. Výzkum evropské agentury FRA zaměřený na LGBT osoby ze zemí EU v květnu 2013 ukázal, že v ČR 83 % respondentů během školní docházky zaznamenalo negativní komentáře nebo chování spolužáků vůči osobám odlišné sexuální orientace. 57 % českých respondentů během školní docházky tajilo svou sexuální orientaci. „Právě proto se Prague Pride rozhodl něco s tím dělat,“ dodal k nelichotivým číslům Czeslaw Walek. Otevření online poradny doprovází komunikační kampaň „Nejsem“ zaměřená na mladé publikum z dílny creative studia Oh, Deer! Videospot, jehož realizaci zaštítila produkce Savage s režisérem Emilem Rafaelem, najdete na YouTube kanálu Prague Pride. Kampaň bude šířena v základních a středních školách a na místech, která navštěvuje mládež.
 
„Následkem odmítnutí mladých lidí s odlišnou sexuální orientací rodinou, nebo nejbližším okolím jsou jak pokusy o sebevraždy, tak šikana, nebo násilí na mladých lesbách, gayích, bisexuálech a transgender osobách (LGBT). Projekt pomůže jak mladým lidem, kteří řeší svou sexuální orientaci, tak rodičům, nebo učitelům, jejichž reakce je velmi důležitá,“ řekla Barbora Hořavová, manažerka programu Dejme (že)nám šanci v Nadaci Open Society Fund Praha.
 
Projekt Prevence homofobie a šikany mladých LGBT osob podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů. Program Dejme (že)nám šanci podporuje rovné příležitosti žen a mužů v pracovním i osobním životě a prevenci a pomoc obětem domácího násilí v České republice. Spravuje ho Nadace Open Society Fund Praha, která od roku 1992 rozvíjí hodnoty otevřené společnosti a demokracie v České republice.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.